Najdi forum

koliko je to?

Koliko je to 31 tednov? A je to 7 mesecev in pa 1 teden??? A ne gre to seštevanje mesecev tako nekako? Npr 7 krat 4 + 2? Če me kdo sploh razume?
Znima me kok je to mesecev? tistih pravih?

Jaz sem si mesece izračunala tako: če imaš rok npr. 10. junija, potem si 10. maja noseča 8 mesecev, 10. aprila sedem, 10. marca šest itd. Tedni in meseci pa ne grejo skupaj, ker se tedni štejejo od prvega dne zadnje M – zato nosečnost traja 40 tednov, meseci (koledarski), ki so laični način štetja, pa od opliditve dalje. Sicer pa je strokovno govora o luninih mesecih – nosečnost traja 10 luninih (ali lunarnih,ne vem točno) mesecev.

Takole gre, po knjigi Mati in otrok:

1-4 teden – 1. mesec
5-8 teden – 2. mesec
9-12 teden – 3. mesec
13-17 teden – 4.mesec
18-22 teden – 5 mesec
23-27 teden – 6. mesec
28-32 teden – 7. mesec
33-36 teden – 8. mesec
37-40 teden – 9. mesec

Eni meseci imajo 4 tedne, eni pa 5.

Če si noseča 31 tednov si torej v 7. mesecu.

Lp Janca1

Tako je, kot je napisala ajša. Gre za deset luninih mesecev. Na ta vprašanja je odgovarjal že dr. Pušenjak in povdaril, da nosečnost traja 10 mesecev ( od prvega dne izostale M in do roka). G in porodničarji pri trajanju nosečnosti uporabljajo tedne.

Lp

Nosečnost traja 10 lunarnih mesecev, to je 40 tednov. Lunarni mesec ima namreč le 28 dni, naši meseci pa 30 ali 31, zato pride ‘ naših mesecev le 9. Izražanje v mesecih je zato precej nenatančno. Moj mož se s tem še ni sprijaznil, tretjič sem noseča, pa še vedno ne ve točno, koliko sem noseča.

Ginekologinja ti tako vedno napiše nosečnost v tednih in tudi jaz se tako izražam.

Ja vzameš koledar, pa prešteješ tedne, pa vidiš koliko je to v navadnih mesecih.

Ojla, meni so ti meseci in tedni še zdaj butasti. Noseča sem 31t in 5 dni, kar bi naj pomenilo, da sem še vedno v 7. mesecu, ampak rok imam 3.7. (zdaj pa je 6.5.), kar je manj kot 2 meseca…

Nekaj je verjetno povezano tudi s tem, da se ti nosečnost šteje od 1. dne zadnje mestruacije in takrat še v bistvu ženska ni noseča!!!

Eh, itak je brezveze o tem debatirat. Otrok bo prišel ven, ko bo pripravljen – njega sploh ne zanimajo ti tedni in meseci…

Jaz se z drugimi nosečnicami pogovarjam v tednih, drugače pa kar zaokrožim v mesecih, ker vsi hočejo vedeti koliko mesecev je še npr. do “konca”…

Ojla, meni so ti meseci in tedni še zdaj butasti. Noseča sem 31t in 5 dni, kar bi naj pomenilo, da sem še vedno v 7. mesecu, ampak rok imam 3.7. (zdaj pa je 6.5.), kar je manj kot 2 meseca…

Nekaj je verjetno povezano tudi s tem, da se ti nosečnost šteje od 1. dne zadnje mestruacije in takrat še v bistvu ženska ni noseča!!!

Eh, itak je brezveze o tem debatirat. Otrok bo prišel ven, ko bo pripravljen – njega sploh ne zanimajo ti tedni in meseci…

Jaz se z drugimi nosečnicami pogovarjam v tednih, drugače pa kar zaokrožim v mesecih, ker vsi hočejo vedeti koliko mesecev je še npr. do “konca”…

New Report

Close