hormonske preiskave-nasvet
Spoštovani!
Jutri – 3. dan ciklusa nameravam opraviti hormonske preiskave, pa bi rada vaš nasvet katere hormone (ali je dovolj FSH, LH in prolaktin, ali je smiselno tudi estradiol, kortizol in 21. dan ciklusa progesteron, ali še katere druge hormone)? V enem letu namreč zanositev ni uspela, pred dobrim letom so mi odstranili miome, partnerjev izvid prvič astenozoospermija, drugič normozoospermija, kakšna druga težava sicer ni bila izpostavljena, tudi zaradi starosti (38 let) pa so mi po operaciji predlagali ivf postopek, česar sprva nisva hotela, zdaj na to še ni pripravljen partner…skratka ne morem sama z napotnico k zdravniku, vseeno pa bi rada vsaj malo premaknila zadevo in poskusila ugotoviti morebitne razloge. Lepo vas prosim za odgovor in nasvet.
Hvala vnaprej in lep pozdrav.
Spoštovani,
glede na trajanje vajinega prizadevanja bi rekel, da je smiselno počasi začeti s preiskavami in hormonske preiskave so morda res med enostavnejšimi. za enkrat bodo našteti hormoni dovolj in so tudi primerno tempirani. Podatek, ki bi koristil bi bila še prehodnost jajcevodov (HSG), ampak tega ne morete opraviti sami, ker gre za invazivno preiskavo po RTG.
Spoštovani!
Bom navezala kar na prejšnje vprašanje. Tretji dan ciklusa sem potem opravila hormonske preiskave. Rezultati so sledeči:
S-estradiol: 31,95 (12,53-165,5)
S-FSH: 6,10 (3,5-12,5)
S-LH: 4,97 (2,4-12,6)
S-prolaktin: 26,35 (3,4-24,1)
S-kortizol: 640,3 (171-536).
Lepo vas prosim za razlago v povezavi z možnostmi zanositve (starost 38 let). Ker so mi že odstranili miome, me zanima morebiten vpliv teh vrednosti na možnosti ponovitve in rasti teh tumorjev. Ker sem imela pred pol leta ciste na jajčnikih zaradi klomifena, ki mi ga je osebna ginekologinja potem odsvetovala, me zanima tudi ali te vrednosti kažejo, da so ciste še prisotne oz. da so izginile. Glede predlaganega HSG-ja – le-tega nisem opravila, so mi pa prehodnost jajcevodov preverili pri operaciji. Prehodna sta bila oba jajcevoda. Verjetno se to lahko v enem letu spremeni? Sama lahko potem verjetno opravim samo še ultrazvok, sicer pa mi preostane le še IVF, ko se bo oz. če se bo partner za to opogumil…?
Najlepša hvala za vso pomoč in lep pozdrav!
Spoštovani,
vrednosti hormonov so kar v redu, le kortizol je malo višji, kar pa ne znam interpretirati. Kortizol je sicer stresni hormon in ga v višjih količinah izločamo zjutraj kot preko dneva in zvečer. S cistami na jajčniku omenjeni hormoni nimajo veliko opraviti, pa tudi na podlagi njihovih vrednosti ni mogoče napovedovati ponovitve miomov. Prolaktin je malenkost zvišan, ampak je tudi to težko razložiti, ker se izredno hitro zviša že ob najmanjšem vznemirjenju, npr. v hipu že ob odvzemu krvi iz vene na roki. Zato domnevam, da to pri vas ni problem. Če imate sicer reden ciklus, sta vrednosti FSH in LH normalni in ne kažeta na popuščanje jajčnikov. Če ste imeli jajcevoda prehodna pred letom dni pri vaši starosti, domnevam, da kakšne posebne spremembe v tem letu ni bilo. Spremembe so možne pri ženskah, ki imajo več spolnih partnerjev in zato pogostejša vnetja notranjih rodil, kar pa domnevam, da pri vas ni primer. Pri vas torej zgleda, da je vse formalno v redu, če je partnerjev spermiogram večino časa v redu, bi torej lahko kvečjemu govorili o neplodnosti neznanega izvira. V tem primeru ostane na koncu res le še IVF.
