Najdi forum

Izgorelost/tesnoba

Oj,

Že lep čas slabo spim, zbujanje parkrat na noč je postalo stalnica. Če mi rata spat do 4ih mislim da sem zadel na lotu.ko vstanem sem se bolj utrujen ko sem šel spat, prvih par korakov me bolijo stopala kot da imam 80 let, čeprav sem v 40ih.ko sem pripravljam na odhod v službo me že začne stiskat pri srcu, dobim prav kepo, ker vem kaj me čaka. Živčen postanem samo da pomislim na sluzbo, ker vem s kakšnimi nesposobneži moram delat in popravljat se njihove napake za isto plačo. Če komu kaj rečeš glede tega je pa tukaj klasični:ON Je Tak… Ko pridem domov sem prav izžet, najraje bi šel kar spat, vse me boli čeprav delo samo, po sebi ni tako zahtevno. Rade volje bi kaj naredil okoli hiše pa ne morem/se mi ne da/zakaj bi… Doma me razjezijo najmanjše stvari in dostikrat “pizdim” za totalno brez vezne stvari. Verjetno, ker moram na delu molčati se mi doma odpre ventil. Kako naj se napolnim z energijo, pozitivo,kako naj bom spet srečen, da ne bom se žene jezil in razburjal za prazen nič…

Hvala lepa

Pozdravljeni,

opisujete stanje, ki presega navadno utrujenost. Slabo spanje, zbujanje ponoči, jutranja izčrpanost, bolečine v telesu in stiskanje pri srcu že ob misli na službo kažejo, da ste verjetno dlje časa pod velikim notranjim pritiskom.

Najprej bi bilo smiselno, da stiskanje pri srcu in telesne bolečine preverite tudi pri osebnem zdravniku, posebej če bi se pritisk v prsih stopnjeval ali bi se pojavili težko dihanje, omotica, slabost ali močnejša bolečina.

Iz vašega opisa pa se zelo jasno čuti tudi ujetost. V službi očitno veliko zadržite, požrete in prenašate. Jeza, ki tam ne sme dobiti prostora, potem pogosto izbruhne doma, kjer je človek bolj varen in kjer notranja kontrola popusti. To ni dobro za odnos z ženo, je pa razumljiv znak, da ste preobremenjeni.

Morda vprašanje ni samo, kako dobiti več energije in pozitive, ampak kam vam energija vsak dan odteka. Če se v službi počutite razvrednoteni, spregledani in prisiljeni popravljati napake drugih, se lahko v človeku nabere veliko nemoči in zamere. Telo potem pogosto govori namesto nas: skozi nespečnost, napetost, bolečine in razdražljivost.

Pomembno pa je tudi, da človek v takšni stiski začne preverjati, kako sam doživlja situacije. Včasih so okoliščine res težke, včasih pa jih notranja napetost, občutek krivice ali dolgo zadržana jeza še dodatno obarvajo. To ne pomeni, da si težave izmišljate, pomeni pa, da je lahko ista situacija videti nekoliko drugače, ko jo človek pogleda iz več zornih kotov.

Zato bi bilo smiselno razmisliti o psihoterapevtski pomoči. Ne samo zato, da bi se razbremenili, ampak tudi zato, da bi bolje spoznali sebe: kaj vas tako močno prizadene, zakaj morate toliko zdržati, kje se težko postavite zase in kdaj se občutek nemoči spremeni v jezo. V psihoterapiji lahko človek počasi dobi tudi drugačne perspektive na iste odnose in situacije, kar pogosto prinese več notranje svobode.

Dobro bi bilo tudi, da poskusite doma povedati bolj neposredno, kaj se dogaja, še preden izbruhnete. Na primer, da ste izžeti, da nosite veliko jeze iz službe in da ne želite, da žena postane tarča tega. Že to lahko nekoliko zmanjša napetost.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj