kdaj je otrok “zrel”
Otrok je zrel od 37. do 42. tedna za porod, ane? Zanima me, kdaj se začne ta 37. teden – ko je star 36 tednov in 1 dan ali 37 tednov in 1 dan.
A če se rodi v 36. tednu, gre za 1 teden v inkubator?
Nekateri so že v 35. tednu toliko težki kot kateri v npr. 38. tednu. Bi šel tak otrok vseeno v inkubator ali se gleda splošna zrelost otroka in ne samo kronološka starost?
Hvala, če se da kateri odgovoriti (sama bi morala malo pobraskati po netu…)
Moj dojenček se je rodil pri 37. tednih in 0 dni. Če bi se rodil 1 dan prej bi bil uradno nedonošen, tako pa je bil uradno donošen.
Težak je bil 3200 g, dolg 52 cm. Inkubatorja ni potreboval (sem pa dobila dexametazon v cca. 25. tednu zaradi grozečega poroda, a se je na srečo vse skupaj ustavilo).
Ginekologi mene ne obravnavajo, da sem prvič prezgodaj rodila. Vse kar je od 37 0/7 dalje velja za donošenost.
Glede inkubatorja: gredo notri manjši, večji, bolj zreli, ki dihajo normalno in imajo manj hude težave, gredo v toplo posteljico na intenzivni.
V inkubator ne gre otrok glede na starost, ampak glede na razvitost. Lahko se otrok rodi v 38. tednu, pa potrebuje inkubator, lahko pa so rojeni v 34. pa inkubatorja ne rabijo. Tudi ni odvisno od teže, velikosti otroka, pač pa zgolj in samo od razvitosti. 2 otroka pa enaki starosti nista enako razvita. 37 tednov pomeni pač 36 tednov in 7 dni 🙂 S 36 tedni +1 dan si šele začela 37. teden, ne pa dopolnila. Se pa izjemoma zgodi, da porod sprožijo tudi prej, bodisi, ker je otrok izredno velik, ker v maternici nima več optimlanih pogojev ali pa zaradi kakih drugih zapletov. Kar tako zaradi nestrpnosti pa- vsaj upam!! – tega noben ne počne!!