Kako pripraviti postrvi
Tole je sicer recept za osličeve fileje, toda uporabiš lahko vsak ribji file.
Recept mi je dala upokojena ladijska kuharica in je resnično, resnično S U P E R !!!
Dober tek,
Nataša
FILETI OSLIČA (za 6 oseb)
2 kg filetov osliča
3 dl belega vina
3 čebule
šopek peteršilja
40 g masla
40 g drobtin
malo moke in limone
• Filete osliča prekuhamo v vodi – 5 minut. Naložimo jih v ognjevarno posodo in na njih precedimo ¼ l vode, v kateri so se kuhali fileti.
• Čebulo prepražimo na 20 g masla (čebula ne sme porjaveti), prilijemo vino in pustimo vreti, dokler ne povre do polovice. Dodamo vodo, ki nam je ostala od kuhanja filetov, limonin sok, peteršilj in sol.
• Na preostalem maslu kratko prepražimo moko, dodamo v omako in prelijemo osliča. Povrh potresemo drobtine in pečemo pri 150-180 stopinjah, dokler se drobtine ne zapečejo (cca 45 min).
En recept prirejen po Jamieju:
Fileje malo zarežemo, namažemo z olivnim oljem, čez pa damo še začimbe: sol, poper, origano, nato pa še rezine limone, pečemo 10 minut v pečici. Jamie sicer priporoča svež origano in grobo mlet poper ter zraven še feferon brez semena, da vse skupaj potolčeš… ker pa mi nimamo svežih začimb in pekočih feferonov, smo pač malo poenostavili in je vseeno zelo okusno.
Dobet tek!
Če kupiš file, potem ga lahko samo cvreš ali pa pohaš.
Za ribo v pečici ali na žaru moraš kupiti celo ribo. Jaz ponavadi pečem v pečici škrpene (rdeče), postrvi pa na žaru.
PEČICA: naoljiš pekač in nanj položiš posoljene in začinjene (s česnom, čebulo, petršiljem – če seveda to marate) ribe in pustiš cca. 20 min., da se peče na 150°C. Potem ribe obrneš in pečeš še cca. 10 min. Če jih boste preveč pekli, se bodo posušile in ne bodo dobre. Ribo vedno obrneš samo 1x.
ŽAR: na vroč žar kaneš malo olja (da se ribe ne primejo) in naj položiš isoljene ribe (česen, petršilj dodaš potem, preden jih ješ). Isto jih pečeš kot v pečici – obrneš samo 1x.
To je to – simple.
Dober tek.