Indirektni combsov test, gel: negativen
Pozdravljeni,
zadnjo menstruacijo sem imela v torek 8.4.2014(ciklus imam na 28 dni). Po izostanku menstruacije v sredo 7.5.2014 sem naredila test nosečnosti, ki je bil pozitiven. Nato sem v petek zvečer 16.5.2014 začela krvaveti in imela krče. Krvavela sem do nedelje. Noseča sem bila 6 tednov oz. 5 tednov in 4 dni. V ponedeljek 19.5.2014 sem šla k svoji ginekologinji. Ugotovila je, da je bil spontani splav in ker sem Rh D negativna me je napotila na odvzem krvi(indirektni coombsov test), ki pa je bil negativen. Na izvidu je napisana zaščita po prekinitvi nosečnosti: z IgG anti-D je potrebna. Inekcije nisem prejela.
Sedaj me pa zanima ali bi mogla to inekcijo po vašem mnenju prejeti?
Hvala za odgovor
Lp
Spoštovani,
po znanstvenih dognanjih sodeč in ob predpostavki, da ob splavu še niste bili noseči vsaj 8 tednov, za odmerek injekcije ni dokazov, da je nujen, ker na površini plodovih celic menda še ni antigenov, ki ločijo RhD pozitivne zarodke od Rhd negativnih. Smo pa do nedavnega vsem nosečnicam s splavom kadarkoli rutinsko odmerjali injekcije antiD seruma. Skratka, RhD senzibilizacija je tako zgodaj praktično nemogoča tudi brez injekcije, zato ne bo nič narobe, če je niste dobili. Transfuziologi seveda na izvid negativnega ICT seveda vedno napišejo, da je injekcija antiD potrebna, ampak bi se bilo za resničnost takšnih trditev treba poglobiti tudi v trajanje nosečnosti ob dogodku. Kar je pri vašem primeru nelogično je, da je ginekolog naročil ICT, potem pa se ni držal posledic izvida, kajti če je ukrepanje od izvida neodvisno, izvida ne potrebujemo! Če je od izvida šele kak teden dni, še vedno lahko dobite injekcijo.
Pozdravljeni,
v prejšnjem mojem vprašanju (vlady) zgoraj sem vam še nekaj pozabila omeniti.
Leta 2008 sem bila prvič noseča in v 8.tednu so mi naredili(po moji želji) umetni splav. Ker sem Rh D negativna sem po posegu dobila injekcijo IgG anti-D. Nato mi je lansko leto decembra 2013 ginekologinja odkrila, da imam 5mm pregrado v maternici. Letos januarja 2014 so mi s histeroskopijo odstranili pregrado. Aprila 2014(ZM 8.4.2014) sem zanosila(noseča 5 tednov in 4 dni) in imela splav v petek 16.5.2014. Izvid S-HCG v ponedeljek 19.5.2014 je bil 12,56 U/L. Če tako štejemo je to moja druga nosečnost samo nedonošena.
Kljub temu kakor ste mi napisali zgoraj, da ob splavu še nisem bila noseča vsaj 8 tednov in za odmerek injekcije ni dokazov, da je nujen bi po vašem mnenju vseeno mogla od svoje ginekologinje prositi za prejem injekcije IgG anti-D? Od izvida še ni minilo en teden. Indirektni coombsov test je bil negativen.
Ali se lahko injekcijo IgG anti-D prejme tudi samoplačniško in če kje?
Najlepša hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani,
seveda se serum IgG anti D lahko dobi tudi samoplačniško. V ZC Dravlje stane 65 EUR (300uG odmerek – veliki), ker žal na tržišču ni več manjšega (50 uG), ki bi pri vas sicer povsem zadostoval.