Knjiga o dresiranju psov
Pasji mladič ne more vedeti, kje je potrebno opravljati potrebo. Očitno ste jo dobili od nekod, kjer je ni pred tem nihče navajal sobne čistoče. Mimogrede, od kje je psička? Je razglistena in cepljena? Če ne, je NUJNO, da to nemudoma uredite.
Glede navajanja na sobno čistočo: peljite jo ven po obroku, po spanju, po igranju. Opazujte jo, takoj ko postane nemirna, jo peljite/nesite ven. Ko potrebo opravi zunaj (če je psička plašna, boste morali najti za začtek nek dovolj miren prostor), jo izredno, izredno hvalite. Ven jo nosite ogromnokrat in vsakič hvalite, ko potrebo opravi zunaj. Notranje “upse” ignorirate, psičke ne kregate in vsemu skupaj ne posvečate nobene pozornosti, samo počistite.
Dobro bi jo bilo doma, ko je sama, omejiti na čimmanjši prostor (pri takšnem primeru je dobra opcija bivalni boks), saj psi neradi opravljajo potrebo po svojem ležišču.
Glede vožnje: psičko je potrebno na vožnjo privajati počasi. Najprej jo navadite na to, da je avto prijetna stvar (učite jo hoditi v avto in iz avtomobila, naj dobi v avtomobilu, ki je nekje parkiran, svojo najljubšo igračo ali priboljške). Nato, ko se avtomobila ne boji več, pričnete pričko navati na vožnjo. Pričnete s kratkimi, petminutnimi vožnjami. Pred vožnjo je dobro, da psička ne je.
Glede na to da sprašujete res osnove in očitno nimate nobenih izkušenj s psi, si nujno omislite knjigo Psi za telebane (naslov vas naj ne zavede), v kateri boste našli na kupu veliko osnovnih nasvetov o oskrbi, vzgoji in socializaciji psa. Veliko nasvetov najdete tudi na forumu mojpes.net-a.
Vzgoja se prične takoj – sobna čistoča:
P.s.: Takoj jutri pokličite veterinarja (kontakte veterinarjev po območjih najdete na vrhu tega foruma) in se dogovorite, da pripeljete psičko k njemu, da dobite navodila, kako jo razglistiti in kako pričeti program cepljenja. Psička bi morala namreč cepljenja proti kužnim boleznim že davno opraviti, glede na to da je trenutno poletje pa se sploh ni za hecati z necepljenostjo. Dokler psička ne bo cepljena, se izogibajte stikom z drugimi psi. Potem, ko opravite cepljenja proti kužnim boleznim, je psičko nujno potrebno cepiti tudi proti steklini in čipirati.
Še nekaj – s čim hranite psičko?
No, če imate izkušnje s psi, potem jo dosledno navajajte na sobno čistočo, kot ste počeli s psi do sedaj. Kako pa ste to počeli prej?
Glede veterinarja – torej je psička cepljena in razglistena po programu? Kužne bolezni, čipirana, steklina? (Ni mi sicer jasno, kako potem še ni bila veterinarsko pregledana).
Briketi za mladiče so za toliko staro psičko seveda v redu, pomembno vprašanje pa je, kakšne brikete, katere znamke, ji dajete.
Ojoj.
Tjašaa, preberi, prosim, še enkrat moj zgornji odgovor in povezavo, na kateri je na kratko razloženo, kako mladiča navajati na sobno čistočo. Nikoli in nikdar se psu ne tišči smrčka v lastne iztrebke. Mladič tega ne razume in ne poveže. Prav tako se psa ne krega, če potrebo opravi na napačnem mestu, ker ne ve, kje jo mora opraviti, dokler ga ne naučite.
Še enkrat: peljite jo ven takoj po obroku oz. vsakič, ko postane nemirna, tudi če se nato ponečedi med potjo. Ko bo potrebo prvič opravila zunaj, jo zelo, zelo pohvalite. In vsakič naslednjič. Če ji uide notri, to ignorirajte, počistite in nikakor psičke ne kregajte, najmanj pa tlačite njen smrček kamorkoli. To počnite dosledno, od tega trenutka dalje. Privajanje na sobno čistočo bo šlo malo počasneje, ker ste naredili napako, da s tem niste pričeli takoj, ko ste mladiča prinesli domov. Ampak z vztrajnostjo se daleč pride, začnite pa takoj.