spoštovani
stara sem 38 let in ker bo marca eno leto od kar se trudimo za dojenčka mi je ginekologinja včeraj rekla da mi bo dala napotnico za naprej – ni mi pa razložila kaj točno me čaka ker jaz sem očitno naivno mislila da me ona bolj podrobno pregleda in mi da nevem kakšne tablete in potem naprej
jaz vem da me lovijo leta ampak če mi da napotnico se bo to vse skupaj zavleklo ker pa čas ni ravno moj zaveznik me zanima če se da stvar kakor koli pospešiti
naj povem da sem imela prvega otročka pri 35 brez težav z zanositvijo in tudi nobenih težav v nosečnosti
najlepša hvala za odgovor
lep dan
Spoštovani,
formalno gledano (leto dni ekspozicije) gre pri vas za sekundarno neplodnost. Najpogostejši razlog za to je pri ženski neprehodnost jajcevodov, do česar lahko pride zaradi vnetja po porodu ali pa kakšna sprememba v plodnosti pri partnerju. Prvi preiskavi bi torej bili HSG pri vas in spermiogram pri partnerju. Tega ginekologinja ne more opraviti v ambulanti, zato vas pošilja v bolnišnico oziroma na kliniko. Sicer težko predvidevam, kako bodo ravnali tam, zato velja za enkrat stvari prepustiti njim. Pri 38 letih in ob rednih ciklusih še ne bi smelo biti kaj dosti narobe. Posebej pospešiti se pa res ne da, razen, da se zadeve lotite samoplačniško, s čimer pridobite morebiti nekaj tednov, kvečjemu mesecev.
Spoštovani!
Bom navezala kar na prejšnja vprašanja uporabnika darilo.
Po hormonskih preiskavah s »solidnimi« rezultati sem na 11. dan ciklusa opravila še samoplačniški ultrazvok. Miomov ni bilo videti, tudi ciste, ki so nastale zaradi klomifena, so izginile. Aktiven naj bi bil desni jajčnik – ovulacija naj bi nastopila ta ali naslednji dan.
Me pa nekaj bega – ker so mi miome odstranili z laparotomijo, je zdravnica izpostavila, da bi zarastline lahko povzročile neprehodnost jajcevodov. Se to pogosto zgodi? Je to možno, če je bil namen operacije poleg odstranitve miomov tudi preveritev prehodnosti jajcevodov in stanja rodil nasploh? Ugotovili so prehodnost, po enem letu pa prehodnosti ni več. Je bila to le priprava na postopek IVF? Se takšne pooperativne zarastline vidijo s pomočjo ultrazvoka trebuha? Se lahko takšno neprehodnost odpravi s preiskavo HSG ali le laporoskopsko?
Zaradi starosti (kmalu 39) je predlagala kar postopek z darovano jajčno celico, kar me je malce negativno presenetilo, saj nimam za seboj niti enega postopka IVF s svojo celico. O tem nisem razmišljala.
Malce začudena sem bila tudi nad predlogom, da mi lahko napiše recept za klomifen, čeprav mi je le-tega osebna zdravnica odsvetovala.
Lepo vas prosim za odgovore na vprašanja – za nasvet v vseh teh dvomih, vprašanjih, različnih mnenjih…, saj ne vem več kaj še lahko storim sama, ob upoštevanju neinteresa partnerja, da bi šla čim prej v IVF postopek.
Ponovno najlepša hvala za vso pomoč!!! Z lepimi pozdravi.
Spoštovani,
iz tega dopisa in prejšnjega dopisa ne razberem, da bi bili naredili HSG (preverjanje prehodnosti jajcevodov) in ne vem ali je zamašenost samo “domneva” ali je dokazana? Če sta jajcevoda zaprta, nima smisla poskušati zanositi po naravni poti ampak je edina možnost IVF. Zakaj bi vas pošiljali na postopek z darovano spolno celico pa mi ni jasno, če je FSH normalen in če kaže, da imate svoj ciklus?!? Takšen predlog ni ne medicinsko smisln niti etično sprejemljiv. Klomifen uporabljamo za spodbujanje jajnikov k ovulaciji, kar je povsem brez pomena, če jajcevoda nista prehodna. preden rečem še kaj, bi torej potreboval vsaj še trden podatek o tem, kako je z vašimi jajcevodi.
Spoštovani!
Najprej hvala za odgovor. Bom kar nadaljevala za prejšnjimi dopisi. Glede HSG-ja – le-ta ni bil opravljen. Zdravnica, h kateri sem šla na samoplačniški ultrazvok, je glede na rez prek trebušne stene domnevala, da so v trebušni votlini lahko nastale zarastline, ki bi bile lahko vzrok neprehodnosti jajcevodov. Bom napisala kar izvid operacije.
