EMG Vratne hrbtenice
Lep pozdrav dr. Kersnik
Ker ponavadi imam takšen nick zato imam zopet Zaskrbljena45. Pa vseeno greva k bistveni temi. Ker v kratkem imam EMG vratne hrbtenice. Zanima me sledeče. Kaj to velikokrat pikajo, da najdejo kateri živec je naj bolj prizadet? Ali po tej preiskavi me bo bolela kaj več hrbtenica? Saj veste, da me čaka zopet operacija pa kaj čem, če je tako. Naj bolj važno je, da sem v varnih rokah. Prosim vas lepo, če bi mi odgovorili kako in kaj delajo, ker to je kar veliko vratna hrbtenica. To verjetno morajo paziti, da ne pride, do nečesa, ker to so le živci vratne hrbtenice? Vsaj takšno imam jaz predstavo, mogoče se pa motim? Verjetno se ne bom smela premikati? Vsaj tako si mislim. Imam v torek in se vnetno pripravljam. Vi ste mi vedno pravilno odgovorili in vse dobesedno, do potankosti ste vedeli kaj bo in kako bo potekalo itd. tako da pri vas imam veliko zaupanje. Ampak to ste vedeli že prej za vse druge moje zadeve, ki so me pestile. Res sem vam hvaležna in sem ponosna na vas in srečna, da ste tukaj na MON-u, ki nam veliko pomagate in ste nam v veliko pomoč. Zahvaljujem se vam za vaš čas in odgovor ter vas prav lepo pozdravljam!
Spoštovani!
Sama preiskava nima nikakršnega vpliva na hrbtenjačo oz. poslabšanje občutkov. Na več mestih zabodejo zato, da ugotovijo, na kateri ravni je prizadet živec. To pa je možno le s kombinacijo, saj se živčne korenine v živcih pomešajo. Preiskava je tako bolj zanesljiva.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani dr. Kersnik
Zahvaljujem se vam za vaš cenjeni odgovor. No, pa sem le danes že opravila EMG. Ni bila preiskava ravno prijetna, ampak jaz rečem, kar sem vse prestajala, ta preiskava je bila samo kapljica v morje. Resnično me bolijo obe roki in mišici ter se hecam, da sem popikana kot kakšen, ki se drogira. Dr. ni ugotovil nič, jaz rečem hvala bogu, ampak kako to, da pri MR. kaže drugače pri EMG. pa drugače. Tako, da ne vem kaj bomo naredili in kako bo. Včasih me pa zelo boli celotna vratna hrbtenica tako, da komaj glavo držim pokončno. Ravno včeraj se mi je tako zgodilo. Leta 2009 sem imela pri prof. dr. Denišlič EMG, ki je ugotovil, da so neke korenine narobe, ker ne vem sedaj vam točno povedati, bom kasneje našla ta izvid, da vidim kaj piše. Kaj mislite, da se to lahko samo od sebe popravi? Ker še vedno ne čutim prva tri prsta na desni roki.
Hvala vam in vas prav prisrčno pozdravljam
Pozdravljeni,
Stara sem 29 let, pred leti sem imela 3 prometne nesreče, kjer sem 2x utrpela zvin vratne hrbtenice. Zadnjo prometno nezgodo sem imela leta 2009 in od takrat naprej imam bolečine v desni lopatici, ki se širijo na vrat in del rame ob vratu, vendar so bolečine najhujše ob lopatici. Občutek je tak, kot bi me nekaj “zategovalo” in včasih so bolečine nevzdržne. Ko sem pred leti to omenila zdravnici, mi je rekla, da imam verjetno samo vozle in da naj poskusim s kako masažo, kar sem tudi storila, vendar je masaža težave samo rahlo ublažila. Pred pol leta sem bila samoplačniško pri kiropraktiku, ki mi je izvajal akupunkturo, masažo, lepil trakove, bila sem tudi na triggerpoint terapiji, vendar ni bilo nobenega izboljšanja. Sedaj sem bila na EMG preiskavi, ki je pokazala, da gre za periferno okvaro desnega subscapularnega živca (nižja amplituda vala M). PME so spremenjeni v m.serr.anterior (podaljšano trajanje) v smislu aksonske okvare n. thoracic longusa.
DG: LAESIO N.SUBSCAPULARIS DEX DISCRETA
LAESIO N, THORACIC LONGUS DEX DISCRETA
Mi lahko prosim poveste, kaj naj bi to pomenilo, so težave sploh še rešljive, glede na to, da trajajo že 6 let? Nevrologinja mi je svetovala, da ojačam hrbtne mišice, vendar sem aktivna športnica in fizioterapevtka pravi, da imam že dovolj velik mišični tonus in da v tem ne vidi rešitve in vedno ob tovrstnih vajah tudi čutim bolečino. Je možno, da gre za ukleščen živec? Čakam na magnetno resonanco vratne hrbtenice in sem zelo zaskrbljena, ker ne vem kaj lahko pričakujem, sploh zato, ker so težave iz leta v leto večje. Že vnaprej se vam zahvalljujem za odgovore, pozdravček
Spoštovani!
Glede na izvid in moje omejeno znanje nevrologije menim, da gre za kronične okvare živce, ki prevajajo neustrezne informacije. Kaj boljšega, kot je nadaljevanje vadbe, ne mroete narediti. Ev. kakšna magnetoterapija ali UZ terapija prizadetih delov bi mogoče kaj izboljšali počutje, a vam ne upam obljubljati preveč. Pri nihanju hrbtenice je verejtno prišlo do natega ali celo natrganja nekja živčnih vlaken, zaradi česar imate sedaj težave.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik