Najdi forum

erazmus studij

ali je kdo ze bil na tej studentski izmenjavi v tujini? in kje…
kaj vam je fakulteta ponudila, kako se dogovoris z mentorjem..

najbolj vazno, odvisno tudi na kateri univerzi si. recimo ljublanska ima vec ponudb. kaj pa ce fakulteta nima sporazuma / pogodbe s tistim faksom na katerega mislis it. pol ni nic ane. drugace imam ze veliko podatkov glede tega…. sam karkol bi mi se prav prislo. hvala

naj nekdo ki ima izkusnje glede tega , opise celoten postopek, … najbolj mi je vazen zacetek.

Ce si res nekam zelis iti, kjer ni pogodbe se jo da skleniti. Gres do svoje mednarodne pisarne, poves svojo zeljo (in ce je koordinator normalen) in si res zelis, vprasas ali obstaja ta varianta. Poves, da bos vse sam uredil. Ce se strinjajo, se obrnes na pravo osebo na tuji zeljeni fakulteti, in jih vprasas oz. prosis, ce so zato, da bi z Ljubljano podpisali enoletno pogodbo za enega studenta, in enega njihovega studenta. Ce recejo ja, super, posljejo pogodbo, nasi jo podpisejo, pa vrnejo. To je to. Lazje je vmes edino, ce si ti ze fizicno tam, kjer bi rada sla in imas osebni kontakt. Drugace pa email, pa cez en dan poklicat ali pa kaj pdoobnega. Vse se da, sam ce se hoce.

erasmus je kot ze ves tok simpl, da bolj ne more bit. prijavis se z enim listom papirja na faksu (na razp. mesto), pol gres doma na razgovor, ce jih je vec,gledajo motiviraanost, znanje jezika, ocene, ce ti odobrijo posljes par obrazcov na uni lj, dobis denar, to je to. aja, pa tja gres, pa probas narediti par izpitov, ampak na resen studij pozabi… erasmus studentom tok dogaja (se psoebi studentkam:)… da nima smisla razlagat

ravnokar sem na erasmus izmenjavi, pravzaprav odhajam čez 2 dni. izkušnja je odlična in jo vsem toplo priporočam! sem na češkem v olomoucu in študeram likovno pedagogiko. dan faxom sem navdušena in so prav sanje za vsakega umetnika. res je da veliko ne govorijo angleško, ampak gre. res resnega dela sploh ni, komot ti vse šenkajo, delaš pa kolk hočeš, kar hočeš kdaj hočeš. na šolstvo dajo tu ogromno in to se pozna tak v stavbah kot na profesorjih, ki te sprejmejo kot sebi enakega, se trudijo non stop za tebe in te častijo kot boga. če tvoj matičen fax nima sporazuma s tistim faxom kam bi šel/šla to ni problema, ti sam na faxu poveš kam bi rad in pošlješ mail na tisti fax kam bi rad-a, sporazum se sklene kot bi mignil. do nekje sredine marca moraš oddat izpolnjen obrazec ki je na internetu in tud na spletni strani faxa, oddaš to odgovorni osebi do datuma in je vse zrihtano. dobiš vse lepo po pošti domov kaj moreš izpolnit, vse papirje, kam kak in kaj, pošleš en papir na univerzo za štipendijo (ki je 300 € na mesec, 80% vsega dobiš takoj, 20% ko prideš domov), porihtaš zavarovanje (si daš delat evropsko kartico), ampak to je vse napisano na papirjih ki jih dobiš. praktično ti ne rabiš dost delat, vse naredijo drugi. vse je ful organizirano, sam prevoz si morš zrihtat, pa še za to ti velikokrat fax v tujini pomaga. redno ti pošiljajo maile kaj in kaj, res v glavem, vse tekoče poteka. tud sama sem se vrgla v to skoraj brez kakih informacij in je vse zlaufalo. Pa fuuuul priporočam, ker je res carsko! tu na češkem je vse tud noro poceni, + od faxa smo dobili še darilo ker smo bli pač tam – 100 €. tak da….čimprej se pozanima, izberi fax, se pomeni s predstavnikom tvojga oddelka in to je to. Veliko sreče in seveda uživanja!

Jaz se glih prijavljam na izmenjavo. Kot so ti že napisali vse dobiš v mednarodni pisarni.

Lp

Jaz sem “ze” tocno tri tedne v Berlinu in mi je super. Postopek so napisali ze predhodniki, je dokaj enostaven. To je res enkratna priloznost, ki bi jo po mojem moral izkoristiti vsak student.

Letošnji prvi semester sem preživela v Belgiji, In seveda je blo nepozabno.. Je pa razlika med šolami kar velika. Jaz za šolo še v življenju nisem toliko delala, vendar mi ni žal, ker sem vnaprej vedela kaj me čaka in sem prav zato šla. Izkušnje in znanje ki sem jih nabrala presegajo 4 leta faxa ki sem ga naredila pri nas. Folk ki ga spoznaš pa je itaq fenomenalen, kr ponavadi grejo na izmenjavo bolj odprti družabni ljudje. Prav zaradi novih prijateljev grem naslednje leto na Finsko za pol leta. Erazmus odpira vrata:)

Vsi pravite o super izkušnjah. Kako pa s priznavanji izpitov, kompatibilnostjo predmetov, etc.?

To tudi mene zanima, kako je s priznavanjem izpitov, saj sem sam trenutno na Švedskem v Dalarni (Falun in Borlänge – 200 km SZ od Stch) in je super.. tu sem že 2 meseca, saj sem prej bil na dopustu na jugu Švedske. vidi se, da slovenija dohiteva zahod, kar se tiče šolstva, po eni strani bi lahko reko, da jih celo prehitevamo po desni. 🙂

Upam, da mi bodo priznali vse izpite, kar na našem faxu (FM – UP)naredijo. res upam. 🙂

Je pa tak, da imam občutek, da si na Švedskem brez avtomobila nula, saj so razdalje velike.. 100 km je za njih blizu.. vemo, kak je s tem pri nas.. javni promet je super urejen, je pa kar drag.. 20 km vlaka 3,5 € .. in take fore.

So pa vsi prijazni, pune prijazni – predavatelji – in upam, da tako ostane, saj bi rad, da bo to ena FUL pozitivna iskušnja v mojem lajfu.

Če bom imel še “malo” sreče bom dobil še priložnostno delo, katero sem opravljal že v mbju in je tukaj 2x bolj plačano, pa čeprav je bilo nadpovprečno plačano že v sloveniji. Je pa tudi fajn, ker lahko ostaneš v flatu celo leto, plačaš pa “le” 10 mesecev.

je pa švedska pune draga.. na mesec pod cca. 700 evrov nimate kaj iskat.

lp za zdaj,
Lukezio

PS: vsi, ki kolebate ITI ali ne iti, IDITE, drugače vam bo žal, pa še z mano boste imeli probleme (hec :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close