Najdi forum

Ginekologinja

Spoštovani

Ravno sem končala maturo in že februarja na spisek izbranih fakultet napisala medicino ker me zelo zanima ginekologinja, porodi, proces ko se ustvarja in rojeva novo bitje ter nasplošno mi je reproduktivni sistem zelo zanimiv, velik pomislek in zadržsk pa mi predstavlja tema splava, zanima me ali to morajo početi vsi ginekologi ali lahko to kot zdravnik ,,zavrneš”.

Sama si sebe žal v nobenem primeru ne morem predstavljati da bi nekomu dajala napotke in zdravila za prekinitev življenja živemu bitju, ali pa celo sama izvajala splav osebi. To je del ki me močno odvrača od vsega skupaj in ker nikjer drugje ne morem dobiti tega podatka se spoštljivo obračam na vas za to informacijo, torej ali se ginekolog lahko odloči da se z splavi ne ukvarja (tudi da ne izdaja napotnice za ta ,,poseg” , torej dobesedno nič povezano s tem. Ter kako je na vajah in usposabljanju tokom študija ? Je tematike in prakse o splavu veliko ?

Sem probala tudi sama pri sebi razčistiti da je to pač odločitev vsake posameznice ampak žal jim sama pri teh odločitvah ne bi mogla pomagati, ker so zelo v nasprotju z vsakim mojim prepričanjem in standardu. Drugače mi je pa zelo žal zaradi tega dela, ker me ginekologinja res zeloo zanima.

Lepo Vas prosim za te informacije, saj bodo presodne za mojo nadaljnjo odločitev o izbiri fakultete.

S spoštovanjem,

Tinkara

Odgovor na objavo uporabnika
Tinkara440, 14.07.2026 ob 19:17

Spoštovani

Ravno sem končala maturo in že februarja na spisek izbranih fakultet napisala medicino ker me zelo zanima ginekologinja, porodi, proces ko se ustvarja in rojeva novo bitje ter nasplošno mi je reproduktivni sistem zelo zanimiv, velik pomislek in zadržsk pa mi predstavlja tema splava, zanima me ali to morajo početi vsi ginekologi ali lahko to kot zdravnik ,,zavrneš”.

Sama si sebe žal v nobenem primeru ne morem predstavljati da bi nekomu dajala napotke in zdravila za prekinitev življenja živemu bitju, ali pa celo sama izvajala splav osebi. To je del ki me močno odvrača od vsega skupaj in ker nikjer drugje ne morem dobiti tega podatka se spoštljivo obračam na vas za to informacijo, torej ali se ginekolog lahko odloči da se z splavi ne ukvarja (tudi da ne izdaja napotnice za ta ,,poseg” , torej dobesedno nič povezano s tem. Ter kako je na vajah in usposabljanju tokom študija ? Je tematike in prakse o splavu veliko ?

Sem probala tudi sama pri sebi razčistiti da je to pač odločitev vsake posameznice ampak žal jim sama pri teh odločitvah ne bi mogla pomagati, ker so zelo v nasprotju z vsakim mojim prepričanjem in standardu. Drugače mi je pa zelo žal zaradi tega dela, ker me ginekologinja res zeloo zanima.

Lepo Vas prosim za te informacije, saj bodo presodne za mojo nadaljnjo odločitev o izbiri fakultete.

S spoštovanjem,

Tinkara

Draga Tinkara, veseli me, da ste izbrali medicino. To je res lep in zanimiv študij, da o poklicu sploh ne govorim.

Na faksu boste spoznali številne specializacije (v Slo jih imamo kar 49) in se potem odločili glede tega, kaj boste na koncu izbrali. Običajno se za specializacijo odločimo šele , ko spoznamo vse možnosti, za kar je na faksu veliko priložnosti.

Seveda so vprašanja glede umetne prekinitve nosečnosti pomemben del dela ginekologa. Na faksu se govori tudi o tem, a je to majhen del na predavanjih in vajah. Med specializacijo in pri rednem delu pa se seveda s to problematiko pogosto srečujemo.Sicer ima vsak zdravnik pravico do ugovora vesti in se tako izogne svetovanju o splavu in izvajanju splava. Ginekolog, ki se s to problematiko ne želi srečevati, ima možnost, da izbere delo, kjer se ne sreča z nosečnicami (npr ginekološka onkološka kirurgija ali senologija), a so možnosti omejene. Če tak ginekolog dela v ambulanti pa mora ženske, ki si želijo splaviti, napotiti h kolegu, ki nima ugovora vesti.

Osebno menim, da je pri močno izraženem ugovoru vesti do splava treba resno premisliti, ali ni bolje, da si zdravnik izberete specializacijo, kjer ne prihaja v situacije, ki so zanj težke ali nesprejemljive.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze
Objava čaka odobritev