Najdi forum

gliste

Pozdravljeni!
Danes so mi v blatu najdli Askaris lumbricodes ( navadna človeška glista) .n Stara sem 30 let. Dobila sem Vermox tablete.
Skratka danes me je zaradi tega popadla cela panika, saj kar se tice umivanja rok in higiene zelo skrbim in me sodelavci stalno zajebavajo, ker si stalno umivam rokem nenazadnje pa fasem gliste 🙁 ( ko se mi to tak gnusi da se ne da povedat )
Kupila sem si tudi dezfinfekcijo milo in se bolj pazim na higieno , tak da se mi se ze kar dobesedno mesa v glavi in stalno drgenm roke.
Zanima me ali se ta clovenska glista lahko prenasa na zivali ? prav tako pa me zanima kako je naprimer s poljubljanjem nezanen osebe? je prav tako mozen takojsni prenos ? 🙁

Spoštovani!

Prenaša se z okuženimi rokami, te pa se okužio s človeškim blatom ali z jajšeci v oklolju. Vmesni gostitelj je navečkrat svinja. Pes nima posebne vloge pri tej glisti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Bolijo me pljuca in glava in danes je drugi dan, ko jem tablete vermox, vendar v blatu se nisem opazila glist……. ( prav tako pred pregledom se v blatu ni kaj premikalo ) … ali “pomrejo” te licinke s tem tabletam tudi v pljucih ?

Spoštovani!

Da. Ev. ponovite kuro čez tri tedne, da pobijete še ev. zaostalo zalego.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

En komentar od biologa, da boste lažje razumeli, kaj se dogaja:

Najprej družinsko drevo:
deblo: Ameria – nečlenarji
poddeblo: Nemathelminthes – valjasti črvi
Razred: Nematodes – gliste

Rod: Ascaris lumbricoides – navadna, človeška glista

samec zraste do 25 cm, samica pa do 50 cm;
živi v tankem črevesu, pritrdi se na steno in se hrani s črevesnimi izločki;
z blatom pridejo jajčeca na prosto; ob slabih higienskih navadah pridejo skozi prebavila v tanko črevo, kjer se izležejo male gliste, ki se prevrtajo v krvožilje, od tam v pljuča in po dihalnih poteh navzgor; nekaj jih okuženi človek izkašlja, ostale pogoltne in te se razvijejo v odrasle živali;
izločajo strupe, zaradi katerih prihaja do slabosti in bolečin v trebuhu;

(na faksu nismo omenjali prašičev, kot dr. Kersnik, ampak se najbrž tudi lahko pojavijo kot vmesni gostitelji; mi smo v povezavi s prašiči omenjali Trichnelo spiralis – lasnico; človek se okuži, če zaužije slabo termično obdelano svinjsko meso; drugače pa so metljaji in trakulje tisti, ki “skačejo” z živali na človeka in nam delajo preglavice 🙂

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Tudi naša hčerka je imela te vrste gliste (Ascaria – navadna človeška glista), vlekle so se kar pol leta. Večjih težav sicer ni bilo, ampak v blatu so bile pa stalno prisotne (jajčeca, ker ta vrsa glist je kar precej velika oz. dolga). 4 x je imela kuro z Vermox tabletami, pa vmes kuro z Dalbon (ali nekaj takega). Nič, vsakič ponovno prisotna jajčeca v blatu. Dobil jih je celo mlajši sin.

Na umivanje rok smo precej pazili. Niti do sedaj nikoli nismo imeli glist.

Imamo pa 1 leto v stanovanju mačko, in kljub temu, da je bila mačka ob prihodu razglistena (ampak očitno s premajhno dozo), da je mačka samo v stanovanju, da mačka ni bila v prostoru, kjer sta otroka spala, da je to človeška glista, ki naj je mačke ne bi imele, smo se potem po pogovoru s pediatrom in veterinarjem, odločili za sočasno zdravljenje vseh treh, hčere, sina in mačke (mačka je dobivala na 10 dni po pol tableta – vsega skupaj 10 tablet).
Rezultat: gliste pri hčeri in sinu so izginile. Hčerka je celo 2x zapored v razmaku 1 meseca dala blato, ker so se pač toliko časa vlekle, pa je bilo obakrat negativno.

Očitno so si otroka in mačka med seboj prenašali gliste.

jaz sem si vedno razkuzevala roke s dezifnfekcijsko raztopino spitaderm ( ki pobije hiv, glivice itd itd) , vendar opravljam delo z ljudmi, pa sem zgleda fasala:( bojim se da ne bo to ponalvljajoce 🙁 res panicna sem ratala, doma stanovnje cele dneve cistim , saj mi je to nedpoustljivo v glavi kako se mi je mogla taka svinjarija notri zaredit 🙁
seveda imam pa cincilo in sem klicala veterinarje v ljubljano pa so mi rekl da glodalec take gliste naj ne bi mel …. seveda pa ce mene uprasas niso cisto prepricani …. da bi pa cincili naredla preventivo pa za glodalce baje nimajo takega odmerka, …………
skratka tele gliste se mi tak gnusijo da doma ne morm spati in bojim se da ne bi okuzla se dtrugih ljudi

Spoštovani!

Saj se boste pozdravili. Pred desetletji skoraj ni bilo človeka, ki jih ne bi kdaj nalezel. Kritično je mesto za nohti, zato je skoraj pomembnejše ščetkanje kot dezinfekcija.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Nohte na nulo postrič pa velik česna jest!! 🙂

Pa brez panike, jaz delam že dolgo z živalmi in smo tudi imeli glistavo želvo, vsak dan 2x sem mu česnov pripravek v gobček stiskala in potem samo z žajfo umila roke, pa nikoli nič. Je pa res, da sem tudi jaz v tistem času več česna pojedla in z raznimi žvečilnimi “razredčevala” zadah 🙂

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

mouse zivali nimajo cloveske gliste in kot vem naj se ne bi zivali nalezle od cloveka in obratno.

ALI LAHKO JEMLJEM ZDRAVILO VERMOX PROTI GLISTAM KOT DOJEČA MAMA?

Spoštovani!

Po meni dostopnih podatkih, lahko.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Mi smo se na faksu učili drugače in tudi Mija je malo višje omenjala, da so si otroci in mačke izmenjevali gliste. Kar se nje in njenih otrok tiče, ne morem trditi, ampak mene je, ko sem morala skrbeti za glistavo želvo, profesor posebej opozoril, naj bom previdna.
Po mojem mnenju, ko se gre za parazite, ni previdnost nikoli odveč!

ali je potrebno kuro z vermox- em tocno po 3 tednih ponoviti ali lahko naprimer po 5 tednih? kako je s tem ?

hvala za odgovore in vas trud! lp

Spoštovani!

Tudi po 5 tednih bo v redu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

odkar sem pojedla tablete vermox je ze 7 dni. V blatu imam se kar belo rumene pikice ali imajo te tablete daljsi spekter delovanja ali mi pac niso tut mal pomagale ? Skratka po tolkem casu ne vidim izboljsanja… , ne v blatu ne po pocutju ……

Spoštovani!

Nekaj časa naj bi se še izločale. Kuro ponovite po 2 do 4 tednih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close