Kontracepcija
Pozdravljeni.
Od oktobra lani jemljem kontracepcijske tablete Drovelis 3 mg/14,2 mg. V nedeljo sem vzela prvo tabletko iz omota roza barve, pred tem sem jemala 1 teden bele placebo tabletke. V ponedeljek sem prav tako vzela tabletko, v torek pa sem jo pozabila vzeti, torej pozabila sem vzeti 3.tabletko v prvem tednu, imela pa sem nezaščiten spolni odnos. Včeraj, v sredo sem to ugotovila in vzela 2 tabletki hkrati. V navodilih piše, da če pozabim vzeti 1 aktivno rožnato tabletko v prvem tednu in jo vzamem po 24 urah, se naj posvetujem z zdravnikom. Vzela sem jo cca. 24 ur kasneje, skupaj z naslednjo. Ali bi morala danes vzeti še tabletko za nujno kontracepcijo? Hvala za odgovor. Taja
Spoštovani,
dodatne tabletke za nujno KC ni treba vzeti, ker ne bi nič zalegla, verjetnost zanositve ob 1 pozabljeni tabletki po sicer rednem večmesečnem jemanju pa je tudi zelo majhna. Za vsak slučaj čez 2 tedna vseeno naredite test nosečnosti (ta bo zelo verjetno negativen), od pozabljene tabletke dalje pa je smiselno 7 dni uporabljati kondom ob sicer redni uporabi KT uporabljajte še kondom, če bi imeli SO. To bo povsem dovolj.