Gnili mlecni zobje
Pozdravljena,
tudi mlečni zobki mojega starejšega sineta so zelo slabi, tako, da sem se na račun njih prežrla mnogo noči.
Ko smo ga dali v vrtec je hudo padel in si razbil prva dva gornja zobka. Zobozdrvanica mu ju je omrtvičila. Sedaj se ju skoraj ne vidi.
Veliko krivde dajem tudi flaški. V vrtcu jo je imel non stop, ker je bilo to vzgojiteljicam očitno najlažje. Potem smo se pritožili in baje še kar nekaj staršev, vzgojiteljici so zamenjali, ampak naši zobki so pa ostali grdi in poškodovani.
Sedaj jih umivamo po 3x na dan, hodimo na redne preglede na 2 tedna in upamo, da bodo drugi zobki veliko lepši.
Pri najmlajšemu pa imamo v flašo za ponoči z mlekom, čez noč vodo in pa razredčen sok ali kompot. Čaja, kakršnegakoli pa nikdar več!
lp
Ja, ste pa res hecni. Da imajo otroci gnile zobe, ste krivi samo vi starši in nihče drug (z izjemo tistih, ki se jim je to zgodilo zaradi kakšnih bolezni, zdravil,…). Razmislite kaj ste dajali otroku v usta, ko je bil še dojenček, kolikokrat ste mu res DOSLEDNO vsak večer umili zobke,… Če se otrok zdravo prehranjuje, za žejo pije vodo ali nesladkan čaj, zvečer zaspi z umitimi zobki,…potem mu pač ne morejo segniti. Glede vzgojiteljic, ki naj bi otroku dajale non-stop flaško, pa to: Kaj sploh dela flaška v vrtcu? Otrok se lahko zelo zgodaj nauči piti iz kozarca in ob vstopu v vrtec ne potrebuje nobene flaške. Če jo ima, so krivi starši, ne vzg. Ne dajajte sebi potuhe, otroku pa zelo slabo doto za življenje – gnile zobe.
Nuša,
v bistvu se strinjam s teboj. Res smo krivi starši…vendar ne vedno in meni bi bilo nekoliko lažje, če bi lahko krivila le sebe…
Pri nas v vrtcu so do leta in pol zahtevali flaško!!! Ne lončka ampak flaško.
Čeprav je doma ni imel več se je v vrtcu spet navadil nanjo. Odkar pa teh vzgojiteljic ni več (premeščene v malo šolo predvsem zaradi tega) so ukinili flaške in uvedli čudežne lončke. No naš mali pije iz skodelice (11m) in mu tudi ob odhodu v vrtec ne bomo dali niti čudežnega lončka, ampak navaden kozarček.
Imam pa sama težko vest in mi je zadosti hudo vedno, ko vidim njegove prednje zobke. Predvsem zato, ker zgornjih dveh nima, saj je padel, mene pa ni bilo tam – saj je bil v vrtcu.
Nikjer nisem napisala, da imamo gnile zobke, ampak poškodovane (s tem sem mislila prednja dva). Ostali zobki so v redu, nekoliko slabši sta le gornji dvojki. Zaradi tudi hodimo na redne preventivne preglede.
Veliko sreče z zobki vsem!!
Žal mi je za vaše poškodovane zobke, odgovor ni letel na vas. Se pa nesreče žal dogajajo vsem in povsod. Starši so lahko krivi le za stvari, k bi jih lahko preprečili, pri padcih se to (žal) navadno ne da, neglede na to ali smo zraven ali ne. Jaz sem pisala samo o gnilih zobkih, le za te krivim starše. Vsem skupaj pa želim čimmanj raznih nezgod in poškodb.
Ne bi rekla, da so vse krivi samo starši. Zasnovo zob prinesemo s seboj na svet. Nekateri si lahko drgnejo zobe non stop – kar sploh ni zdravo, saj so ugotovili, da slina šele po 2 urah po hrani začne razjedati zobe. nekateri delajo z zobni, kot da niso njihovi in imajo 1A zobe. Malo pogledaš po svojih in moževih starših, uprašaš koliko zob je imel kakšen dedek ali babica, pa ti bo kmalu jasno kako bo s teboj in tvojimi otrocmi.
Zanima me koliko otrok imaš??
Pri nas se zelo trudimo, da naši mali pogosto umivamo zobe, vendar vsake toliko časa ne dovoli, da bi jih umili mi, temveč le kar podrgne sama. Kaj naj naredim?? Prosim te za učinkovit nasvet!!
Glede stekleničk pa tole: sama sem se zelo trudila z dojenjem, vendar je bilo najprej mleka premalo, potem pa komaj dovolj. Zvečer pa sem dodajala po steklenički, da je mala zaspala za 2 – 3 ure, potem pa se je zbujala na pol ure (torej 6-7 na noč). Lepo te prosim, da svetuješ, kako otroka nahraniti če nimaš dovolj svojega mleka in da spiš skupaj vsaj 2 uri??
