Najdi forum

HIŠNI RED IN SOSEDA

Pozdrav vsem!

Imam eno veliko težavo. Soseda pod menoj je alergična na kakšenkoli hrup nad njo. Tri leta je bilo to stanovanje prazno, zato ni imela teh težav. Odkar pa sem prišla gledati stanovanje(to je bilo popoldan okoli 16 ure, je že trkala po radiatorju, čeprav se ni nič delalo, samo hodilo in pregledovalo prostore). Ker se je sredi dneva nadaljevalo tole trkanje po radiatorju,nekaj časa, mi je ena x soseda opozorila, da ima gospa pod nama slabe živce in ji gre vse na živce in moža ima bolanega, zato se mora moj otrok umiriti.

Takrat sem ji tudi povedala, da imam do 22. ure tudi plesati, če mi paše(tak hrupna nisva seveda..in da mi naj neha po radiatorju trkati sredi dneva, takrat je nastal mir…vmes ji je umrl mož)…mesec dni in pol je bil mir…sedaj pa najdem listek v nabiralniku:

v vseh ženskih trenutkih vas prosim za mir v večernih in jutranjih urah.
Podpis je nerazločen. Ne vem kdo je podpisan.

Nisva preveč glasna(do sedaj nisva imela težav drugje), okoli 20.30 gre moj otrok spat, jaz pa tudi gledam tv takrat ali grem spat. Ob 5. se vstaneva, tiho oblečeva in greva iz bloka. Čez vikend pa sva glasna do 21. ure kao(to ni ples, žoganje ali kaj podobnega, ampak take zadeve, kot jih pač 5 letniki delajo)…malo sva glasna ja čez dan, ampak ne tako, da bi bilo katastrofalno.

Moje vprašanje za vse je:
Kakšne so vaše izkušnje, kakšen je hišni red(od 22-6 mir?),
Kako reagirati na ta dopis in koga kontaktirati.
Možnosti, da se odseliva nimava in niti ne želim sedaj, ko sem se tako namučila s selitvijo.
Naj pustim vse na miru in naprej živiva kot sva?

Hvala za odgovore.

Lp!

Bi rekla,da gre bolj za karakter kot hišni red:)))))))
Hišni red je jasen in ve se kaj se sme in česar ne v določenih urah.Problem so taki ljudje kot je tvoja soseda,ki iščejo dlako v jajcu zato ker se jim sicer nič ne dogaja.Se bojim,da bo zdaj,ko je vdova še slabše.
sama imam sicer odrasle otroke,že večinoma odseljene.Nad mano pa stanuje družina z dvema malima otrokoma,ki jima neprestano padajo iz rok kocke,frnikule,in podobno.Se zgodi,da sem sredi dremeža,ko se jima kaj “zruši” in močno zabobni tudi pri meni…ampak to jemljem kot nekaj kar se dogaja otrokom:)))))))Lahko pa bi bila zoprna,tečna,našpičena,dlakocepniška starka…

Poizkusi glumit prijazno in skrbno sosedo. Vsakič, ko potolče po radiatorju, steci dol do nje, pozvoni in zaskrbljeno vprašaj, če kaj rabi, ker trka. Če ti reče, da trka zadari hrupa, ji reci: “O hvalabogu, samo da ni nič hudega z vami!” in si oddahni in pojdi nazaj v svoje stanovanje.
Mogoče še postaneta dobri prijateljici. ;-))

Starejše ljudi najbolj razorožiš s prijaznostjo in pozornostjo. Meni je zadnjič ena začela nekaj težit zunaj pred blokom, pa sem se naredila, da je ne razumem in ji rekla prijazno: “Prosim?” Stara je začela kar sapo lovit, ker ni pričakovala, da bom vljudna do nje.

Prijateljica je imela podobno izkušnjo, le da ženska pod njo ni bila stara. Zadeve so se grdo stopnjevale, kot v kakšni slabi TV nadaljevanki. Nekateri ljudje pač niso normalni in z njimi se pač ne da normalno pogovoriti. Meni se zdi, da se moraš zavedati, da nič ne delaš narobe, petletnik pa ima tudi pravico do normalnega življenja v svojem domu, zato ga nikar ne opozarjaj, da mora biti čez dan miren. Sosedi pa itak ne boš ustregla in močno dvomim, da te bo vzljubila.

