Femoden
Pozdravljeni
Že eno leto jemljem kontracepcijske tablete Femoden. Rodila sem pred dvemi leti. V tem času, ko sem začela z jemanjem teh tablet, sem opazila nekakšno manjše zanimanje za spolnost oz. nimam več velike potrebe po spolnosti. Zanima me predvsem, če te tablete lahko vplivajo oz. imajo vpliv na spolnost ter kaj narediti v takšnem primeru.
hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
eden od nezaželenih učinkov KT je žal tudi ta, da so antiandrogeni, torej zmanjšako količino moških spolnih hormonov v cirkulaciji, le-ti pa so odgovorni tudi za libido, takoimenovano poželenje. KT, ki so boljše “za kožo” imajo bolj izrazit antiandrogen učinek in ta moti predvsem ženske, ki to čutijo na poželenju. Seveda je poželenje tudi psihogeno pogojeno in prav zato to velike večine ne moti. Pri večini je namreč poželenje bolj moteno s strahom pred nezaželeno nosečnostjo in zato notranje razlike med poželenjem ob KT in brez KT ne čutijo.
Če vas omenjeni stranski učinek moti, se dogovrite za KT z bolj estrogenko poudarjeno komponento, recimo s starejšim Stediril-m ali Microgynon, ki imajo zato tudi antiandrogeno komponento zelo šibko.