Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva izostanek menstruacije

izostanek menstruacije

Pozdravljeni!

Stara sem 21 let in od 13 leta imam dokaj redno menstruacijo, (na 29 dni, vcasih mogoce malo vec, traja 4-5 dni, nikoli boleca), zdaj pa menzesa nisem dobila ze od aprila. Res je, da sem shujsala v tem casu, da sem omejila prehrano, vendar se mi ne zdi pretirano. Ali bi si mogla delati velike skrbi?

Hvala za odgovor.

Draga Simona,

ker o sebi niste izdali nobenega uporabnega podatka (tel. višina, tel. teža, koliko ste shujšali ipd) ni mogoče ničesar reči. Pri določenih obolenjih, npr. anoreksiji, se ženski, ki ima 180 cm in tehta 40 kg to ne zdi nič pretirano malo!!! zato mi vaš občutek o tem, kaj je še normalna teža in kaj ne več, ne pove dovolj.
Druga možnost je npr. nosečnost. Če je zaželena, naj vas nič ne skrbi, samo čimprej obiščite ginekologa, sicer pa bi bilo zelo dobro, da najprej preverite to možnost in se ustrezno odločite, kako in kaj naprej.
Za odsotnost menstruacije obstaja še veliko razlogov in v glavnem jih opredeljujemo ginekologi in endokrinologi (internisti).

Jaz sem vse prej kot anoreksična. Višina 162 cm, težka 79 kg, zgubila sem 6 kg, noseča zagotovo nisem! Se mi je pa izpad menstruacije pojavil že pred 2 letoma, ko nisem imela menstruacije 3 mesece, pa sem bila takrat tudi na pregledu za ščitnico, vendar so ugotovili, da je normalno razvita. Potem kar naenkrat je bilo vse vredu. Kaj bi torej to lahko bilo?

V tem primeru ne bi vedel odgovora na pamet. Pojdite do ginekologa, da vas pregleda in morebiti naredi ultrazvok. Morda pa imate hormonsko aktivno cisto, ki zavira nastop novega ciklusa ali pa ste razvili sindrom PCO ? To je samo ugibanje, ki vas bo morda prepričalo, da je pregled smiseln.

New Report

Close