Sem imela enak problem, le da sosedi pod menoj niso starejši, temveč nekje malo starejši kot jaz. Že, ko so izvedeli, da pride nad njimi stanovat družina z malim otrokom, so “ponoreli”. Za vsak korak moje deklice so mi stali na vratih, celo s policijo so mi grozili….svašta. Motilo jih je, da slišijo kako mala hodi ali se igra. Pa lahko povem,da res ni delala nekega groznega trušča; da pa se sliši ko je npr, tekla iz sobe v sobo ali ji je padla kakšna igračka na tla…je pa normalno. Ko je enkrat prišel sosed na vrata sem mu enostavno zaprla vrata pred nosom in rekla, da je zadnjič prišel gor. Zjutraj pred 7 in zvečer po 8 uri pa je itak mala še spala, tako, da v času, ko bi naj bil v bloku mir, je bil in je še vedno. Sem pa policija tudi vprašala glede tega…..pa se je samo nasmejal, ko sem mu omenila, da mi sosed grozi s tem, da me bo ovadil zaradi otroka.
Zdaj je že nekaj časa mir; celo “normalni” so postali in celo odzdravijo mi nazaj. :))) So pa dobili vnukinjo, ki je sedja stara leto in pol…
Še to; mi je soseda sama pred časom rekla, da je ne moti hruš in trušč nasplošno; le , da ne prenese, da trušč dela otrok….ne moreš verjet.
Ima svakih na tom svitu… haha

Potrkaj ji nazaj…

Jaz se ne bi sekirala. Če ti veš, da ne kršiš pravil se ne sekiraj. Na dopis pa če želiš odgovori tako, da napiši odgovor, da se držiš hišnega reda, da pa imaš 5 letnega otroka, ki je pač normalen otrok in mu tudi omogočaš normalno življenje. Če pa komu to ni po volji ali se mu zdi nevzdržno, pa ima vso pravico, da se odseli. Dopis nalimaj na oglasno desko in zraven skopiraj tisti listek… Tko bi naredila jaz.

🙂 jaz sem imela podobne težave s sosedo nad mano. v tistem stanovanju smo bile celih 8 let. kadarkoli sta tamali bolj na trdo zaprli vrata je tolkla po tleh, pa tudi sicer je bila blazno neprijetna. pa se je zgodilo, da je imela v kopalnici kratek stik in se ji je stanovanje sredi noči vžgalo.jaz sem jo zbudila, ker mi je začelo po stropu zamkati v kuhinji, kopalnici, na hodniku. če je nebi zbudila bi se zadušila v dimu. in sem nekako predvidevala, da mi bo hvaležna, pa ne, je spet tolkla na po stropu, ko sta tamali zaprli vrata. in se mi je odpelo, sem zletela gor, tolkla po njenih vratih in je je*ala vse po spisku. tudi grozila sem ji, da če jo samo vidim na štengah, da bo vidla hudiča, pa kolk mi je žal, da sem jo zbudila, ko ji je gorelo … skratka, bilo je grdo. je pa zalo zaleglo, ker mi potem nikoli več ni tolkla po stropu. še več … kmalu se je odselila, tja pa je prišel živet njen sin, ki je sicer podobnega karakterja kot mama, ampak težil ni, samo ignoriral je.

Jaz sicer ne vem podrobnosti te zgodbe, ampak lahko rečem, da je treba znati živeti v skupnosti. Tega je treba učit tudi otroka/e.

Midva z malim, nikoli nisma imela problema v bloku, da bi bila preglasna, pa je bila pod nama ena starejša ženkica, ki je bila bolj občutljiva.

Res pa je, da popenim, če se nekdo v skupnosti obnaša tako kot da bi bil sam v šumi.

Neka merila pa morajo obstajat.

Mirnica, mir med 22h in 6h, ni le hišni red, temveč zakon. V tem času ti lahko naprti policijo zaradi kršenja javnega reda in miru. Kar je izzven tega časa pa spada v tvojo vest.

Lp

Policaji ti lahko naložijo kazen tudi med 6. in 22. uro. V bloku, kjer smo imeli eno znervirano sosedo, ki jo motil radio pri nas – baje preglasen – smo plačali kazen točno opoldne, ker je poklicala policijo. In policaji so pridrveli z lučmi v dveh avtih, tako da sploh ne vem, kaj jim je natvezila.

Proti takim nestrpnežem kot je tvoja soseda ni zdravila. Točno vem o čem govoriš, sama sem imela podoben primer. Sama starejša gospa, stanovanje pod nami, mož v domu , otroci je nikoli niso prišli niti pogledat, ker je bila vse življenje zlobna tudi do njih. Vsakič, ko ji je trknilo, je tolkla po radiatorjih, enkrat celo po polknih z metlo.Groza.
Sama pa sem bila mama, ki je bila z otroki do njihovega 10 leta (zdaj so lahko sami) vsak dan zunaj na igrišču poleg njih, na pohodu, na treningih skratka stanovanje bi lahko oddajali. Verjetno se je razvadila, tako da jo je normalna hoja oziroma že to, da smo bili doma, znerviralo.Telefonirala je, če smo imeli obiske, komandirala kdaj naj dam prat pralni stroj, nema da nema, pa nikoli nisem dovolila kakšnega divjanja po stanovanju, da se razumemo…..
Vsi otroci v bloku so jo klicali čarovnica in je to tudi bila, na srečo se je sedaj preselila v manjše stanovanje nekam drugam in so sedaj čisto normalni sostanovalci.
Nekateri se obnašajo v bloku, kot da so v privat hiši in imajo le oni pravice…

New Report

Close