hormonska terapija
Pozdravljen,
Ali je kaj narobe, ce se spusti en odmerek lanzetta. Zdaj, ko sem na pavzi z ultragestanom imam tezave z aniksioznostjo in ne spim in me je strahnin posledicno panika. Mogoce ne bi prekinjala utrigestan in bi oboje jemala stalno. 45 let. Imam.pa zdaj menstruacije, ki jih prej nisem imela. Najprej sem bila 2 mes na obeh stalno, potem sva se odlocili na 14 dni ultragestan. Hvala za odgovor
Sonsi, 22.07.2025 ob 11:42
Pozdravljen,
Ali je kaj narobe, ce se spusti en odmerek lanzetta. Zdaj, ko sem na pavzi z ultragestanom imam tezave z aniksioznostjo in ne spim in me je strahnin posledicno panika. Mogoce ne bi prekinjala utrigestan in bi oboje jemala stalno. 45 let. Imam.pa zdaj menstruacije, ki jih prej nisem imela. Najprej sem bila 2 mes na obeh stalno, potem sva se odlocili na 14 dni ultragestan. Hvala za odgovor
Če kdaj pozabite transdermani estrogen (Lenzetto ali Estradiol Besins gel) ni težav.
Anksioznost in nespečnost sta lahko posledici pomanjkanja progesterona. Glede na to, da imate težave ob odtegnitvi progesterona (Utrogestan) svetujem, da greste ponovno na kontinuiran protokol s 5 dnevno pavzo vsak mesec. Estrogen uporabljajte zjutraj, progesteron pa popijete zvečer. Če ga popijete deluje bolje na možgane kot vaginalna uporaba.
srečno, N
Pozdravljeni, dva meseca jemljem lenzetto zjutraj in utrogestan kapsuli pred spanjem. Temperaturna nihanja so skoraj neopazna, spim bolje, ni pa izboljšanja glede suhosti nožnice. Naj bi lenzetto vplival tudi na to ? Pred tem sem jemala vagifem, ki je odlično vplival na sluznico.
Rečeno mi je bilo, da naj jemljem vsak dan, da v menopavzi niso potrebne prekinitve. Kakšno je vaše mnenje, so potrebne prekinitve lenzetto + utrogestan ?
Hvala.
Frutabela673, 02.03.2026 ob 07:22
Pozdravljeni, dva meseca jemljem lenzetto zjutraj in utrogestan kapsuli pred spanjem. Temperaturna nihanja so skoraj neopazna, spim bolje, ni pa izboljšanja glede suhosti nožnice. Naj bi lenzetto vplival tudi na to ? Pred tem sem jemala vagifem, ki je odlično vplival na sluznico.
Rečeno mi je bilo, da naj jemljem vsak dan, da v menopavzi niso potrebne prekinitve. Kakšno je vaše mnenje, so potrebne prekinitve lenzetto + utrogestan ?
Hvala.
Pozdravljeni,
po menopavzi je vsakodnevno jemanje transdermalnih estrogenov (Lenzetto ali Estradiol Besins gel), in Utrogestana običajno, preknitve niso potrebne,
Če je nožnica suha, se lahko kombinira še z lokalnimi estrogeni (Vagifem, Intarrosa, Blissel gel) ali negovalnimi geli (Palomacare, Cicatidrina).
srečno, N
Pozdravljeni, hvala za info.
Še to me zanima, ob hormonski terapiji v menopavzi v ozadju še vedno poteka moje padanje hormonov in prilagajanje telesa na manjko hormonov ? Ko bom zaključila s hormonsko terapijo, bo telo nekako prilagojeno ali me takrat spet čaka obdobje, ki sem ga sedaj s terapijo malo prestavila ? Če hormoni padajo, dodajam umetne, kaj se zgodi, ko čez noč prekinem z dodajanjem in telo spet doživi padec ?
Frutabela673, 18.03.2026 ob 09:15
Pozdravljeni, hvala za info.
Še to me zanima, ob hormonski terapiji v menopavzi v ozadju še vedno poteka moje padanje hormonov in prilagajanje telesa na manjko hormonov ? Ko bom zaključila s hormonsko terapijo, bo telo nekako prilagojeno ali me takrat spet čaka obdobje, ki sem ga sedaj s terapijo malo prestavila ? Če hormoni padajo, dodajam umetne, kaj se zgodi, ko čez noč prekinem z dodajanjem in telo spet doživi padec ?
Pozdravljeni,
res je , telo se postopno navaja na padec hormonov. Reagira pa vsako ženska drugače – ene nimajo nobenih težav, ene zmerne, ene hude. In težave trajajo različno dolgo, pri nekaterih več deset let. Zato nadomeščamo hormone različno dolgo. Omejitev ni, potrebni pa so redni letni pregledi.
Hormonsko terapijo pa lahko postopno zmanjšujete in opazujete, kako telo reagira. Nadomeščanje se individualno prilagaja, tako po odmerkih kot po trajanju.
srečno, N