Najdi forum

kognitivna terapija

Lep pozdrav!

Zanima me, kaj je to kognitivno-vedenjska terapija, če mi lahko na kratko nekaj napišete o tem. Ali je le ta povezana s hipnozo? Koliko časa je v povprečju potrebno zdravljenje v primeru socialne in ostalih fobij in ali so rezultati terapije trajni, ali pa se lahko “bolezen” ponovi? Ali se s to terapijo zdravi tudi panične napade in občutke tesnobe?

Hvala za odgovor!

Spoštovani Anonim,
kognitivnoi vedenjska terapija zahteva pacientovo aktivno prevzemanje vlogeki joima sicr psihoterapevt, pravzaprav si s terapevtom razdelita obveznosti in kompetence.Predpogoj pa je seveda prepoznavanje realnosti, sprejemenje izbire vedenja in vztrajanje na dogovorjenih nalogah.Za primerjavo terapevt in klient se dogovoriita, kateri del klientovih težav in na kakšen konktreten način bo odpravljal sam in kje ne bo šlo brez terapevtove pomoči.Pri socialni fobiji je takšna razdelitev izjermno pomembna, saj je klient hkrati v vlogi trpečega in zdravečega.

Lep pozdrav!

Zahvaljujem se vam za odgovor. Zanima me še, ali je ta metoda(kognitivna terapija) učinkovita pri SF glede na statistiko(na oko), saj sem na nekem forumu prebral, da neko dekle že 6 let obiskuje psihologinjo, napredek pa je majhen. Slaba psihologinja? Ali gre mogoče za priučen vzorec obnašanja ter dojemanja okolja, ki se ga težko spremeni? Se ne bi mogoče vse skupaj dalo odpravit s hipnozo, saj je le ta ena izmed učinkovitih metod omenjena na spletu in komu zaupati? Samo še to: če se mogoče spoznate na statistiko – koliko odstotkov(cca) jih ozdravi SF? Najlepša hvala za odgovor.

🙂

Anonim,
pti terapiji socialne fobije je treba kombinirati zdravljenje z zdravili in psihoterapijo, zgolj slednja v začetku običajno ni dovolj,kot dejavnik vzdrževanja zdravja pa se dobro obnese.Hipnoza je le kamenček v nmozaiku psihioterapevtskih tehnik, sama ne zadošča.

Objava čaka odobritev

New Report

Close