Dvojni hormonski test in NS
2HT je mogoče interpretirati le elektronsko in to šele po opravljeni NS v istem programu, s katerim se izračuna tveganje za DS.
Najin sinko je imel normalen moški kariotip.
Žal mi je, da sem se odločila za AC in nisem počakala na morfologijo, pa bi ob morebitnih nepravilnostih še vedno lahko delala AC….če bi bil človek vedež, ne bi bil revež…
Ampak tudi taka odločitev nosi s seboj slabosti, saj je nosečnost višja ob izdelanih testih in v primeru nepravilnosti ne vem, če bi bila sposobna podpisati…..
se opravičujem za zmedeno pisanje, še sem v šoku in zelo žalostna, muči me občutek krivde, čeprav vem, da sem se odločila tako, kot sem v danem trenutku mislila, da je najbolje.
Vsem ki se boste odločale o tem, želim srečno in seveda dobre rezultate, vedite, da se malokateri zgodi podobno kot meni, pišem le zato, ker želim, da veste konec zgodbe, saj me je pri iskanju informacij o AC najbolj motilo to, da ženske ne sporočijo kako je šlo, nam, ki pa smo v dilemi kaj narest, pa bi veliko pomenila tudi informacija o izzidu….pa čeprav nesrečnem
Punce pogumno, vse delamo v dobri veri, za svoje otročke, čeprav se vedno ne konča srečno!
lp
škratek
Pozdravljeni!
Noseča sem po IVF, stara 31 let. Noseča drugič, lani spontani splav (slepo jajce). Včeraj sem imela NS, ko sem bila noseča natanko 13 tednov. Rezultati sledeči:
-srčni utrip 158
-CRL: 68,3 mm
-NT: 1,7 mm
-BPD: 23,6 mm
-nosna kost: normalna
Rezultat za Trisomy 21:
Background risk: 1.500
Adjusted risk: 1:2331
Rezultat za Trisomy 18:
Background risk: 1:1247
Adjusted risk: 1: 3779
Rezultat za Trisomy 13:
Background risk: 1:3906
Adjusted risk: 1:64008
Naj omenim še, da sem tekom nosečnosti tudi dvakrat zakrvavela, rečeno je bilo, da imam dva hematoma. Sedaj se občasno še pojavijo rjavi ali rjavo/rumeni izcedki.
Odločam se, ali bi opravila še 2HT. Zdravnica je rekla, da v kolikor se odločim zanj, moram oddati kri najkasneje jutri. Popolnoma se zavedam, da je odločitev za opravo dodatne preiskave odločitev naju s partnerjem, zato me zanima naslednje, da se bova lažje odločila:
Ali je oprava 2HT v tako pozni nosečnosti glede na to, da sem zasledila, da se lahko opravi že od 9. tedna naprej, še smiselna oz. ali imajo rezultati krvne preiskave v tem obdobju še tako težo kot v zgodnejšem obdobju? Ali lahko krvavitve med nosečnostjo vplivajo na izid 2HT? Kako vi komentirate rezultate NS?
Najlepša hvala za odgovor na to vprašanje (in vse pretekle odgovore), res cenimo vašo pomoč.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
torej 2HT bi sicer še imel smisla tudi zdaj, če bi ne krvaveli,. ob krvavitvah pa opažamo povečano število lažno pozitivnih rezultatov 2HT. Zato ga sam pri krvavitvah ne spodbujam. Rezultat NS pa je odličen, prav tako izračunano tveganje za kromosomske napake.
Pozdravljeni,
zaradi slabšega razmerja na nuhalni svetlini, imela sem ga 1:569 pri mojih 25 letih, mi je ginekolog priporočal, da grem opravljati 2HT, kljub temu da sem mu povedala, da se mi pojavljajo blagi rjavi izcedki. Upoštevela sem njegov nasvet in danes sem prejela izvide. Ti so sledeči:
Free beta-hCG 71.0 IU/I equivalent to 1.596 MoM
PAPP-A 18.300 IU/I equivalent to 4.649 MoM
razmerje se je za trisomijo 21 tako izboljšalo na 1:4049.
glede na to, da ste pisali, da ga 2HT ob krvavitvah (v to štejem jaz tudi moje blage rjave izcedke) ne priporočate, zaradi lažnih rezultatov, me zanima ali se ugotavlja povečano število lažnih rezultatov samo pri pozitivnih rezultatih ali tudi pri negativnih? V mojem primeru je 2HT razmerje občutno poboljšal, torej pri meni zgornja teza ne velja in bi potemtakem (brez krvavitev)bil kvečjemu boljši ali krvavitve vplivajo tudi na negativen izvid???
Hvala za Vaš odgovor!
Spoštovani,
upam, da razumete pojem “tveganje”. Tudi za lažno pozitivne in lažno negativne izvid obstaja neko “tveganje” in ob krvavitvah se poveča tveganje, da DHT ne da ustreznega rezultata. Resda je večkrat lažno pozitiven, ampak če ste tvegali lažen rezultat in se zdaj sprašujete, če je pravilen ali lažen, vam ne znam odgovoriti. Naredili ste DHT in zdaj ga morate vzeti kot merodajnega ali pa ignorirati njegov izvid in se sprijazniti s tveganjem 1:569. Druge možnosti nimate. Kateremu rezultatu boste verjeli je tudi vaša stvar, oba rezultata pa vas uvrščata v skupino z nizkim tveganjem, torej se ne glede na to, čemu verjamete, za vas formalno nič ne spremeni. Do invazivnega testa na stroške zdr. zavarovanja pač nimate pravice.
