Kdaj sploh prvi CTG
Odvisno od ginekologa do ginekologa, pa od nosečnice do nosečnice. Nekateri jih zelo radi delajo, drugi samo, kadar je res treba. Pa vprašanje je tudi, ali ga ima ginekolog v ordinaciji. V glavnem je pa tako, da takoj ko bo nosečnica rekla, da se ji zdi, da se otrok kaj manj premika ali da je karkoli čudnega, jo bo najprej poslal na CTG. Načeloma pa, če je nosečnost popolnoma brez komplikacij, naj bi nosečnica doživela svoj prvi CTG, ko pride rodit. S CTG namreč merijo popadke in pa, kako se godi otroku. Tudi med porodom boste večinoma ves čas priklopljene nanj. V bolj zgodnji fazi pa vam CTG ne more povedati nič takega, česar vam ne more ultrazvok. Tam je utrip otroka namreč lepo viden.
S CTG sem se dodobra seznanila, ker sem v prejšnji nosečnosti preležala cel mesec pred porodom v bolnišnici in so mi ga delali vsako jutro ob pol petih, pa še popoldne enkrat. Ko sem že rekla, z njim beležijo morebitne popadke, ki pa jih tako čutite ter otrokov utrip, ki pa se vidi tudi na ultrazvoku. Jaz osebno ne razumem te obsedenosti s CTG, priznam pa je prijeten občutek, ko te priklopijo nanj in slišiš glasno utripanje srčka.
Lp, Monstro
Hvala za informacije.
Jaz se kontroliram v Leonišču, in se mi zdi, da imam kar precej manj UZ in drugih preiskav kot pisete nekatere na forumu. Se pac drzijo priporocil ZZZS-ja. Ampak nosecnost tece v redu, g je tudi v redu, tako da tudi to pac sprejemam.
Me je pa zanimalo, sedaj, ko se blizam koncu, kako bo teklo naprej…
Na Jesenicah imajo tak sistem, da te prvič pošljejo na CTG 1 teden pred rokom in potem moraš hodit na vsaka 2 dni. Seveda, če je nosečnost b.p. Če pa sumijo, da je kaj narobe, te pa seveda dajo na CTG že prej.
Je zelo zanimivo, ko “v živo” slišiš bitje otrokovega srca in pretakanje vode po trebuhu. :)) In ko se otroček premakne, prav zaropota. :))) Mene so tisti zvoki tako uspavali, da sem kar dremala zraven, saj te na CTG priklopijo za najmanj pol ure, raje več.