Glede hrane: Pedigree je zelo slaba izbira, saj nima nobene hranilne vrednosti (v briketih je samo 4% mesa, ostalo so klavniški ostanki in žitarice, pes pa potrebuje večinoma živalske proteine), v briketih je mnogo soli, konzervansov in barvil (kar pri mnogih psih povzroča resne težave z alergijo). Toplo priporočam, da preidete na kvalitetnejše brikete, ki so res malenkost dražji, jih pa pes poje manj, po njih ima lepšo dlako in manj zdravstvenih težav.
Med kvalitetnejše brikete spadajo: Hill’s, Royal Canine, Trainer, Almo Nature, Arden Grange, Bosh, Candidae, Regal, Power of Nature itd. …. brikete dobite v speciliziranih trgovinah za živali ali pri veterinarjih. Kupite različico za mladiče.
Potrebe ne bo opravila na postelji, ko jo boste naučili, kje jo mora opraviti (torej zunaj). S psičko torej dovoljkrat ven, hvalito jo, ko ji uspe. Ko vas ni, jo omejite na čimmanjši prostor, kjer bo njeno ležišče, kakšna igračka, žvečilka itd., naj nima dostopa do prostora, kjer trenutno opravlja potrebo po postelji.
Posteljo dobro počisti in poškropi s sprejem, ki psom smrdi (dobiš v trgovinah z opremo za živali), če jo bo kljub vzgoji, kjer se potrebo opravlja, še vedno uporabljala za WC.
Imeli smo psa nemškega ovčarja. Zdaj pa je prišla priložnost, ko bi ga spet zelo rada imela. Enostavno ne zdržim brez pasje druščine. Za začetek me zanima kaj mladiču sploh dati zajest, ker briket res nebi dajala razen za posladek, 4 piškotke na dan ali manj. Pri prejšnjemu se spomnim le to kaj smo mu dajali, ko je bil starejši, sem bila jaz še malo premajhna, da bi se spomnila, kaj je že jedel kot mladiček. Zanima me katera hrana je najbolj zdrava za mladičke in potem za odraslega psa pasme nemški ovčar. Prej smo bili navajeni dajati redno vsak dan kuhati pasjo hrano, tako da je dobival topli obrok 1x na dan(približno 5 l posoda) + občasno dobri prigriski. Kolikokrat na dan mora dobiti hrano. Zelo proti sem tisti hrani v konzervah in briketah- to je za mačke in ne pse, tudi ne spodobi se, da bi mu dajala ostanke moje hrane vse povprek kot nekateri dajajo – to je prašičja hrana.
Prosim, da na moje vprašanje odgovorite samo tisti, ki to pasmo poznate zelo dobro in, če se poklicno ukvarjate s psi.
Hvala
Ja ja to mi je jasno samo verjetno pa ni vsem jasno kaj v briketah je…..
Nekako tako kot nekateri ljudje zelo radi kupijejo, jejo zmrznjeno hrano oz. zelenjavo iz trgovine, ki ima po mojem mnenju zelo zanič okus, vonj- ne za človeka. Hočem povedat, da sem zelo zbirčna pri hrani in ne jem ravno tiste zmrznjene ali že kuhane hrane, ki jo doma samo pogreješ ali do konca spečeš….. ravno tako gledam tudi pri ostalih živih bitjih. Vrjamem, da večina od vas ne zastopi vprašanj, ki jih jaz postavljam….
Pozdravljeni,
imam dve psički, eno staro okoli tri leta, drugo okoli dve, ki živita v hiši, je pa problem da ju nismo nikoli privajali na čistočo. Zanima me če ju je še možno privaditi na čistočo? Je postopek isti kot pri mladičku, samo da traja veliko dlje časa? Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.