»Vaginoskopija b.p. S histeroskopom vstopim v cervikalni kanal, ki je b.p., nato v maternično votlino. Kavum maternice primerne velikosti in oblike, v fundus raztegnjen, raven, vidna oba uterotubarna kota simetrično. Sluznica tanka, b.p. Zaradi večih miomov, večjega fundusa, ki je čez celo steno maternice, se odločimo za laparotomijo sec. Pfannenstiel. P.p.p. odmaknem črevesje in si prikažem ginekološke organe. V fundusu spredaj miom, največji premera 5 cm, ob njem manjši premera 1,5 cm, v zadnji steni še 4 manjši miomi. Naredim miomektomijo večjega mioma, ob tem pridem do sluznice v 2 mm. Odstranim še preostalih 5 miomov. Šivanje miometrija in seroze. Za porod priporočam carski rez. Jajcevoda normalnega poteka in kalibra, fimbrije proste. Jajčnika prosta, primerno velika, razbrazdana. Naredim še poizkus s kontrastom: kontrast prehaja skozi oba jajcevoda, delno proseva skozi steno maternice. Kontrola hemostaze. Po štetju perila, ki v redu, šiv treb. stene v plasteh. Intradermalni šiv. Izguba pribl. 250 ml. Miomi ad histolog.«
Lepo vas prosim za mnenje o možnostih zanositve še glede na ta izvid, poleg vrednosti hormonov. So bili jajcevodi pred operacijo pred dobrim letom prehodni? Je možno, da zaradi operacije in po tem času zdaj niso več? Je možno opraviti HSG tudi samoplačniško – v Ljubljani, Postojni…? Na splošno prosim za vaš nasvet.
Najlepša hvala vnaprej in lepo pozdravljeni.
tisto, kar je za zanositev pomembno, je očitno res med operacijo bilo vse v redu, torej tudi prehodni jajcevodi (preverjeno s kontrastom), jajčniki, okolica maternice. Miomov očitno tudi ni več v maternici. Seveda je mogoče vse ponovno preveriti, ampak ne nisem prepričan, da je to res nujno. Po operaciji včasih sicer res pride do zarastlin, zlasti po klasični, med katero se površine organov v trebušni votlini lahko izsušijo, to pa povzroča zarastline. Iz tega razloga se kje je le mogoče raje uporablja laparoskopija, pri kateri se tkiva ne izsušijo, ker se dela v “vlažni komori”. Morda bi poskusili najprej naslednjih 6 mesecev zanositi, kot pač gre, potem pa bi se ponovno vprašali, kako naprej.
Spoštovani!
Še enkrat se obračam na vas po pomoč in bom navezala kar na prejšnja pisanja. Ponovno sem bila na ultrazvoku. Večinoma mi na cca. 11. dan potrdijo ovulacijo. Me pa bega, ker mi vedno izpostavijo kaj drugega. Bila sem namreč pri drugi zdravnici, saj nisem več hotela k tisti, ki mi je svetovala darovano jajčno celico. Sicer sem zadovoljna z osebno zdravnico, vendar k njej ne morem na predviden dan ovulacije, zato sem šla samoplačniško. Tokrat zdravnica najprej ni vedela, potem pa je bila že skoraj prepričana, da imam cca. 1 cm veliko pregrado na maternici. Svetovala mi je, da bi mi pred morebitnim IVF postopkom opravili še histeroskopijo. Glede na izvid operacije predvidevam, da so le-to že opravili in da pregrade ni bilo. Imam prav? Je mogoče, da imam pregrado zdaj, glede na to, da gre za prirojeno nepravilnost?
Ponovno najlepša hvala in lep pozdrav.
res je. Pri opisu histeroskopije ni omenjena pregrada, torej bi verjel, da je res ni. Pregrada nikoli ne nastane naknadno ampak je prisotna vedno od rojstva.
ne vem. O tem nima smisla ugibati. Zaradi tega ni nič narobe.
Spoštovani,
Ponovno se obračam na vas za nasvet. Navezala bom kar na prešnjo pošto uporabnika darilo.
Tudi po šestih mesecih še vedno ni prišlo do zanositve. Pred kratkim sem bila na rednem pregledu pri svoji ginekologinji. Napisala mi je napotnico za ivf, za vsak slučaj, sicer pa dvomim, da jo bom uporabila, ker partner temu ni naklonjen.
