IV zelezo
Zdravo,
v 30 tednu nosecnosti sem zaradi nizkega feritina dobila IV zelezo (iroprem).
Sam hemoglobin ni bil tako nizek (okoli 120), je bil pa feritin 16ug/l in transferin 20%.
Ginekologinja se sploh ni odlocila za tablete, ampak me je kar direktno poslala na infuzijo zeleza. Sedaj me malo daja anksioznost, glede na to da sam hemoglobin sploh ni bil toliko prenizek- ali sem lahko prejela previsoko dozo zeleza in lahko do otroka prehaja prevec zeleza in to povzroci kaksne negativne ucinke?
drugo vprasanje- 5 dni po infuziji sem narocena na cepljenje za RSV. Je to ok, ali bi mogla malo zamaknit? Za oslovski kaselj sem se ze cepila.
nosecnica515, 30.05.2026 ob 17:54
Zdravo,
v 30 tednu nosecnosti sem zaradi nizkega feritina dobila IV zelezo (iroprem).
Sam hemoglobin ni bil tako nizek (okoli 120), je bil pa feritin 16ug/l in transferin 20%.
Ginekologinja se sploh ni odlocila za tablete, ampak me je kar direktno poslala na infuzijo zeleza. Sedaj me malo daja anksioznost, glede na to da sam hemoglobin sploh ni bil toliko prenizek- ali sem lahko prejela previsoko dozo zeleza in lahko do otroka prehaja prevec zeleza in to povzroci kaksne negativne ucinke?
drugo vprasanje- 5 dni po infuziji sem narocena na cepljenje za RSV. Je to ok, ali bi mogla malo zamaknit? Za oslovski kaselj sem se ze cepila.
Pozdravljeni,
vaša gin se je pravilno odločila za IV železo.Vaši izvidi kažejo, da imate dovolj železa v krvi, zaloge pa nizke, kar lahko vpliva na delovanje telesa. Dodatno pa je gin razmišljala še o plodu, ki zadnjem trimesečju potrebuje veliko železa in ga vzame iz vaših zalog.
S tabletami se zaloge veliko bolj počasi napolnijo, hkrati pa ima precej nosečnic ob jemanju tablet pogosto težave s prebavili.
Zaradi infuzije železa ni potrebno zamakniti cepljenja proti RSV.
srečno, N