izvenmaternična nosečnost
Bilo je že govora o tej temi, a zanimajo me vaše izkušnje s posegom in hospitalizacijo. Notri naj bi šla naslednji teden, vendar sem bila na pregledu ob diagnozi toliko šokirana, da se nisem zmogla pozanimati kaj več o tem. Zanima me, kako poseg zgleda (je to totalna narkoza itd.), koliko časa ste bile hospitalizirane, koliko časa ste bile potem še nepokretne itd. Zanimalo bi me čimveč, saj imam doma komaj 10-mesečnega dojenčka, ki se še kar precej doji in baje bo lahko hospitaliziran skupaj z mano. Za vse vaše izkušnje se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Najprej da te potolažim, da se ti je to zgodilo. Bodi trdna in močna in misli na svojega 10 mesečnega sončka in svet bo precej lepši.
Glede na to, da tudi sama sumim, da imam IMN me zanimajo tvoji znaki. Predvsem me zanima ali imaš oz. si imela kakšne znake v predelu jajčnikov, ki se čez dan stopnjujejo in so zvečer že kar precej neznosni; predvsem kadar sediš?
Jaz sicer nisem imela IMN ampak operirana sem pa bila, ker so bili zdravniki prepričani da gre za IMN. Torej ti lahko povem da ni nič hudega, operirajo te v popolni narkozi, operacija traja cca 1 uro, pri meni je trajalo 2 uri odkar so me odpelali in nazaj pripeljali v sobo. Tisti dan pred operacijo si tešča. Po oparaciji do naslednjega jutra ne smeš niti vsat iz postelje, hospitalizirana pa sem bila 3 dni. V sredo operacija, v petek domov. Če te še kaj zanima vprašaj!
res mi je hudo zate,in vem da ni nobena tolažba a bodi močna za svojega sončka.Leta 1998 sem bila hospit.6 dni,operacija sama ni huda,težje je razčistiti s seboj ,svojimi občutki…….Vedi da krivca ni in da te po tem gin. še bolj vestno spremljajo in ti pomagajo.Meni so odstranili jajcevod,ker se ni več dalo rešit.Operacija je laporoskopska tako da okrevaš kar hitro,jaz sem takrat imela 5 tednov staleža,a zaradi zapletov okrog narkoze ,drugače pa mislim da kake 3 tedne.Bodi močna in pogumna,zjokaj se,pogovarjaj z vsakim ki ima srce da to razume.Mamica pa boš zaradi tega še vedno lahko postala in tvoj sinko ne bo sam.Boš videla da boš komaj čakala da minejo 3 meseci da boš lahko ponovno poskusila.Oprosti dolgovezenju, a resnično te razumem
Draga zzzzzzzzzz.
O znakih ti znam povedat šele danes, saj pred tem nisem čutila nič posebnega. Mogoče enkrat na dan rahlo bolečino v predelu enega jajčnika. Danes pa je ta bolečina že kar redna, vendar vsekakor bolj v stoječem kot sedečem položaju. Ne sklepaj sama prehitro in ne spravljaj se v slabo voljo po nepotrebnem! Pojdi čimprej na pregled in ginekolog ti bo dal strokovno mnenje. Škoda, da se morda obdajaš z nepotrebnim pesimizmom, če je morda s tvojim sončkom vse v redu. Srečno!
Pozdravljena, Teny.
Zanimalo bi me, kako so bili lahko pri tebi prepričani, da gre za izvenmaternično nosečnost, pa je potem ni bilo? Kakšne znake si imela? In na podlagi česa so ti postavili napačno diagnozo? Je bil plod potem res kar lepo v maternici? Joj, nekje na dnu srca še vedno ohranjam upanje na podoben izzid…čeprav je kar nerealno. Moja nosečnost je bila ugotovljena včeraj, vendar ploda ni videti v maternici. Ker menstruacije po porodu še nisem imela, ginekologinja ne more poznati dolžine nosečnosti. V ta namen so mi danes odvzeli kri za pregled BHC hormonov, ki so precej nizki – 640. Po tem izvidu še vedno ne more postaviti 100% diagnoze, zato morem primerjalno dati v ponedeljek še enkrat kri, da vidijo, kako količina BHC-ja narašča. Vendar sama v sebi nekako čutim, da gre res za izvenmaternično nosečnost…Čutim tudi zbadanje na predelu levega jajcevoda… Tako zelo bi rada verjela, da obstaja še kakšno upanje, da je z malo pikico vse ok in da je vse skupaj le nepotreben preplah… A je najbrž upanje v prazno…
Jaz sem imela to izkušnjo 3X,operacija ni huda,bila sem en dan v bolnici,naslednji dan sem šla domov,čez dva dni pa sem že delala.Meni so zadnič ko se ploda še ni videlo delali UZ na 2dni in ker ga pri Bhcg 1200 še ni bilo videti v maternici sem šla še tisti dan na operacijo. Če ti IMN odkrijejo pravi čas ti lahko jajcevod še ohranijo če pa je že prevelik plod morajo prekinit vez med jajčnikom in jajcevodom in na tisti strani ne moreš več zanosit.
