Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Ko dojenček prespi celo noč

Ko dojenček prespi celo noč

Naš 7 tednov star fantek se je do pred kratkim ponoči zbudil po štirih do petih urah spanja, se podojil in spal naprej. Zadnje čase pa čas spanja podaljšuje, tako da je danes spal kar 8 ur skupaj, se podojil na eni strani in spal še dve uri. Seveda me to zelo veseli, vendar pa se na tako zmanjšano povpraševanje niso navadile dojke. Te so zjutraj trde in boleče in mleko kar šprica iz njih. Mali ima kar težave pri dojenju, tako ga zaliva. Zanima me, koliko časa traja, da se bo tudi ponudba ponoči zmanjšala in ali bi morala do takrat kaj mleka izbrizgavati?

DA, izbrizgajte malo – a le toliko, da vas ne bo tiščalo v dojkah in da ne pride do zastoja. Ostalo se bo samo uredilo v nekaj dnevih. Ponudba in povpraševanje resnično delujeta. Zato kar mirno

uživajte v nočnem spancu!

Lep pozdrav!
Lidija

Draga Irena,
hvala za vaše vprašanje. Opravičujem se vam za moj pozen odgovor.

Vaš 7 tednov star dojenček že spi po 8 ur skupaj. Imate težave, saj se vam dojke še niso tako hitro prilagodile na zamnjšano povpraševanje ponoči. Dojke so trde in boleče, mleko izteka. Posledično ima dojenček zjutraj težave pri dojenju, saj ga mleko dobesedno zaliva. Zanima vas, v kolikšnem času se ponudba in povpraševanje uskladita in ali naj mleko izbrizgavate.

Upam, da so se težave že umirile v času, ko ste žal morali čakati na moj odgovor. Kadar dojenček nenadoma spremeni ritem dojenja ali prespi daljši čas, imamo matere lahko velike težave. Mamice so težavo, podobno vaši, reševale na različne načine:
– če gre dojenček spat npr. ob 20. uri, mamica pa ob 23.h, potem so pristavile dojenčka tik preden so same šle spat, da se je podojil napol v snu
– drugim zgornja metoda ne ustreza (moj mož je rad rekel: “ne diraj lava dok spava”), zato so si pred odhodom v posteljo malce mleka izbirzgale. Ročno in le toliko, da so se dojke zmehčale.
– nekatere mamice niso mogle spati zaradi pretrdih in bolečih prsi, zato so si sredi noči malce mleka iztisnile, spet le toliko, da je v olajšanje. Iztiskanje ponavadi ni potrebno dalj kot teden ali dva.

Čas, ko se ponudba prilagodi povpraševanju je lahko zelo različen, odvisen od matere in otroka, zato gaje težko kar določiti ali predvideti.Sčasoma se ponudba usklasi s povpraševanjem in teh težav ni več.

Zjutraj, ko dojenčka mleko dobesedno zaliva, poskusite dojiti sede, tako da boste vi nagnjeni malce nazaj. Poskusite tudi z nasveti:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close