Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Je lahko folna kislina tudi škodljiva za plod?

Je lahko folna kislina tudi škodljiva za plod?

Pozdravljeni, dr. Tul Mandić

pred nekaj dnevi sem na spletni strani Inštituta Umbilica prebrala prispevek, ki se sklicuje na znanstveno revijo Nutrients. V njem je navedeno, da lahko prekomerno uživanje sintetične folne kisline med nosečnostjo negativno vpliva na plod, saj jetra večjih odmerkov ne uspejo v celoti presnoviti. Posledično naj bi nepresnovljena folna kislina krožila po telesu in bila povezana s povečanim tveganjem za različne zaplete, kot so avtizem, zastoj v rasti ploda, alergije, inzulinska rezistenca in drugo. V prispevku je bilo tudi navedeno, da prehransko dopolnilo Novalac Prenatal vsebuje kar 600 % dnevnih potreb.

Trenutno sem v 12 t nosečnosti in vsak dan jemljem prav Novalac Prenatal. Po prebranem me je iskreno zaskrbelo.

Zanima me, ali bi bilo glede na navedeno smiselno prenehati z jemanjem tega prehranskega dopolnila in folate, ne folno kislino poskušati zagotavljati zgolj s prehrano, ali pa so takšni pomisleki neutemeljeni in naj z jemanjem nadaljujem? Naj povem, da vsak dan pojem veliko količino zelene zelenjave.

Vesela bom vašega mnenja.

Vse dobro želim,

Karina

Odgovor na objavo uporabnika
karina740, 09.07.2026 ob 09:51

Pozdravljeni, dr. Tul Mandić

pred nekaj dnevi sem na spletni strani Inštituta Umbilica prebrala prispevek, ki se sklicuje na znanstveno revijo Nutrients. V njem je navedeno, da lahko prekomerno uživanje sintetične folne kisline med nosečnostjo negativno vpliva na plod, saj jetra večjih odmerkov ne uspejo v celoti presnoviti. Posledično naj bi nepresnovljena folna kislina krožila po telesu in bila povezana s povečanim tveganjem za različne zaplete, kot so avtizem, zastoj v rasti ploda, alergije, inzulinska rezistenca in drugo. V prispevku je bilo tudi navedeno, da prehransko dopolnilo Novalac Prenatal vsebuje kar 600 % dnevnih potreb.

Trenutno sem v 12 t nosečnosti in vsak dan jemljem prav Novalac Prenatal. Po prebranem me je iskreno zaskrbelo.

Zanima me, ali bi bilo glede na navedeno smiselno prenehati z jemanjem tega prehranskega dopolnila in folate, ne folno kislino poskušati zagotavljati zgolj s prehrano, ali pa so takšni pomisleki neutemeljeni in naj z jemanjem nadaljujem? Naj povem, da vsak dan pojem veliko količino zelene zelenjave.

Vesela bom vašega mnenja.

Vse dobro želim,

Karina

Uživanje sintetična folne kisline v priporočenih odmerkih (400-800 μg/dan) ima dokazane številne ugodne učinke za zdravje plodov in nosečnic.

Pomisleki so ob pretiranih odmerkih, zlasti nad 1000 μg/dan. V teh primerih so opazili večje tveganje za nosečniško sladkorno in pretirano rast plodov, nekaj je tudi pomislekov glede nevrološkega razvoja.

Prenatalne kapsule Novalac vsebujejo 600 μg folata, 300 μg v oblike folne kisline in 550 μg v obliki Quatrefolic (aktivna oblika folne kisline), kar ustreza 300 μg folne kisline. Odmerki so primerni za nosečnice in svetujemo jemanje v času načrtovanja nosečnosti, skozi celo nosečnost  in v času dojenja. Ob teh odmerkih ni bilo ugotovljeni negativnih učinkov.

Seveda je zelo pomembna tudi ustrezna prehrana.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze