Ginekološki pregled
Pozdravljeni. Zadnjih 8 do 10 mesecih je moja menstruacija postala dosti bolj močna in z velikimi strdki krvi (ko jetrca) in včasih traja tudi po 10 dni. 4 do 5 dni si moram menjati vložek vsako uro po par ur. Stara sem 32 let in sem imela skoz redne menstruacije, nikoli pozna ali premočna, skoraj nič bolečin. Nikoli še nisem bila pri ginekologu ker ni bilo potrebe. Sem aseksualna in devica. 3 mesece že nameravam iti ampak odlašam ker mi je groza ko samo pomislim da bi morala imeti pregled nožnice. Zaradi tega sem že čisto živčna in depresivna. Zanima me ali lahko odklonim pregled nožnice? Obstajajo drugi načini, da se ugotovi kaj je narobe z mojo menstruacijo? Kako poteka pregled in kaj lahko pričakujem? Hvala vnaprej.
Spoštovani,
osnova ginekološkega pregleda je pač ogled površine materničnega vratu in nožnice, kjer pričakujemo vsaj del patologije, ki vodi v težave kot so vaše, k temu pa po klasičnem prepričanju sodi še otip rodil, kar pa v novejšem času lahko dokaj uspešno nadomesti UZ pregled, ki o večini funkcijskih motenj, katere povzročajo motnje v ciklusu ter močne krvavitve, pove več kot otip. Včasih je možen tudi UZ pregled preko trebuha, ki pa je bistveno manj natančen oziroma poveden od UZ pregleda skozi nožnico. Aseksualnost sicer razumem kot odsotnost potrebe po spolnih odnosih, kar pa neposredno nima nobene zveze z zdravniškim pregledom organov, ki sodijo k rodilom. Nekako me to spominja na mnenje, da nekdo, ki se ne hrani z užitkom ampak samo zato, da preživi, težko prenaša misel, da bi mu zobozdravnik pogledal v usta in zdravil njegove zobe, če so zdravljenja potrebni. Podobno je s pregledom anusa in zadnjika. Tudi sam uporabljam zadnjik izključno za izločanje blata ter nimam prav nobenih seksualnim idej v zvezi z njim, ampak, če bom tam imel težave, bo pač treba sprejeti misel, da bo nekdo tja usmeril svoj pogled in po potrebi celo vanj stavil kak optični inštrument. Ne vem, če sem vam s primerjavami kaj pomagal, ampak nekako tako bi bilo treba razmišljati, da se izognemo “seksualizaciji” vsega, kar ima s tem lahko tudi neko teoretično, potencialno in posredno zvezo.
Kar zadeva pregleda, pa absolutno lahko odklonite karkoli vam ni všeč, vendar morate potem sprejeti dejstvo, da vam ginekolog ne bo mogel kaj dosti pomagati, ker je osnova za vsako zdravljenje najprej diagnoza, pot do diagnoze pa anamneza in klinični pregled, po potrebi šele dodatek laboratorijskega in slikovnega dela preiskave.
Spoštovani,
vaginizem je povezan s čimerkoli, kar povzroča odpor do stika z nožnico, kar je sicer prvenstveno psihološkega izvora, le to pa ima lahko osnovo v mnogo različnih osnovnih razlogih (zloraba v otroštvu, fizične in/ali psihične travme, organski razlogi (nepravilnosti v razvoju spolovil in rodil), nagnjenost k perfekcionizmu in nadzoru, strah ipd.). Mislim, da je tudi tako imenovana “aseksualnost” zgolj racionalizacija stanja in bolj kot ne posledica nečesa, ne vzrok za karkoli.