Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Izbira kontracepcije

Izbira kontracepcije

Imela sem konizacijo, zaradi previsokega tlaka in ker sem kadilka ne morem imet tablet. Kako kontracepcijo bi lahko uporabljala?

Žal niste navedli ali ste že rodili ali ne, niti koliko ste stari. Če še niste rodili sicer ni idealno a je vendar možno, da bi dobili maternični vložek Mirena, ki ima veliko lastnosti oralne kontracepcije a vendar ne nosi tveganj, ki jih imajo KT. Pogoj je seveda normalen PAP bris. Če ste slučajno starejši od 35 let in nimate “več” namena roditi, je alternativa tudi sterilizacija.

Pri zvišanem tlaku in pri kadilkah so dovoljene tudi tabletke, ki vsebujejo samo gestagene, žal pa se jih pri nas ne dobi. Edina oblika take kontracepcije pri nas je z injekcijo vsake 3 mesece ( Provera), kar pa pomeni, da po injekciji kontracepcije vsaj 3 mesece ni mogoče “odpraviti”.

Ja stara sem že 35 let, imela sem en spontani splav, izvenmaternično nosečnost in en porod (uspešno rodila zdravega otroka po devetmesečnem ležanju), konizacija je bila izvedena po še drugi izvenmaternični nosečnosti, imam samo še en jajčnik in jajcevod.
A bi lahko vseeno dobila ta vložek Mirena, in ali ga lahko vstavi moj ginekolog, če ga kupim (prečitala sem da je samoplačniško).
Ali mi lahko moj ginekolog da to inekcijo Provera, al se to dela samo v Ljubljani?
Pa še mal čudno vprašanje, ki me zelo zanima, zakaj ni možno dobiti kondomov na recept v takih primerih kot sem jaz?
S sterilizacijo bi še počakala, ker si še nisem na jasnem ali bi poskusila še met enega otroka ali ne, duševno me je namreč zelo uničilo to čakanje al bo al ne, potem pa al bo ostalo al ne, sicer sem si pa vedno želela imet tri otroke. Sam se mi zdi, da postajam počasi prestara. Malo me je tudi strah tudi zaradi konizacije, če bom lahko zadržala plod, ker si pri že enem malem otroku težko privoščim kako dolgo ležanje v bolnici, ker sem že v tisti uspešni nosečnosti nizko nosila in bila zgodaj odprta, tako da sem morala zadnja dva meseca preležati v bolnici. Poroda me ni strah, rodila sem v uri in pol, zelo na hitro je šlo, in čez par ur sem že letala okoli od sreče, sam vseh teh psihičnih dejavnikov, pred in med nosečnostjo me je strah. Mogoče bi mi lahko pomagali s kakim realnim nasvetom iz vaših izkušenj, vem da niste vedeževalec in da je težko nekomu to odgovorit, ker se zgodi lahko ravno nasprotno, samo statistično kakšne možnosti imam za normalno nosečnost?

Draga Jasna,

težko rečem ali ste vso nosečnost preležali utemeljeno ali ne saj tudi hiter porod ne zagotavlja, da ste res imeli rizično nosečnost. Od tistih, ki jih mi “proglasimo za rizične”, bi jih verjetno manj kot 10% res rodilo prej kot je dobro in po dosedanjih znanstvenih izsledkih še ne vemo ali k podaljšanju nosečnosti sploh znamo kaj prispevati z našimi ukrepi. Če bi bili rodili pred 37. tednom ali celo pred 34. tednom, bi to govorilo za povečano tveganje tudi v morebitni naslednji nosečnosti, tako pa ne vem. Lahko vam preventivno v 14. tednu naredijo cerklažo, kar pa ni nadomestilo za relativno mirovanje oziroma potrebo po “manj stresnem življenju”.

Za premostitev “negotovosti” ali se želite še ene nosečnosti ali ne bi bilo smiselno uporabljati bodisi Provero ali Mireno, s tem, da je ta kar draga (okrog 30.000 sit) in se jo za manj kot 2 leti skoraj ne izplača vstavljati (mislim v sorazmerju z drugimi vsporednimi prihranki, ki jih Mirena nudi – vložki ipd.) Oboje bi naj bilo na voljo pri osebnem ginekologu.

New Report

Close