Kamni v mehurju
Mislim, da podobne teme še ni tu, zato jo bom pogumno načela :). Naš Radiček (irski seter, 7 let in pol) ima v mehurju kamne, zato smo ga pridno krmili s primotreni in je na Royal Caninovih Urinary briketih. V urinu ima pa močno povišane tripelfosfate (tako so rekli ??? ???). Zanima me, ce kdo pozna kako ucinkovito dieto, ki bi kasneje pomagala vzdrzevati stanje po ‘terapiji’. Rekli so, da mora biti se kak mesec na teh briketih, ki naj bi vso to svinjarijo ucinkovito raztopili, ampak kasneje bi mu vseeno rada ponudila se kaj drugega.
Je mozno kamne popolnoma raztopiti samo z dieto? V kaksnih primerih pride v postev operacija?
Hvala za odgovore in lep dan, Neza
Ker je samček, se je tvorjenje kamnov verjetno ugotovilo še dovolj zgodaj(dokler je še pesek). Pri samcih se zamaši sečovod že pri pesku, tako da običajno ni potrebna operacija in se pesek topi s posebnimi briketi. Psičke pa ponavadi nimajo take sreče. Stvar se ugotovi, ko so že nastali kamni in je potrebna operacija, kasneje pa še dieta in redne kontrole urina.
Moje mnenje je, da se pesek da popolnoma raztopiti s posebnim briketii, dieta bo verjetno potrebna tudi kasneje (zadeva se rada ponovi) in seveda redne kontrole urina.
Ne razumem se pa toliko, da bi vedela za katere kamne gre, čeprav si napisala. Obstajajo tri vrste. Mi smo imeli stuvitne in bo treba paziti celo življenje na prehrano. Nekateri se pa tvorijo tudi zaradi vnetja mehurja in ni potrebna doživljenjska dieta.
Največ ti bo vedel povedati veterinar, ko bo videl kako vsa stvar poteka. Pri meni so bili na začetku previdno tiho, potem so mi pa vso stvar zelo dobro razložili.
Veliko sreče…..
Medeja, hvala za odgovor. Pesjanko ima majhne kamencke. Zdaj je na Royal Caninovih briketih, ki naj bi tovrstno packarijo raztopili, v cetrtek gremo pa narediti sliko urina. Upam, da bo bolje. Bom vprasala tudi, kaksne vrste kamni naj bi to bili. Upam, da mi bodo znali povedati. Se oglasim in porocam. Hvala se 1x in lep dan, N.
Bom držala pesti, da se zadeva kmalu uredi. Potem mi pa povej, kaj je tebi veterinar dejal, kar se diete tiče. Ali bo ves čas na dieti ali začano. Nam so dejali, da začasno. Tile dietni briketi bodo seveda osnovno živilo, ostalo pa samo v majhnih količinah.
Sedaj odkar vem, da obstajajo kamni v mehurju in da niso tako redek pojav, bom urin vsem mojih bodočih štirinožnih kosmatincev enkrat letno testirala.
Naša je imela velike kamne. Sedaj jih imam za spomin. Bom dala narediti iz njih obesek za na verižico:)))))
Aja, Medeja: ko sem vprasala, kaj smem psu dajati in cesa ne po tej terapiji z briketi, je nekaj zacela momljati, povedala ni pa nic konkretnega, tako da sem na suhem, kar se tega tice. Prebrala sem nekaj na netu, ampak nikjer nisem nasla kakih posebnih napotkov za preprecevanje ponovnega nastajanja kamnov. Imas morda ti kaksne izkusnje s tem? Hvala in lp, N.
Meni so takrat dejala, da moram v hrano dodajati c vitamin ( od Plive in sicer 500 mg), paradižnikovo mezgo, brusnice, da se ji poveča s tem kislost urina. In seveda, da mora piti veliko tekočine.
Sedaj je pa tako na nekih posebnih briketih in ji ne smem nič od zgoraj naštetega dodajati. V urinu ni nobenih kristalčkov.To dieto naj bi imela še kar nekaj časa, kako dolgo tako ne vem, ker mi niso ničesar povedali v tej smeri. Meni se zdi, da bo ta dieta kar doživljenjska. Če bi pa prešli na doma pripravljeno hrano, se mora izogibati beljakovinam, magneziju, kalciju in kaliju.
Z našo mopsiko je sedaj v redu. Še vedno je na posebnih briketih.Čez dva meseca gremo zopet do veterinarja in takrat se bomo pogovorili kako naprej , kar se prehrane tiče. Se pa res strogo držimo diete, nobeni priboljški ne padejo z mize. Upam pa, da bo lahko čez nekaj časa jedla še kaj drugega in ne samo te brikete. Tako rada je, pa jo je tole doletelo.