Bega me, ker vsakič dobim neko drugo diagnozo. Ob pregledu je ugotovila, da miomov res ni več, je pa rekla, da imam mogoče 1,53 cm velik endometriom na ovariju. Ovulacija je že bila (bil je 11. dan ciklusa).
Občasno grem zaradi miomov in ugotavljanja ovulacije na samoplačniški ultrazvok drugam. Miomov ne vidijo, vidijo pa enkrat 1 cm pregrado, ki je ni (ugotovljeno s histeroskopijo), tokrat še endometriom pri moji zdravnici. Je možno, da je nastal v dveh mesecih? Pred dvema mesecema ga namreč na ultrazvoku ni bilo oziroma je bilo z jajčniki vse v redu. Kako to vpliva na zanositev oziroma na ivf postopek – ga prej odstranijo? Je mogoče, da je bilo kaj drugega? Enkrat so mi svetovali genetske preiskave.
Ne vem kaj še lahko storim sama. Pri operaciji pred dvema letoma je bilo vse v redu. Mogoče so zdaj krive morebitne zarastline (da starosti skoraj 40 let niti ne omenjam) ali pa spermiogram, glede na to, da je bil enkrat rezultat astenozoospermija.
Mogoče pišem zmedeno, ampak človek je pri tem obupan, še sploh če je sam, 12 let čakaš in si begaš glavo, da ima težave z izlivom, potem se 2 leti trudi in noče na ivf… Zavedam se, da tudi v teh postopkih vedno ne uspe, da pride zame v poštev samo še 2 leti. Po eni strani se želim vdati, po drugi strani pa res upanje umre zadnje…Težko mi bo pa na stara leta sprejeti, da nimava otrok po neumnosti, z vso “pomočjo” partnerja, ki je sicer dober človek…
Kaj bi mi še lahko svetovali? Mogoče res genetske preiskave, mogoče hsg (se pri tem lahko tudi odpravi morebitna neprehodnost jajcevodov?), če bi šla v ivf, je bolje v Dravlje (preko njih so mi že opravili odstranitev miomov) ali na kliniko, ob upoštevanju tega morebitnega endometrioma…? Se mogoče lahko enkrat oglasim z izvidi pri vas?
Najlepša hvala za vso pomoč!!! Želim vam lep dan.
Spoštovani,
endometriom je histološka diagnoza in kot takšne ni mogoče zanesljivo postavljati z UZ. Z UZ je mogoče v najboljšpem primeru postaviti takoimenovano “diferencialno diagnozo”, kar v prevodu pomeni seznam možnih diagnoz, ki imajo podobno klinično oziroma UZ sliko. to pa so lahko zelo različne ciste, od mucinskih, preko luteinskih do endometriotičnih. Če kakršnakoli cista z gostejšo vsebino vztraja v jajčniku, je to razlog za njeno odstranitev. na srečo nekatere tudi izginejo, ampak seveda ne endometriotične in te lahko vplivajo tudi na sposobnost obdržati nosečnost. Če je sum na endometriotično cisto utemeljen, potem bi jo bilo pred IVF ali na sploh pred resnim načrtom zanositve bolje odstraniti. Če HSG še niste imeli in torej ne vemo ali imate jajcevode sploh prehodne, potem bi to bilo smiselno še opraviti, ampak je mogoče to opraviti tudi med laparoskopijo ob odstranitvi ciste na jajčniku. Kam greste na IVF pa je v bistvu vseeno. Težko rečem, da so kje bistveno boljši ali slabši. Če želite pa se lahko kdaj oglasite tudi pri meni na posvetu. Tovrstne posvete opravljam približno 1x mesečno v ZCD. Pri skoraj 40 letih in daljšem neuspešnem prizadevanju ob slabšem spermiogramu partnerja bi verjetno res bilo smiselno poskusiti še z IVF.
Spoštovani,
za november žal še nisem dal termina za ginekološko ambulanto v ZCD, zato prosim pokličite za termin enkrat v začetku novembra na tel.: 01 5106800.
Takole, brez vseh informacij res nimam osnove za kakršnokoli usmerjeno priporočanje. Lahko pa se za pogovor in oceno stanja dogovorite za pregled ali posvet pri meni v MCCZ (tel.: 051 321224).