Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje izračun porodniške help

izračun porodniške help

zaposlena bom v kratkem bila 8 mesecev delodajalec mi ne bo podaljšal pogo.za določen čas, tako da bom brezposelna 4 mesece, potem bom pa rodila. zaposlila se ta čas ne bom nikjer. plačo imam neto 560evrov brez prevoza in malice.
kolikšna bo moja porodniška??
kaj pa v primeru da grem par dni prej ko zaključim s pogodbo za določen čas, na bolniško…ker me ginekol.nekako tudi namerava dat, ker moram mirovati
na zavod ne morem?? Ali dobim tako polno porodniško??

kako je v tem primeru s porodniško??

kaj pa primer da delam celih 12 mesecev, pa mi potem delodajalc ne podaljša. jaz pa imam čez 4 mesece rok poroda in sem tudi te 4 mesece brezposelna?? ali v tem primeru dobim polno porodniško, ker sem bila prej 12 mesecev zaposlena???

prosim za dobre odgovore.

Da si upravičena do porodniške, moraš biti na dan nastopa porodniškega dopusta zavarovana za starševsko varstvo (to pomeni zaposlena ali prejemati nadomestilo zaradi brezposelnosti). Če ne boš, si lahko upravičena do porodniške tudi, če si bila v zadnjih 3 letih vsaj 12 mesecev zavarovana. Če teh pogojev ne izpolnjuješ, prejemaš samo starševski dodatek (ki znaša, mislim da okoli 250 EUR mesečno).

hvala to vse razumem kar si napisala…
sam še ta vprašanje na to temo vezano.

ok, porodniško lahko dobivam tudi v primeru , če sem v zadnjih treh letih bila zaposlena 12 mesecev in na dan nastopa porodniškega dopusta NISEM zaposlena. samo vprašanje je???
– kakšno neto plačo dobim pa v tem primeru potem?? npr. da sem mela 560evr neto brez prevoza in malce zadnjih 12 mesecev.

hvala prosim lepo še za ta odgovor

Zivjo,
Bom se jaz pisala, ker vidim da je ze odprta tema. Zanima me, ce katera ve, kako je s studentkami? Koliko mesecno dobivajo? Se da preskrbeti otroka? Sicer ima partner sluzbo in zaenkrat redno placo a to ne bi bilo dovolj.
Ze vnaprej najlepsa hvala za odgovore.

Tukajle si lahko sama izračunaš:

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp

Če na dan nastopa porodniške nisi zavarovana, a izpolnjuješ pogoj 12 mesecev zavarovanja v zadnjih treh letih, se ti starševsko nadomestilo izračuna po posebni formuli. Za osnovo se vzame 55% minimalne plače, za vsak mesec zavarovanja pa se doda 2% min. plače. Višina je omejena na 105% minimalne plače.

Hey.

No, jaz grem tudi čez 3 mesece na porodniško. Na dan nastopa bom brezposelna.
Če prav razumem, mi takrat pripada 55% minimalne plače. Poleg tega sem bila v zadnjih 3 letih zaposlena cca. 26 mesecev (vključno s 3-mesečnim nadomestilom Zavoda), 10 mesecev pred P pa ne.
Torej prištejem tistim 55% še 26x 2% minimalne plače? To potem znese že okoli 100% minimalne plače. Ali prav razumem?
Če vse napisano drži, je bolje, da vztrajam pri tej opciji in se ne trudim iskati zaposlitve za zadnji mesec ali dva oz. se meniti s kakšnim kolegom, da bi me zaposlil vsaj navidezno in bi si sama plačala prispevke? Verjetno bi bila celo na slabšem.

Hvala za pomoč. LP

New Report

Close