Moj primer je bolj žalosten kot si predvidevala. Meni niso v maternici videli nič, beta HCG pa je bil kar 4000 v 7 tednu. Torej so bili prepričani da mora bit kje drugje, zato so 3 zdravniki gledali in gledali…. 30 min sem imela ultrazvok not…. groooooza, na koncu so videli da je v jajčniku. Ko pa so me operirali so videli da je to rumeno telesce ki je naravni proces nosečnosti. Torej kaj pa zdaj, vsi so bili zmedeni. Čez 1 teden ponoven pregled in v maternici še vedno nič, zato so me čez kak teden ko ni bilo sprememb ščistili in ugotovili da je bila nosečnost v maternici, vendar se ni razvila. Tko da sem ostala brez nič, s tremi zašitimi luknjami v trebuhu. no tega ti nobena napisala, tri luknjice ti naredijo, ena v popek, druga na zgornjem delu sramnih dlak, tko da te mal pobrijejo, eno pa na levi strani pod jajčnikom. staleža pa ti pripada 2 tedna, jaz pa razen bolečin ko sem se vsedla kake 3 dni, in seveda splošnega slabega počutja zaradi narkoze nisem imela. Razen rana med sramnimi dlakami me še vedno na momente zelo srbi. Psihično sem se pa kar hitro pobrala. To želim tudi tebi in bodi srečna da že imaš doma 1 lepega sončka. Jaz šal še nimam nič, za mano pa so že 3 ss, tko da kar pogumno. Ni pa res da če ti odstranijo 1 jajcevod, tam ne moreš več zanosit, ker baje da drugi jajcevod lovi jajčeca iz obeh strani.
Sorry ker sem bla tako dolga….SREČNO!
Rainbow morda imaš prav, to so meni rekli v bolnici kar sem napisala. Morda so me pa hoteli malo potolažiti, ker sem bila zelo šokirana ob vsem skupi. ampak res so mi zatrdili da lahko zanosiš lih tako, da zdrav jacevod lovi na vsaki strani. Žal mi je če ta podatek ni točen, ni lepo da so mi dali napačne informacije.
Ne vem no, meni so pa dejali tako, kot sem napisala (da jajčnika ne proizvajata enakomerno jajčec npr. en mesec eden, naslednji mesec drugi, pač pa nekaj mesecev eden, potem en mesec drugi, nato spet več mesecev eden,…. lovi lahko pa samo tisti jajcevod, katerega jajčnik tisti mesec proizvaja jajčeca).
Očitno na različnih koncih dajejo različne informacije, kaj pa vem.
Lep dan ti želim, Teny!
Tudi tebi lep dan Rainbow! Mogoče pa nam na različnih koncih slovenije različno funkcionirajo jajcevodi.?! ha,ha,ha…… žalostno da prihaja do takšnih razhajanj med mnenji zdravnikov, saj to se mi zdi, da je ena tako področje, ki je že dobro raziskano. Kaj hočemo, raje vzemimo vse malo z rezervo pa bo ravno prav.
Pozdravljene!
Naj še jaz dodam svojo izkušnjo.
Lani poleti sem imela IMN. Znaki: 7t prazna maternica, beta-hcg 3000 in naraščal, temen izcedek. V torek operirana, v četrtek doma, tri luknjice na trebuhu. Ob odpustu so mi rekli, da naj počakam en ciklus, potem pa znova. No, zaenkrat ni še nič.
Ker so mi odstranili desni jajcevod, so mi razložili naslednje: če je z levim jajcevodem vse vredu ( očitno ni), potem je zanositev z enim jajcevodom zmanjšana le za 10 odstotkov, ker lovi jajčece iz obeh jajčnikov.
Ta mesec imam HSG preiskavo, da ugotovijo ali imam sploh prehoden levi jajcevod. Potem bomo pa videli naprej.
Objokana, če ne krvaviš in nimaš močnih bolečin, je pri tako nizki vrednosti beta-hcg hormona nesmiselno razmišljati o IMN.
TOREJ BODI POZITIVNA IN POGUMNA, MORDA PA JE VSE OK.
Vso srečo vsem in lep pozdrav, Nati
Ojla objokana. Mi je zelo žal, da boš morala dat to skoz. No naj ti povem svojo izkušnjo. Letos junija sem tudi jaz imela IMN, ker sem imela zelo malo hormona (vrednost je bila 110 v 6 tednu) in je začela upadati, nato zopet naraščati. Meni so našli plod v desnem jajcevodu . Na srečo mi ni bilo potrebno it na operacijo in so mi dali v bolnici samo inekcijo metrotrexata, s katerim so plod ubili in tako se je jajcevod sam sčistil. Po 14 dneh mi ej vrednost hormona popolno upadla in tako so videli, da je bila inekcija uspešna. Malo se pozanimaj v bolnici, kakšne možnosti imaš za to inekcijo. Meni se zdi škoda, da te bodo kar operirali, če je možno tudi tako rešiti brez operacije.
Upam, da se ti nisem oglasila prepozno, ker po moje ima vsaka ženska pri IMN možnost te inekcije, če je nosečnost še na začetku.
Vso srečo.