hormoni
Spoštovani dr. Pušenjak!
Zaradi pretiranega hujšanja sem izgubila menstruacijo in ginekolog mi je predpisal hormonske tablete CYCLO-PROGYNOVA, jaz pa imam po jemanju teh tablet velike težave, kot so vrtoglavica, nabiranje tekočin v predelu okoli oči, napete prsi, skratka sploh se ne počutim dobro. Zanima me ali so te težave samo prehodnega obdobja in moram še malo počakati, da se jih navadim ali pa to pomeni da moram prekiniti z jemanjem?
Draga Nada,
ne vem kakšno je sicer vaše “zdravje” zato o vzrokih za te poudarjene stranske učinke težko razpravljam. Narava namreč ob pretiranem hujšanju izklopi večino za življenje “nepotrebne” ali “energetsko potratne” funkcije, med katere spada tudi reprodukcija. V vašem stanju bi se raje vprašal, kako popraviti defekt, ki je nastal s pretiranim hujšanjem, torej, kako pridobiti nazaj kritično težo, ki je potrebna, da bo narava spet “vklopila” sistem reprodukcije. Osebno vam Cikloproginove ne bi predpisal ker menim, da mensturacija ni nujna v vašem primeru in vas celo lahko bolj ogroža kot ne, če sicer nič ne storite za ustrezno prehrano. Kaj boste storili je stvar “okusa” in mnenja terapevta. V skrajnem primeru se oglasite pri ginekologu, ki vam je zdravilo predpisal in se dogovorite za drugačen “pristop”.