Izcedek iz dojk
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 24 let in imam naslednje težave: pred mesecem in pol sem prvič pričela z uporabo KT Minulet, ki mi jih je ginekologinja predpisala zaradi močnih, nerednih in dolgih krvavitev.
Na navodilih sem prebrala, da je eden izmed stranskih učinkov jemanja KT lahko tudi izcedek iz dojk. Iz desne dojke se mi namreč pojavlja ob iztisu rumeno belkast izcedek, iz leve pa motno bel, skorajda prozoren. Včasih me dojke tudi bolijo.
Izcedek iz dojk (ob iztisu, včasih pa se je na oblačilih pojavil kakšen majhen madež)sem imela že pred jemanjem KT, vendar pa je bil ta takrat različne barve: od prozorne, rumene, do zelenkaste in rjavkaste. Pričela sem tudi s samopregledovanjem dojk, a ker le temu ne morem dovolj zaupati in imam občutek, kot da včasih otipam kakšno bulico, drugič pa spet ne, si želim kliničnega pregleda dojk.
V jeseni bom imela ponoven ginekološki pregled. Zanima me ali mi bo ginekologinja po navedbi teh težav sama predlagala pregled dojk ali pa jo lahko za to povprosim sama?
V družini je imela stara mama rak na dojki.
Poleg tega imam zadnji mesec in pol jemanja KT občasne močnejše glavobole ter bolečine v očeh.
Kaj pomenijo navedene težave?
Najlepša hvala za odgovor!
Draga Maja,
poskusite za pregled poprositi svojo ginekologinjo čeprav tak pregled ginekologi redko opravljajo in so(smo) tudi v tem slabo izvežbani. Žal smo namreč dolga leta problem dojk zanemarjali in le redki ginekologi tak pregled pravilno in suvereno opravljamo. Kakorkoli, pri 24 letih je rak na dojki takorekoč izjemen primer (1/10.000 tako mladih žensk) tudi če je vaša babica imela raka na dojki (to vam namreč tveganja nič ne poveča).
Kar zadeva glavobole in bolečine “v očeh” gre lahko za objektivne razloge. Ob mlečnem iztoku iz dojke (običajno so potem tudi menstruacije neredne, samo ne ob jemanju KT) bi bilo med prvimi potreben pregled pri okulistu (med drugim za vidno polje) ob misli na morebitno povečanje hipofize s hiperprolaktinomom. No, da ne bi zdaj panično tekali k zdravniku…… Stanje je potrebno preveriti z več vidikov, morda pa je kriva samo napačna izbira KT. Ob priliki stopite k svoji ginekologinji in ji za težave povejte tako kot ste to napisali v forum.
Še enkrat lepo pozdravljeni in najlepša hvala za odgovor!
Omenili ste pregled pri okulistu.
Že pred tremi leti sem imela močnejše glavobole, zato sem bila na vse mogočih pregledih oči, tudi na merjenju vidnega polja, a je izvid pokazal, da je vse v najlepšem redu. Izkazalo se je, da je vzrok tem bolečinam močno povečan očesni pritisk, ki pa se mi je v roku pol leta povsem stabiliziral, izginili so tudi glavoboli. Kljub temu, da vse do pred enega meseca in pol(ko sem pričela z jemanjem KT), glavobolov nisem več imela, tudi z vidnim poljem je bilo vse v redu, sem v tem obdobju pred jemanjem KT že imela izcedek iz dojk, a je bil ta, kot sem v prejšnjem majlu že navedla, različne barve, sedaj pa je motno prozoren oz. rumenkasto bel. Glavoboli zdaj že niso več tako močni kot so bili pred enim mesecem, pa tudi z vidnim poljem nimam problemov(če je to brez pregleda sploh zagotovo možno reči).
Kar zadeva pregled dojk pri ginekologu- ali je možno , če obstaja sum na morebitne spremembe v dojkah- papilome ali ciste(ker sem prebrala, da se tudi pri teh spremembah pojavljajo razni izcedki), da ginekologinja brez pregleda(če ga ne bo želela opraviti), na mojo željo napiše napotnico za nadaljnji pregled z ultrazvokom ali čim podobnim, glede na to, da mamografije mladim ženskam zaradi gostote tkiva ne morejo opraviti? Če ne, kam naj se nato obrnem?
Lep pozdrav in hvala za odgovor!
za pregled dojk obstajajo tudi diagnostični centri, kjer vam UZ naredijo samoplačniško in menda niti ni drago. Manualni pregled dojk sam žal ne pokaže veliko, le redko zatrdline, ki so manjše od 1 cm. Mlečen izcedek iz dojk ni nič nenavadnega in sam po sebi ni nevaren. Morebitne nevarne spremembe povzročajo izcedek rjavkasto-jantarne barve, krvav ali gnojen izcedek, redko mlečnega.