Kognitivno vedenjska terapija
Jaz sem bil pri dveh kvt terapevtih. Najprej sem hodil v LJ ampak mi iskreno ni odgovarjalo..tudi zaradi vožnje ker sem z gorenjske in mi je bilo dalec. Na koncu sem našel kognitivno vedenjsko svetovanje v Kranju pri Teresi Čopi, ki pa mi je bistveno bolj odgovarjalo. takrat sem reševal predvsem svoej težave s health anxiety. Mislim da sem sel na ene 15 srečanj in sem bil kar zadovoljen. Zdj je par mesecev od tega in sem ok
»Živjo 🙂
KVT je lahko zelo uporabna pri tesnobi in nespečnosti, ni pa edina možnost. Veliko je odvisno tudi od tega, kaj je v ozadju – včasih gre bolj za stres in misli, drugič za dolgotrajno napetost, odnose, notranji pritisk, preobremenjenost …
Pomembno je predvsem, da ob terapevtu ali svetovalcu dobiš občutek varnosti in da nisi samo “učena tehnik”, ampak tudi slišana in razumljena. Dober proces običajno ni samo gašenje simptomov, ampak pomaga razumeti, zakaj telo in glava sploh ostajata v alarmu.
Danes veliko ljudi dela tudi online in se da najti dobre terapevte ali svetovalce tudi izven Ljubljane. Mogoče si vzemi kak uvodni pogovor in preveri, kako se ob osebi počutiš – to je pogosto zelo pomemben del izbire.
Tudi sama se ukvarjam s psihološkim svetovanjem in opažam, da ljudje pogosto pridejo prepričani, da morajo “samo ustaviti tesnobo”, potem pa se pokaže, da telo že dolgo nosi precej več napetosti, pritiska ali notranjega nemira, kot so mislili.
Držim pesti, da najdeš nekoga, ob katerem ti bo vsaj malo lažje 🌿«
Pozdravljeni,
morda bi bilo najprej dobro razjasniti, kaj pravzaprav iščete. Ali si želite predvsem hitro zmanjšati tesnobo in nespečnost s konkretnimi tehnikami, ali pa čutite, da je v ozadju nekaj globljega, kar se že dlje časa nabira?
Kognitivno vedenjska terapija je lahko koristna, ker je strukturirana in usmerjena v obvladovanje simptomov. Njena omejitev pa je lahko, da se pogosto manj ukvarja s tem, zakaj so se tesnoba, nemir ali nespečnost sploh pojavili.
Pri tesnobi in nespečnosti namreč pogosto ne gre samo za “napačne misli” ali slabe spalne navade. Spanje se pogosto poruši takrat, ko se človek zvečer umiri in popustijo dnevne obrambe. Takrat lahko pridejo na površje skrbi, strahovi, nepredelana napetost, občutek odgovornosti, jeza, krivda ali notranji pritisk, ki ga čez dan nekako držimo pod nadzorom. Tesnoba je lahko znak, da nekaj v človeku nima dovolj prostora, da bi bilo začuteno in razumljeno.
Poglobljena psihoterapija zato ne poskuša samo utišati simptoma, ampak skuša razumeti, kaj simptom sporoča. Včasih se šele skozi odnos in pogovor pokaže, kaj človek nosi v sebi in zakaj telo ne more več počivati.
Morda napišite še, kako dolgo to traja, kdaj je najhuje in ali iščete bolj kratkoročno pomoč ali globlje razumevanje sebe.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj