Kaj moram vse uredit pred porodom?
naslov niti ni nujen isti, midva imava npr. vsak svojega. je pa zagotovo bolj praktično, če imata istega- tisti, ki ni prijavljen na istem naslovu kot otrok namreč ne more vzeti bolniške.
približno dva meseca pred porodom dobiš pri ginekologu nekaj papirjev, s katerimi odideš na center za socialno delo (v občini, kjer imaš stalni naslov). tam potem dobiš spet nekaj paprirjev, ki jih izpolniš, oddaš na centru, nekaj pa moraš tudi dostaviti v službo (dajo podatke za izračun porodniške-spet dostaviš na center).
tako urediš porodniški dopust, plačilo porodniške in darilo ob rojstvu (paket ali denar).
po porodu javiš v službo, da si rodila in oni uredijo, da otrok dobi zdravstveno izkaznico- pošljejo po pošti.
rosjtni list dobiš avtomatično na dom-če s fantom nista poročena, on v njem ni naveden kot oče. gresta na občino po porodu in uredita skupaj.
davčno številko otroka (potrebuješ za dohodnino) mislim, da tudi avtomatično pošljejo-se pa točno ne spomnim več. bo morda še katera kaj dodala.
pripraviti moraš seveda vse oblekice, kozmetiko, voziček, avtosedež, ampak verjetno tega nisi spraševala:-)
1. Ali sta poročena? Če ne, lahko v naprej urediš očetovstvo.
2. Ne vem koliko visoko si že noseča, ampak mesec pred porodom urediš tudi porodniško in koriščenje porodniške očeta (če jo bo seveda)
3. Pa par osnovnih stvari za otročka je potrebno nakupiti.
4. Pa nujno potrebno veliko počivati, se dobro imeti, pozitivno razmišljati in se imeti veliiiiikoooo radi :-))))
Ja, najbolje je prej urediti. Vsaj jaz sem. Greš na CSD in očka mora zraven, da podpiše in s tem prizna, da je otrok njegov. In ja, jaz sem istočasno dala tudi vlogo, da očka koristi porodniško takoj po rojstvu. Rok sem imela 31. v mesecu, vloga je bila od 01. v drugem mesecu naprej. Edino so rekli, da moram po telefonu javiti kdaj sem v resnici rodila oz. če bi zamujala bi morala vložiti novo vlogo, saj oče ne more na porodniško pred rojstvom otroka. Vse to sem urejala zadnji mesec pred porodom skupaj s porodniško. Pa odločiti se moraš po kom se bo otrok pisal: po tebi ali njemu.
za marico: mislim, da je začasni naslov ok, nisem pa čisto 100%, najbolje, da preveriš
pa še to: pred letom in pol, ko sem rodila, ni bilo možno urejevati očetovstva vnaprej, samo po rojstvu otroku. za trenutno stanje zato ne vem, kako je, če je kateri zadeva aktualna, se splača preveriti po telefonu, da ne boste kot jaz takrat: z ogromnim trebuhom&partnerjem v vrsti na občini, nakar izveva, da to ni več možno in da morava priti ponovno po porodu….