Gliste
Lepo pozdravljeni!
Včeraj zvečer sem sinu 21 mesečniku med previjanjem na ritki odkrila glisto podančico (bela, tanka kot lasek, velika približno centimeter). Danes sem poklicala k zdravniku (naš pediater je žal odsoten), da bi mi napisal recept za tablete proti glistam.
Ker tudi starejši sin, star 4 leta, že več dni toži, da ga boli trebušček, sem tudi zanj posumila, da ima gliste in prosila tudi za njega za recept. Ko sem šla po recept mi je zdravnik rekel, da lahko napiše recept le za starejšega sina, za mlajšega pa ne, ker še nima dve leti. Starejši je dobil Vermox.
Kako naj se zdaj znebimo glist pri mlajšemu? Zdravnik je rekel , da s prehrano, vendar nič ni povedal kakšno. No, pravzaprav je to povedala med. sestra, saj do zdravnika niti prišla nisem.
Popoldne okrog štirih je starejši sin kar naenkrat dobil vročino 38 stopinj, ki ostaja do sedaj enaka. Še bolj toži o bolečinah v trebuščku, okrog popka pravi, da ga zelo boli. Zaenkrat spi, bomo videli kako bo ponoči, vendar že dvomim, da ima tudi on gliste. Več dni sicer že toži, da ga boli trebušček, vendar prejšnje dni le občasno, danes pa kar zelo pogosto, popoldne pa je kar preležal, ker ga je tako bolel. Naj mu vseeno dajem Vermox, dajala naj bi mu eno na dan, čez 3 tedne ponovitev?
Hvala za odgovor in lep večer
Vročina ni najbolj pogost spremljevalec okužbe z glistami. Mogoče se kuha kakšna druga črevesna okužba. POčakajte, če pa se bolečine stopnjujejo, svetujem pregled starejšega fantka.
Vermox je res deklariran za starost nad 2 leti. V takem priemru bi se posvetovali z infektologom, kajti tu ne gre samo za sum pač pa za očitno podančico in s prehrano tega ne boste odpravili.
Še nekaj bi vas vprašala.
Ali je možno, da je bila samo ena podančica? Sinu sem jo odkrila v nedeljo zvečer, ko je že pol ure spal v svoji postelji, potem pa kar naenkrat začel jokat in vleči plenico dol. Včeraj in danes pa zaspal brez problema in spal celo noč. Bomo videli kako bo danes, zaenkrat je ok. Tudi v blatu nismo nič več opazili. A so se samo potuhnile?
Starejšemu sedaj kar dajem vermox. Ali mu lahko škodi če on sploh nima glist? Njegov trebuh je boljše, tudi vročino je imel danes samo še dopoldne.
Skrbi me, ker mlajšega sina zaradi starosti ne moremo zdraviti, naša pediatrinja pa je na dopustu do konca meseca.
Lahko vidite tudi samo eno podančico. Gliste na sploh težko opazimo, razen v primeru hudega srbenja ritke, ko otroka razvijemo in bolj slučajno najdemo samičko, ki odlaga jajčeca zunaj anusa.
Kot sem že napisala, dobro bi se bilo posvetovati z infektologom glede zdravljenja, to lahko naredi tudi nadoemstni pedaiter (tisti, ki v odsotnosti izbranega zdravnika prevzame njegove paciente, vsaj tiste nujne).