GRADNJA ENOSTAVNEGA OBJEKTA ?????? na pomoč!!!
Rada bi zgradila garažo in drvarnico, pa iščem nekoga, ki bi mi točno povedal oz tolmačil zakon o enostavnih objektih.Imam namreč zelo prijazne sosede, ki komaj čakajo, da mi pokličejo inšpekcijo.Zato moram biti sigurna, da je vse kar delam, v skladu s predpisi.
Ker mi pa niso popolnoma jasni iščem nekoga…mi kdo lahko koga priporoči?
hvaaaaaaaaala
Tudi občina oz. občinska uprava bo pravi naslov za take informacije, saj so pristojni za:
– pripravo prostorskih aktov ter spremljanje njihovega izvajanja,
– strokovno pomoč pravnim in fizičnim osebam pri urejanju prostora,
– dajanje informacij o prostoru,
– izdajanje lokacijskih informacij in potrdil o namenski rabi zemljišča…
Zakon o graditvi objektov in s tem tudi dikcija enostavnih objektov, se z marcem spreminja. Od takrat naprej bodo garaže in podobno tretirane kot nezahtevni objekti, vendar boš moral tudi za njihovo gradnjo pridobiti gradbeno dovoljenje – vendar po poenostavljenem postopku (vnaprej pripravljen obrazec + priloge, pa bodo odločili).
Jaz bi na tvojem mestu ali zelooo pohitela in zadevo do marca dokončala, ali pa počakala na uveljavitev nobega zakona in pridobila gradbeno dovoljenje, kot predpisuje zakon.
Jaz sem ravno danes na moji občini (ne na UE!) vprašala glede tega enostavnega objekta. Odgovor: do 15.4. brez gradbenega dovoljenja, do 30 m2 strehe. Po tem datumu je potrebno gr. dovoljenje, vendar je rekel, da če te kdo prijavi, bo moral on dokazati, da je bilo zgrajeno kasneje (ko sem ga vprašala, kako naj dokažem, da smo zgradili do 15.4.)
Ampak da boš sigurna, raje vprašaj še na svoji občini.