Pa še nekaj me zanima: sedaj pije po slamici in iz kozarčka. Magičnega lončka noče. Kako naj ji ponudim vodo ali čaj med vožnjo z avtom??
V pričakovanju tvojih odgovorov, te lepo pozdravljam.
P. S. Stekleničko smo ukinili pri 6-7 mesecih.
Naš triletnik je imel do dveh let vse zobke B.P.. Nato pa je sledilo dolgo obdobje viroz, angin, bronhitisa… ko je bil non stop na antibiotikih. Približno v enem mesecu se mu je stanje zob bistveno poslabšalo, čeprav nismo spremenili ritma umivanja le-teh. Predvsem spodnji kočniki ter levi trojka in štirka. Ostali zobki so nepoškodovani in lepi.
Sedaj ga peljem k zobozdravniku, pa ne vem ali bo sploh hotel odpreti usta. Kakšne izkušnje imate vi?
Jaz sem prepričana, da je veliko odvisno tudi od tega, kako močno sklenino ima otrok. Na primer, jaz nisem ne vem kako pridna glede umivanja zob, pa tudi non stop nekaj jem in imam v ustih (evo, spet jem piškot), pa imam zelo dobre zobe še pri 30 letih (enko imam oblečeno, ker sem jo v nesreči zlomila). Hočem povedati tudi to, da če umiješ zobe takoj po jedi, narediš veliko škode. Zakaj? Zato, ker je zaradi kisline sklenina zelo občutljiva. Počakajte vsaj pol ure, da se kislina neutralizira, preden jih umijete. Mislim, da je o tem izšel zelo dober članek v reviji Zdravje, pisal pa je direktor Kliničnega centra.
Pri nasi punci ugotavljam, da je problem tudi zobna pasta..se trudiva z otroško in včasih ne zaleže, je prenežna, pa večino poje, kar se mi tako zdi sfalena finta, da so po okusu dobre..otrok se le navadi jesti pasto, potem imaš pa samo probleme, kako ga odvadit..ko vidim, da so zobki vseeno umazani po pranju, uporabiva še pasto od mamice in beli zobki so tu..
Nisem neli ampak bom napisala naše izkušnje, morda bo kaj od tega koristilo.
Glede vode povem samo našo tehniko. Vodo pijemo iz tiste plastenke z nastavkom. Saj veš, tistim “športnim” in se nič ne poliva. Pa pije tudi med samo vožnjo. Pa tudi če bi se malo polila, ni problema, saj voda ne pušča madežev.
Ne vem, koliko je star tvoj otrok, a mi smo enkrat v knjižnici naleteli na eno knjigo o tomažku, ki si ni hotel umivati zob in ga je potem bolel zobek. Je kar pomagalo. Seveda pa tega recimo enoletnemu otroku res ne moreš brati, zato je tudi težko kaj več napisati, ker nisi napisala starosti.
Čim manj problemov z zobki
z.
Zdravo!
Tudi moj sinek je imel vse mlečne zobeke gnile.Naj vsem povem da ni imel flaške (pil je vodo),ni imel dude.Hodili smo k zobozdravniku od 6-mesecev dalje in naj povem da se zobozdravniki sami čudijo,zakaj ima toliko otrok uničene zobeke.Sedaj je moj korenjak star že 7 let in ima prav lepe bele stalne zobeke.
Imam dve hčerki pri obeh smo ravnali enako. Flaško sta imeli tam do 1,5 leta, starejša je po njej pila tudi mleko, drugače pa nesladkan čaj in vodo, mlajša pa samo čaj in vodo. Pa je imela starejša lepe bele zobke, mlajša pa dva nagnita zobka. Torej je očitno res da je važno kakšno dedno zasnovo prineseš na svet.
Hvala Metuljcici in Teji!
Mi je kar precej hudo, da ima take zobke. No naj napisem kaj smo delali. Dudko je imel obcasno do 9.mes. Flaske nikoli. Do dveh let je pil samo vodo, je bil pa dojen tudi 7x na dan do dveh let. Od tega vsaj 3x na noc. Ze prvi zobki (5i mes.) so imeli obloge, ki jih nikoli nismo uspeli scistit. Cistili smo pa zobke samo zvecer. Zobozdravnica pravi, da so taki zobki definitivno zaradi oz. predvsem zaradi nocnega dojenja. Pediatrinja je skori znorela, ko je to slisala. Sem pa kadila 5 cikov na dan do njegove starosti 9.mes., do drugega leta pa skatlo na dan. Moja zobozdravnica pravi da nikotin skozi mleko ne more vplivat na zobke. Ne vem, ne vem, ne vem.
Sedaj cistimo zobke ko nori, tudi po vsaki sladkariji.