Hvala za Vaš odgovor! Glede na to, da sem pred rezultati 2HT kolebala ali bi šla na samoplačniško amniocentezo ali na nipt test, me sedaj zanima kakšen rezultat bi mi dal nipt test glede TREH NAJPOGOSTEJŠIH TRISOMIJ? Podoben ali približno enak kot amniocenteza? Ali tudi nipt test ob krvavitvah ni primeren?
Zaradi skoraj stalnih krvavitev pri takšnem tveganju ne upam tvegati amniocenteze!
Še enkrat hvala za Vaš odgovor!
glede cfDNA testa žal ne vem, kako se obnaša ob krvavitvah ampak nisem slišal, da bi to kaj vplivalo, se pa tega neinvazivnega testa ne da primerjati z diagnostično AC. Morda deloma za kromosom št. 21 (Downov sindrom), pri ostalih (13, 18, X in Y) pa test ne presega 95% zanesljivosti napovedi. Če vas torej resno skrbi možnost kromosomske napake, je standard za preverjanje tega še vedno AC ali BHR (no slednja le do 14. tedna). Sicer pa krvavitve ne povzročajo višjega tveganja za splav po AC, le ne moremo vedeti, če se tak dogodek itak ne pripravlja tudi brez AC, zato se večina izogiba invazivnim testom med krvavitvami.
Spoštovani,
nujno pravzaprav ni nič od navedenega, ne NS ne DHT. Vse je bolj stvar vaše odločitve, če želite vedeti, kolikšno je tveganje, da ima vaš plod kromosomsko napako, katera pa je pri vaši starosti relativno redka. “Hakeljc” odločitve glede DHT pred ali po NS je v tem, da je kakovost oziroma pomen rezultatov testa DHT do 11. tedna večji kot po 11. tednu, ko se že izvaja NS. Prednost zgodnjega DHT pa je ta, da imate ob NS že na voljo kompleten izvid in na dokončnega ni treba čakati še nekaj dni do 1 teden. Skratka, vaša odločitev je bolj odvisna od tega, kaj vi želite kot od medicinskih razlogov.
Pozdravljeni
Sem v 9. tednu druge nosečnosti in bom maja dopolnila 35 let. Prvi porod sem imela pri 33 letih in je bilo vse bp tako v nosečnosti kot pri porodu. Zanima me, ali se bo tokrat nosečnost obravnavala kaj drugače glede na to, da bom kmalu dopolnila 35 let. Ali mi kateri od pregledov (NS in DHT) pripada brezplačno in ali je zaradi starosti priporočljivo ali nujno opraviti še kak dodaten pregled/test?
Prosila bi tudi za nasvet glede uživanja omega 3 v nosečnosti. Ali mi lahko priporočite kak pripravek, ki ga je pri nas mogoče dobiti in ki je zlasti primeren za nosečnice?
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lp
Spoštovani,
nosečnicam, ki so ob PDP stare >35 in < 37 let, pripada eden od presejalnih testov za Downov sindrom, večinoma pa se odločate za NS + DHT. Napotnico vam bo izdal vaš osebni ginekolog ali pa vam bo to preiskavo opravil sam, če ima za to licenco od FMF in koncesijo za zaračunavanje te storitve ZZZS. Edina razlika od ostalih nosečnic je ta, da boste kri za DHT lahko oddali šele ob NS in ne prej. Od prehranskih dodatkov je praktično edini, ki ima dokazan učinek folna kislina, za katero učinek pa je čas pred 6. tednom nosečnosti, kar je pri vas že mimo. Ostalo je vse "tako-tako" in vsaj v našem področju obilja pri prehrani v bistvu ni potrebno. Morda v drugi polovici nosečnosti še kalcij in železo od rudnin, ki se v nosečnosti pospešeno porabljajo za razvoj ploda.
Pozdravljeni,
Zaradi boljših rezultatov sem se odločila DHT narediti samoplačniško prvi dan 10. tedna nosečnosti v laboratoriju UKC. Izvid dobim po pošti. NS bi rada opravila samoplačniško pri vas v začetku 13. tedna nosečnosti v ZD Dravlje. Ali lahko prinesem rezultate DHT k vam in mi potem skupaj z NS naredite skupen rezultat? Ko se naročam v ZD Dravlje moram najbrž povedati, da rezultat DHT že imam ter da želim točno k vam. Kakšna je cena NS z interpretacijo skupnega rezultata? Bi morala morda DHT narediti skupaj z NS?
Hvala za odgovor.
Manja
Spoštovani,
je že v redu, če ste pri 10 tednih naredili DHT in boste rezultate prinesli s seboj na NS. Samo mene do 1.10. zdaj ne bo, ker bom v tujini. No, če do 1.10. ne boste noseči že več kot 13 tednov + 6 dni, pa se lahko naročite za takrat.