kaj kuhati psu
pozdravljene forumovke in forumovci,
prosim za pomoč pri pripravo obrokov za mladega psa. Doma imamo dobra dva meseca starega psička, bernskega planšarja, ki mora jesti 4 obroke na dan – 2 mlečna in dva mesa. Sama sem našla kar nekaj kombinacij, vendar 4 obroki na dan niso malo in se mi zdi, da smo se že začeli kar ponavljati. če imate kaj izkušenj s psi ali kakšno idejo vas prosim za pomoč.
Zdaj mu dajemo naslednje jedi:
Mlečne:
– mleko s koruznimi kosmiči
– mleko s koruznim zdrobom
– mleko s pšeničnim zdrobom
– frutolino z mlekom
– keksolino z mlekom
– sadni jogurt z nadrobljenim kruhom (starim)
Mesne:
– riž z mesom iz konzerve (goveje, jelenje, piščančje)
– makaroni z mesom iz konzerve
– ostanki govedine iz juhe z rižem ali makaroni
– ostanki pečene kokoši ali zrezkov z makaroni ali rižem
– kuhana piščančja drobovina z rižem ali makaroni
Tu in tam mu damo tudi brikete za Juniorje,vendar jih nima preveč rad.
Krompirja naj ne bi jedel.
Kaj naj torej še skuham zanj? Ma mi dela več skrbi kot malo dete
Hvala za pomoč, čakam nasvete
Malo poglej jedilnike – spodaj napisane – kaj vse kuhajo mone: pečenke, zrezke, telečje obare, ocvrte piščance, filana rebrca, fileje, svinjske ribice, tatarca, divjačinske golaže,
brancine in postrvi………………..pa spet mesne rulade, krače, ražnjiče, kareje……………..
Ma ni da ni! Idej količer hočeš.
Ker ima kuža šele 2 meseca, mu jasno vso to hrano spasiraj, sesekljaj.
Pa dobr tek!
Mah ste ene res žleht. Po eni strani pridigate, kako je treba za žival skrbet, po drugi strani je vsaka skrb odvečna in smešna oz. pretirana.
Kužku lahko skuhate vse sorte zelenjavne župce (brez krompirja) – jaz dam notri vse – zelje, kitajsko zelje – zunanje liste ki jih mi ne pojemo, pa liste od cvetače, korenje..kolerabo, ohrovt.. od mesa dobim v akciji včasih puranje hrbte ali krače (kila je cenejša od vsake pasje konzerve, da ne bo zgražanja, kako eni nimajo za jest), kake zmrznjene kokoši, puranja jetrca so tudi poceni…V to koštico dodam potem včasih ovsene kosmiče (jih obožuje), pufiran (pasji) riž, makarone, včasih polento… Mesu sicer odstranim kosti a prav na drobno ga ne sekljam, ker je naša kuža že odrasla. Rada ima tudi (občasno) sardine, kar iz konzerve, a ne prepogosto, ker so zelo slane – njene hrane nikoli ne solim..
Mi smo ji dajali čokolešnik ali pa koruzne kosmiče z mlekom, pa brikete, in kakšen košček mesa, ki je nam od kosila ostal. Ali pa rižoto, n.pr., ki je tudi nam ostala. Koščke jabolka ali banane ima še zdaj rada, ko je 3 leta stara.
A pa ti res misliš, da pes registrira, da ima vsak dan nekaj novega za kosilo? Moraš pa res imet cajt, da mu posebej kuhaš in še gruntaš, kakšen meni aj mu pripraviš :)))
Ojla,
Vidim, da ima vaš kuža kar izboren jedilnik. In res si zaslužite vso pohvalo, da mu tako skrbno pripravljate obroke. Večina se mi zdi zdaj prakticira kar hranjenje z briketi in konzervami; pa kak priboljšek za zraven.
Naši imajo radi skuto, jajca (če daš surovega daš le rumenjak; sicer pa ga skuhaš ali spečeš), poli oz. piščančjo salamo, sir;
poskusiš lahko tudi s kakšnimi ribjimi fileji; dobro se obnesejo tudi skuhane puranje krače ali kuhano piščančje ali puranje meso, kot balast lahko dodaš malo otrobov. Glede priloge pa tudi pri nas prakticiramo makarone in riž; sem in tja pa če ni prebavnih težav lahko kužku ponudiš tudi tuno iz konzerve, odlična za prebavo je kuhana zelenjava (korenje, cvetača, brokoli, bučke). Lahko narediš tudi takšno čorbico z malo mesa in zelenjave pa mu ponudiš za tekoč obrok, ostalo pa zamrzneš, da ni vsak dan toliko dela s pripravo hrane.
Tudi špinača s sveže kuhanim pire krompirjem in morda malo dodatka mleka ali kisle smetane je občasno dobra izbira. Kot priboljški so fajn tudi hrenovke vendar v majhnih količinah.
Lahko mu daš tudi kakšno jabolko, mandarino ali banano, če bo seveda jedel sadje.
Ne priporočam pa ocvrte ali pečene hrane, ki zaradi velike količine maščob lahko slabo vpliva na pasji želodček.
Kuža naj vsaj enkrat na dan je tudi svoje briketke (lahko zaliješ z juho ali toplo vodo ali pa zraven dodaš malo salamce ali sira), da se ne bo preveč razvadil.
