Izdelava zunanje mačje hiše (les?)
Živjo,
Približno 2 meseca je pri nas maček, ki si ne upa prestopit praga hiše, če smo v bližini. Prišel je z ureznino na hrbtu in ves sestradan. Na začetku smo ga podili od vhoda (z mislijo da morda ima bolezni, ki jih lahko prinese na mačka x, ki je pri nas dalj časa), oz. je že sam zbežal, če nas je videl.
Če mu zdaj dam hrano pri odprtih zunanjih vratih na notranjo stran, si jo s taco poskuša izbrskat ven. Sm ga že v naročju nesel not v prazno sobo pa je tam okamenel, začel gledat vame in se dret, ko so bla vrata spet odprta je takoj stekel vn. Zdi se mi, da je ta maček zelo učljiv -pred nami se ne upa napast mačka x, že pogled je dovolj..čeprav ko ne gledamo ga vrjetno pretepe.
Zelo se boji pokanja in okrog novega leta ga bo treba dat v notranjo sobo, do takrat in potem bi bil pa v zunanji hiši…
Na spletu mi ni uspelo najdt primerne zunanje hiše za mačka in zdej sm odločen da jo sam naredim.
V planu imam uporabit teakov les za pod, smreko pa za ostale stranice. Dimenzija bi bila okrog 45×45 cm. Iste velikosti je grelna oddeja, lahko nastaviš gretje od tam 30-40C s termostatom, nepremočljiva.
Imam 2h izkušenj pri obdelavi lesa iz osnovne šole, ne mislim naredit lepega izdelka, samo da je praktičen in vzdržljiv (materiali morajo biti top kvalitete).
Kater les je dober izolator in ne vpija vlage? Je nujno narediti stene iz dveh plasti ali si priskrbim samo debel smrekov les?
Tule izdelujejo ute,predvsem za pse ampak tudi za mačke.Malo poglej pa kontaktiraj če te zanima.
glede lesa, vsak les vpija vlago , če ni zaščiten, izloativni so pa vsi približno enako, seveda je bolje imeti les iz hrasta ali trdi les, kot mehki les, ker je bolj obstojen in vzdržljiv ampak nezaščiten bo kmalu zgnil.ampak smreka je čisto dobra zadeva, s kom boš pa pooblal a imaš kakšen stroj , pa pobrusil, če nisi predaleč jaz ti lahko odstopim kakšno že obdelano desko dimenzije dolžine 80 cm in širine okoli 8 cm, to so letve jih imam kar nekaj, so pooblane ,lahko jih še malo ročno pobrusiš če češ.lp
Moj je naredil uto za muce, sam je malo večja. Muce so bile notri, dokler so bile 4, ko so se dve oddale, pa nočejo več bit.
Hiško hoče sicer zdaj svakinaj odkupit, imam pa tudi načrt v avtocadu za mere… Sam ej res velika hiška, iz dveh prostorov in izolirana. Če bi hotel, ti pošljem na meil – lahko tudi slike, za načrt brat pa po mojem moraš imet program. Hiška je iz lesa, ki je ostal od gradnje, ima dvojne stene, dvojno streho, ker je vmes stirodur. Pokrito s streho, ki se odpira in je oblečena v tisto gumjasto stvar za tla, da ne premoči. Pol je še pa pobarvana. Da ne govorim, kaj si je še moj izmišljeval, pa na srečo se ni izvedlo, ker mačke so se zdaj odločile, da notir ne bodo, siši pa tujim mačkam, ki pač ta dva naša reveža pretepejo…
Ma, izkušenj ne rabiš – moj je strojni inžiner, ziher na faksu niso delali takih stvari 🙂 Sem še jaz pomagala. Vsk dan sva še kako mašino dodatno kupila :)))
Ne bit razočaran, če muc ne bo hotel bit notri… Midva sva jim morača it pol po hišo v Avstrijo, v neko vas, kjer je kao največja trgovina za živali… Pol niso imeli nič pametnega, pa sva pol priredila en mačji WC, dobila tam ekstra velikega. Tu notri zdaj mačka sta, imata pogrnjeno in deloma je še izolirano. Notri jima dam občasno termofor.