kava in odvisnost
Pozdarvljeni!
sem kofetarica in spijem na litre kave. No, sedaj je minilo, že nekaj dni, kar se kave vzdržujem in imam neverjetne probleme. Že četrti dan se mi totalno spi in to skozi cel dan, potem pa še noč prespim v trdnem spancu. Zdaj pa ne vem. Ali so to simtomi viroze, ki jo prebolevam ali neuživanja kave? 🙂
Mogoče oboje 🙂
Poskusi prešaltat na čaje, sama sem bila od kave tako odvisna, da sem imela cel dan pokvarjen, če je zjutraj nisem spila (beri: glavoboli, slabo počutje, nič se mi ni dalo, .., kot začetni znaki bolezni..)
Odločila sem se, da nočem od nobene stvari v življenju biti odvisna in.. uspelo mi je!
Doze sem zmanjševala, da sem prišla samo na eno kavo dnevno (seveda zjutraj), potem pa sem se začela ukvarjat s čaji, seveda pravimi čaji, črni, zeleni.
Zdaj sem super, kavo spijem enkrat na teden, če sploh.
Bistvo je, da je NUJNO ne potrebujem, da normalno funkcioniram..
Zdi pa se mi pomembno, da je ne črtaš takoj, ampak začneš postopoma zmanjševat..
Srečno! 🙂
rabim vašo pomoč.čez dan spijem 2litra kave in rada bi nehala jo piti ali pa vsaj zmanjšala bi to mojo “noro” pitje.kava mi je že več kot eno leto zajtrk,malica,kosilo in večerja in če je ne pijem sem ful živčna in vse mi gre na živce,postanem prepirljiva,nič se mi neda …… tega je preveč ampak KAKO NAJ SE ODVADIM PITI KAVE KO PA NE MOREM???
Kot pravijo drugi, je kava poživilo.
Podobno kot s cigareti..Najbolje, da nikoli ne začneš…..Zato v življenju nisem popil niti skodelice kave.
Če niste pristaši nenadnih sprememb (ki so sicer v večini primerov bolj učinkovite od postopnih), se kave odvadite postopoma. Za začetek je dobro kavo nadomestiti z manj škodljivim kofeinom, ki je v pravem ali zelenem čaju. Če pijete pravi čaj, energijska nihanja ne bodo tako velika. Poskusite s postopnim nadomeščanjem kave s pravim čajem, potem pa pravi čaj nadomestite z zeliščnim.
Žitna kava je skoraj tako dobra … ali pa še boljša!
Če vam je okus kave zelo ljub, se pa želite odreči kofeinu, sezite po kavnih nadomestkih iz žita in suhega sadja, ki so jih poznale naše babice. Dišijo skoraj tako omamno kot kava, so enako črni in gosti, z mlekom (lahko tudi sojinim ali riževim, seveda) pa še boljši kot kava. Dobra novica je tudi, da so poceni in jih lahko brez slabe vesti spijete tudi liter na dan, če bi vas prijelo, pa boste še vedno spali kot angelček.
Marsikdo se boji, da ga bo pri odvajanju od kave bolela glava zaradi nizkega pritiska ipd., kar je sicer pogosto res, vendar so ti simptomi prisotni le kratek čas, in če se odločite za postopno odvajanje od kave, jih morda ne boste niti občutili.
Ob tem je seveda nujno na jedilnike uvesti zdravo hrano…Obvezno zajtrk.
Potrebno je izboljšati kvaliteto življenja…Zdrava hrana, gibanje in pri sebi razčistiti stvari, ki bi vas lahko pripeljale v odvisnost.
Pri odvisnostih od kave, cigaret, hrane ipd. zelo pomaga EFT, PEAT, tehnike Nevro-lingvističenega programiranja …