Lp,
C
Psi ne prebavljavljajo krompirja, za njih je to hrana brez vrednosti. So mesojedi in imajo krajši prebavni trakt kot napr. rastlinojede živali. Pa še to : Jozze na forumu ” domače živali” je pred kratkim napisal dober “jedilnik” za pse..v glavnem surovo meso bilo katero ( seveda ostanke, ki se jih dobi pri mesarju !), vmes naribano surovo korenje. Zelo enostavni obroki, morda še kdaj kak košček sirove škorje, kislo mleko in jogurt. Kosti goveje obvezno-to je zobna ščetka za psa ! Čimmanj konzerv in industrijsko obdelane hrane, ker pride prej ali slej do raznih alergiji…. …in potem stroški pri veterinarju. Tebi draga Jazzz pa vsa pohvala, ker si skrbna.
psa boš tako razvadila da mu boš na koncu sužnja.
po taki hrani kot ti pišeš ti ne bo jedu nobenih briket.Čisto ok je da mu sedaj daješ brikete puppy+ kako konzervo za mladiče,ko bo dopolnil 6 mesecev pa mu dajaj brikete junior+ meso(konzerve) po dopolnjenem 12 mesecih pa postopoma preidi na brikete za odrasle.
sem in tja pa mu lahko vključiš kak mlečen obrok
edino kar bi ti svetovala,da mu kupuj kvalitetne brikete in ne kakega sranja ala špar,merkator euro spin,lidl itd…
1. Briketi, tudi tisti, ki štejejo med bolj kvalitetne, vsebujejo kvečjemu 1/3 mesa. Pa še v ta del so pogosto vključeni klavniški odpadki (na embalaži lepo imenovani “mesni stranski proizvodi”). Pri sveži hrani lahko razmerje uravnavaš glede na potrebe psa.
2. Cena hrane je približno enaka, če hraniš z briketi ali kuhaš, tako da to nima nekega pomena.
3. Pri kuhani hrani je res treba malo bolj paziti na zobe (jih čistiti, ker se taka hrana lepi), še vedno so pa konzerve slabša izbira. Pri pretežno surovi hrani pa tudi z zobmi ni nekega posebnega cirkusa.
4. Časa ne porabiš skoraj nič. Surovo zrežeš in vržeš v skledo, skuhaš pa v 1 loncu za 2 dni skupaj.
No, to so približno razlogi, zakaj je smiselno za živali pripravljati svežo hrano. Res pa so briketi čisto v redu izhod v sili, kadar ni nič pametnega doma, kadar res zmanjka časa ali pa za na dopust.
Zdaj pa @jazzz:
Od 4 obrokov zadošča 1 mlečni in 3 mesni. Ko zmanjšuješ število obrokov, najprej opustiš mlečnega oz. ga do ukinitve daješ na nekaj dni. Občasno ( na teden ali 10 dni) lahko mlečnemu obroku dodaš surov rumenjak, tu in tam pa tudi žličko medu. Še najbolje se obnese v mleku namočen prepečenec; je manj lepljiv od zdroba in podobnih kašic.
Če daješ konzervo, moraš vedeti, da tiste kockice niso meso, ampak je sestava približno taka, kot če namočiš brikete. Dodajanje makaronov ali riža h konzervi je torej čisto nepotrebno, razen mogoče pri kaki res zelo “mesnati” znamki. Najprej preveri sestavo, šele potem jo po potrebi popravljaj.
Govedina iz juhe je v redu, če jo skuhaš brez soli in juho soliš šele takrat, ko jo precediš za ljudi. Pečen piščanec je v redu za občsno, za redno hrano je tudi preslan.
Ne kompliciraj z jedilniki in ne pripravljaj za psa večerje s 3 hodi, ker mu je čisto vseeno. Važno je, da je sestava in količina primerna in komot lahko dobi tudi 2 dni isto, pa potem spet kaj drugega.
Kupi posebej zanj meso, ga skuhaj v malo vode, dodaj nekaj zelenjave in pest riža, makaronov ali kaše in je to to. O količinah in razmerjih najdeš ogromno napisanega, mnenja so tudi nekoliko različna. Čisto meso (zrezki, piščančje prsi itd.) je preveč enostransko in “prazno”, zato glej, da bo dovolj zastopano tudi “slabše” meso, v katerem je tudi nekaj kitastega tkiva (bočnik, potrebušina…). Včasih lahko ubereš tudi bližnjico z mletim mesom, ki ga prepražiš ali zmešaš z malo vode in skuhaš. Približno 10% (2 do 3 obroke tedensko) lahko daš tudi drobovino in občasno ribe.
Namesto svežega mleka lahko uporabiš jogurt (navadni; sadni je lahko samo tu in tam, ker vsebuje preveč sladkorja ali celo umetna sladila), skuto, sir (ne preveč, ker je slan) in kislo smetano. To daješ kot del obroka ali posladek tudi potem, ko bo odrasel.
Krompir lahko dobi, če je kot dodatek v obroku. Če ti ostane žlica pireja, jo mirno porabiš za psa. Tudi veliko vrst briketov vsebuje med drugim krompirjevo moko. Ni pa krompir primeren kot večji del obroka ali celo samostojen obrok.
Vsem najlepša hvala za odgovore.
Bom upoštevala vaše nasvete, nekaj mi jih bo kar prav prišlo. Vidim, da sem kar dobro zadela pravilno prehrano za psa in ne, nimam preveč časa (imam hišo, vrt, 2 šoloobvezna otroka, vikend oz. manjšo kmetijo, službo, obveznosti v lokalni skupnosti…) ampak, če že imamo psa, mu je potrebno zagotovti najboljše pogoje za življenje. To, da vržem par stvari v lonec in mu skuham topel obrok pa res ni zguba časa. Radi bi, da bo pes zdrav in zadovoljen.
Se bomo trudili še naprej.
Pozdrav vsem ljubiteljem živali.