Kolposkopija
Spoštovani dr. Pušenjak
Stara sem 42 let, en porod, razen adenomioze drugih opaznih ginekoloških težav nimam. Leta 2015 sem imela poseg Letz, diagnoza CIN II nizke stopnje. Od takrat so bili vsi brisi A. Letos sem imela ponoven bris in rezultat je bil C21, APC visoke stopnje. Dobila sem napotnico za kolposkopijo. Doktor je na kolposkopiji dejal, da je maternični vrat “čuden” zaradi posega Lletz, da so kolposkopsko vidne spremembe in da bo opravil samo ponovni bris, brez biopsije. Če bo rezultat visoke stopnje, bodo opravili Lletz, v primeru nozke stopnje pa pregled čez 6 mesecev.
Zanima me, ali je to praksa, da se ne naredi odščipa in se potem samo na podlagi ponovnega slabšega brisa opravi konizacija?
Če bo bris pokazal spremembe visoke stopnje, je to zadošnji pokazatelj za indikacijo posega, brez odščipa?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Nataša
Spoštovani,
očitno je bila kolposkopska preglednost vašega MV zaradi stanja po LLETZ zelo slaba, pri takšnem stanju pa izvajalec kolposkopije ne more zagotoviti, da bo odščip reprezentativen za stanje MV in se očitno bolj zanaša na bris, ki zajame večje področje od odščipa. Strokovnjaki s področja kolposkopije in cervikalne patologije z veliko izkušnjami se včasih odločajo racionalno v korist pacienta čeprav ne nujno “po priročniku”. Mislim, da lahko kolegu, ki vam je opravil kolposkopijo ter se je odločil za postopanje “izven okvira” zaupate in da bo na tak način za vas najbolj varno.