Najdi forum

Glivično vnetje

Lepo pozdravljeni,

trenutno sem noseča 14 tednov in se mi že tretjič ponavljajo glivična vnetja. ponavljajo se mi na 2 tedna, torej začne se, traja en teden, potem teden mir in nato spet vnetje ki traja 1 teden in nato spet teden mir in nato zoper vnetje in tako zdaj že tretjič. Uporabljala sem canesten kremo in vaginalete, zdravnica mi je predpisala tudi rojazol, kupila sem si lactobacile kapsule vaginalno, ampak vnetje traja 1 teden in se vrača.
kaj lahko storim? Ali obstaja kaj močnejšega, ali je dovoljena uporaba oralnih tablet proti glivicah?

hvala za odgovor, lp

Odgovor na objavo uporabnika
Glivice, 17.08.2026 ob 19:06

Lepo pozdravljeni,

trenutno sem noseča 14 tednov in se mi že tretjič ponavljajo glivična vnetja. ponavljajo se mi na 2 tedna, torej začne se, traja en teden, potem teden mir in nato spet vnetje ki traja 1 teden in nato spet teden mir in nato zoper vnetje in tako zdaj že tretjič. Uporabljala sem canesten kremo in vaginalete, zdravnica mi je predpisala tudi rojazol, kupila sem si lactobacile kapsule vaginalno, ampak vnetje traja 1 teden in se vrača.
kaj lahko storim? Ali obstaja kaj močnejšega, ali je dovoljena uporaba oralnih tablet proti glivicah?

hvala za odgovor, lp

za zdravljenje glivic se v nosečnosti uporabljajo samo lokalna zdravila, oralna so kontraindicirana.

Če s terapijo s Canesten 3 vaginaletami in Rojazol 7 vaginaletami niste rešili težave, je smiselno poskusiti še z Fluomizin vaginaletami, ki jih dobite na recept in si jih vstavljate 6 večerov zapored v nožnico. Ko zaključite s to terapijo, pa je smiselno nadaljevati z vaginalnimi probiotiki, npr Vagisan vaginaletami na 2-3 dni ali Gynovivo vag tabletkami. Med zdravljenjem se odsvetuje spolne odnose.

Poskusite tudi spremeniti prehrano – izogibajte se sladkarijam.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze