garja
Za začetek naj te pomirim, da se garje iz mačk ne prenašajo na človeka. Prvi znak, ki ga opaziš je, da se maček neprestano praska in to tako zelo praska, da se v kratkem času naredijo rane in nato drobne krastice. Maček ima lahko v ušesih garje, kar izgleda kot črne obloge. Po telesu pa ni nič videti (kot npr. pri bolhah ki lezejo) razen drobnih ranic, ki nastanejo od praskanja. Če pa so garje že napredovale se po telesu napravi kar skorja, podobna oklepu. Če imaš možnost je najbolje mucka odpeljati k veterinarju, da bo pogledal ušesa, ker možno je tudi da ima zraven še vnetje ušes. Lahko pa kupiš na veterini ampulo Strongholda, ki je zelo učinkovita in deluje na garje, gliste in bolhe. Cena ene ampule je približno 2.000 SIT za odraslo mačko, za mladičke nekaj manj. Ni še dolgo kar smo na forumu govorili o garjah pa si oglej še starejša sporočila, če sem jaz kaj pozabila.
Nikar pa ne odlašaj z zdravljenjem, ker so garje za mucka nekaj strašnega!
Sisy naj te takoj popravim! Pasje in mačje garje, cheyletielloza (tudi sodi med garjavce) in bolhe spadajo med potencialne zoonoze, pomeni da se prenašajo na ljudi. Torej garje gredo na ljudi, je pa res da se pri njih razvojni krog ne sklene in se torej na ljudeh ne razmnožujejo. Za razmnoževanje potrebujejo žival. Pri ljudeh povzročajo zoprne in zelo srbeče rdeče pikice. Res je, da pojav ni zelo pogost, do njega pride predvsem takrat, kadar v stanovanju ni več živali (bolhe) ali v stiku z zelo garjavo živaljo.
Garij pri mačkah je več vrst. Ušene garje so nalezljive za druge živali (pse, mačke), za ljudi ne. Prehranjujejo se z ušesnim maslom, pri mačku opaziš črno, drobljivo maso v ušesih, mačke se praskajo in stresajo z glavo, pri hudi obliki si poškodujejo kožo po in v okolici ušes, na vratu..
Po ostalem delu telesa se tudi pojavlja več oblik garjavosti. Najpogosteje se spremenjena mesta pojavijo na konicah ušes, od tam se razširijo na obraz in celotno glavo, lahko tudi na trup in noge.
Med garje spada tudi Demodex, povzroča različno velika brezdlačna mesta po različnih delih telesa. Ta oblika garij se bolj pogosto pojavlja pri psih.
Obstaja še ena oblika garij: (Cheyletiella) ali hodeči prhljaj, že ime pove, da gre za garje, ki so prosto vidne z očesom.
Spremembe na koži, ki jih povzročajo garje: zelo intenziven srbež, ki povzroča praskanje, grizenje, drgnjenje, to vse pa vodi do hudega vnetja kože. Koža postane suha, zadebelela in zgubana. Na prizadetih področjih se pojavijo kraste. Pri nezdravljenih živalih vse to vodi v izčrpanost in na koncu v smrt.
Pa še to: razvojni krog traja 17-21 dni, jajčeca odložijo garjevci v rove, ki jih ‘skopljejo’ v kožo. Pri kopanju rovov pride do poškodovanja kože, pride do izcejanja sokrvice, ki se strdi v kraste (malo poenostavljeno). Kraste torej nastajajo predvsem zaradi tega, ne pa zaradi praskanja. Res pa je , da praskanje vse še poslabša in nastane začaran krog.
Seven, Stronghold je primeren samo za zatiranje ušesnih garij pri mačkah, za ostele vrste garij pa ne. V primeru pojava garij je pač nujen obisk pri veterinarju. Ta postavi diagnozo z odvzemom kožnega ostružka, ki se ga pregleda pod mikroskopom.
LP, Inka
Sisy naj te takoj popravim! Pasje in mačje garje, cheyletielloza (tudi sodi med garjavce) in bolhe spadajo med potencialne zoonoze, pomeni da se prenašajo na ljudi. Torej garje gredo na ljudi, je pa res da se pri njih razvojni krog ne sklene in se torej na ljudeh ne razmnožujejo. Za razmnoževanje potrebujejo žival. Pri ljudeh povzročajo zoprne in zelo srbeče rdeče pikice. Res je, da pojav ni zelo pogost, do njega pride predvsem takrat, kadar v stanovanju ni več živali (bolhe) ali v stiku z zelo garjavo živaljo.
Garij pri mačkah je več vrst. Ušene garje so nalezljive za druge živali (pse, mačke), za ljudi ne. Prehranjujejo se z ušesnim maslom, pri mačku opaziš črno, drobljivo maso v ušesih, mačke se praskajo in stresajo z glavo, pri hudi obliki si poškodujejo kožo po in v okolici ušes, na vratu..
Po ostalem delu telesa se tudi pojavlja več oblik garjavosti. Najpogosteje se spremenjena mesta pojavijo na konicah ušes, od tam se razširijo na obraz in celotno glavo, lahko tudi na trup in noge.
Med garje spada tudi Demodex, povzroča različno velika brezdlačna mesta po različnih delih telesa. Ta oblika garij se bolj pogosto pojavlja pri psih.
Obstaja še ena oblika garij: (Cheyletiella) ali hodeči prhljaj, že ime pove, da gre za garje, ki so prosto vidne z očesom.
Spremembe na koži, ki jih povzročajo garje: zelo intenziven srbež, ki povzroča praskanje, grizenje, drgnjenje, to vse pa vodi do hudega vnetja kože. Koža postane suha, zadebelela in zgubana. Na prizadetih področjih se pojavijo kraste. Pri nezdravljenih živalih vse to vodi v izčrpanost in na koncu v smrt.
Pa še to: razvojni krog traja 17-21 dni, jajčeca odložijo garjevci v rove, ki jih ‘skopljejo’ v kožo. Pri kopanju rovov pride do poškodovanja kože, pride do izcejanja sokrvice, ki se strdi v kraste (malo poenostavljeno). Kraste torej nastajajo predvsem zaradi tega, ne pa zaradi praskanja. Res pa je , da praskanje vse še poslabša in nastane začaran krog.
Seven, Stronghold je primeren samo za zatiranje ušesnih garij pri mačkah, za ostele vrste garij pa NE. V primeru pojava garij je pač nujen obisk pri veterinarju!!! Ta postavi diagnozo z odvzemom kožnega ostružka, ki se ga pregleda pod mikroskopom.
LP, Inka
Inka, hvala za izčrpno razlago. Po vsem tem vidim, da smo imeli doma srečo, da nismo kaj nalezli. Moj odgovor se je nanašal bolj na moje življenjske izkušnje. Da se garje prenašajo iz živali na žival to sem vedela, ker drugače ne bi bilo toliko zunanjih mačk garjavih. Prinesla sem pa že domov take mačke, čisto pokrite z garjami, garje čez celo glavo in čez oči, in že čisto brez dlake. Nikoli pa niti jaz, niti kdo mojih družinskih članov (niti ko so bili otroci majhni) ni dobil garij, čeprav se nismo nič pazili in imamo po naravi vsi bolj občutljivo kožo. Največ kar nas je kdaj doletelo so bile bolhe v stanovanju. Iz tega sem sklepala, da garje za človeka niso nalezljive. Veliko garjavih mačk sem odnesla tudi na veterino pa niso nikoli vzeli kožnega ostružka, da bi ga pregledali pod mikroskopom. Ponavadi so taki mački dali injekcijo, ali pa tudi že kar tam ampulo Strongholda. Zame je ta Stronghold res nekaj čudežnega, ker kot sem že rekla se videla tako garjastega mucka, imel je ušesne garje in tudi garje po celem telesu pa je že prva ampula naredila čudež, pri drugi dozi pa je imel že čisto lepo kožo.
Inka, upam, da je tudi sasi to prebrala in da ne bo odlašala z obiskom pri veterinarju.
Lep pozdrav!