Dvojni hormonski test in NS
Pozdravljeni.
Stara sem 30 let in prvič noseča. Velikost ploda je pri prvem pregledu v 8 t 5/7d ustrezala datumu izostanka menstruacije.
Datum za NS že imam (bom v 12 tednu).
Zanima pa me sledeče: pri prvem pregledu sem se pri pogovoru z G. dogovorila da bom naredila tudi dvojni hormonski test in pa seveda NS. Nato sem dobila obrazce in dala kri kot je na prvem pregledu) prav tako pa mi bodo naredili dvojni hormonski test že sedaj in ne pri NS, kot berem na forumu, da se dela pri NS.
Zanima me ali je to morda prekmalu za DHT ali je potrebno kri dati pri NS?
Hvala za odgovor in lp
za 2HT je mogoče oddati kri že pri 9 tednih in je v tem času njegova vrednost celo večja kot je med 11 in 14 tedni. Zato se priporoča, kjer je to mogoče, oddati kri pred 10. tednom, NS pa po 12. tednu, da je izkoriščena najboljša plat obeh testov.
Spoštovani,
domnevam, da ste ob samem UZ pregledu z merjenjem NS dobili vsaj osnovne informacije, kako ocenjujemo tveganje za kromosomske napake, zato teh osnov ne rabim ponavljati. Po opravljenem 2HT so se vrednosti tveganj na desni strani spremenile in domnevam, da še na bolje, saj so izjemno nizka za vse tri ocenjevane trisomije, T21, T18 in T13. Izvid je torej odličen in zato ni potrebno opravljati dodatnih testov.
Spoštovani,
tudi jaz sem v drugi nosečnosti po priporočilu G (češ, da novejše raziskave kažejo, da je 2HT bolj natančen čim prej je opravljen oz. že pri 9 tednih), opravila 2HT pri 9 tednih. Nekaj dni čez 12 teden sem opravila NS, katere vrednosti so bile za vse tri trisomije okrog 1:7.000. Kombinirano z rezultati 2HT se je verjetnost za enega od teh zmanjšala na 1:250.
Po nasvetu G, ki mi je opravljala NS, sem hkrati z NS ponovila 2HT (češ, da so mi kri vzeli prekmalu in so zato rezultati lažno slabi). ta novi 2HT,kombiniran z NS je dal odlične rezultate.
Kljub temu, da so se mnenja ginekologov zelo razlikovala, sem se odločila za amnio, ki ste jo izvedli celo vi. izkazalo se je, da ni kromosomskih napak.
rodila sem otroka, ki ima genetsko napako, očitno posledico mutacij (vsaj kolikor so uspeli do sedaj ugotoviti). ker vem, da se na amnio gleda samo kromosomske napake, genetske pa samo če se ve točno katere oz. so že v družini (česar pri nas ni bilo), me zanima, ali je lahko genetska napaka, ki se je zgodila vzrok za tako slab rezultat pri prvem 2HT. če prav razumem namreč najnovejše raziskave kažejo, da naj bi tako zgodaj delani 2HT še bolj točno pokazal možnost napake.
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
pošten odgovor bi bil: ne vem, komentar, ki ga lahko dodam pa še, da 2HT ni bil dizajniran za ugotavljanje genskih ampak le kromosomskih napak, zato domnevam, da je bil rezultat 2HT v konkretnem primeru zgolj po naključju patološki oziroma je kazal na višje tveganje. Vemo pač, da pri DS vrednosti prostega ßhCG prehitevajo tiste pri zdravem, PAPPa pa zaostajajo za vrednosti pri zdravem in to ima neko zvezo s presnovo v posteljici (žal ne vemo, kakšno). Razlike med tveganjem na podlagi zgodnjega 2HT in kasnega 2HT vam tudi ne znam pojasniti. Na velikem vzorcu preiskovank je bilo dokazano, da je 2HT zgodaj bolj specifičen in bolje opiše situacijo kot jo je sposoben kasni 2HTm torej je neka razlika zagotovo že vgrajena v to, zakaj tolikšna razlika pa ne bi vedel.
Dober dan!
Včeraj sem imela NS, noseča 12 5/7, kri za DHT sem dala v ponedeljek.Meritve UZ so dobre:
CRL 58mm
NS 1,5mm
BPD 18mm
utrip 167
Pojavi pa se problem pri PAPP A hormonu, ki je 0,300 IU/I in poslabša rezultat na 1:17.HCG je 33,3 IU/I.
Stara sem 40 let, test “me postara” na 45. Svetovana mi je AC, katere me je malo strah, glede na vse moje prejšnje (neuspele) nosečnosti
Vsi riziki so mi razloženi, zanima pa me, v kolikih procentih je AC natočna(ali se zgodi da je pozitivna, potem pa se porodi zdrav otrok)?
hvala
škratek
Spoštovani,
AC je zgolj poseg, s katerim pridemo do plodovnice in s tem plodovih celic, nosilk njegovega dednega zapisa. Preiskava plodovih kromosomov z gotovostjo (100%) izključi kromosomsko napako oziroma jo z enako gotovostjo tudi ugotovi. Kombinacije patološkega kariotipa pri zdravem otroku torej ni.
spoštovani,
ker vsi izvajalci programa presejanja nimajo licence za preverjanje NK, sama NS pa dokaj dobro opiše problem, velja dogovor, da se v osnovni izračun tveganja lahko vnese bodisi samo NS ali NS + 2HT, NK pa je opcija, ki ni obvezna. Prisotna NK načeloma tveganje za DS zmanjša približno za 2,5x, torej si lahko svojo številko pri opazni NK izračunate sami tako, da imenovalec pomnožite z 2,5 in nad njim daste enko. torej 1/ (X . 2,5) . Vredno je torej zlasti upoštevati odsotno NK, ne pa nujno tudi prisotne.
hm….povsem razumem vaše skrbi, vendar naj vas potolažim, da AC za vas ni nič bolj niti nič manj nevarna kot za vsako drugo nosečnico. Ker ste že 11x tako ali drugače izgubili nosečnost zaradi AC konkretne nosečnosti ne boste izgubili nič bolj verjetno kot s cca. 0,5%. Vem, da je to za vas ogromno, po drugi strani pa se vprašajte, kaj bi vas bolj prizadelo, če bi imeli otroka z DS ali nič otrok. Če je odgovor: raje Downa kot nobenega, potem lahko AC preskočite.
vaše tveganje za rojstvo otroka z DS brez dodatnih preiskav in zgolj na osnovi starosti je nekje okrog 1:80.
Spoštovani g.Pušenjak!
Malo sem se poglobila in prebrala veliko glede dvojnega hormonskega testa in se tudi glede na vaše priporočilo, da je omenjeni test bolje opraviti prej, kot kasneje, sem šla dat kri v 1. dnevu 10. tedna. Zdaj sem dobila rezultat, s katerim si ne znam nič pomagati in ker moram na pregled NS čakati še več kot 2 tedna, bi vas lepo prosila, če bi mi lahko kaj povedali o mojih vrednostih.
Na izvidu ni nobenih MOM-ov, zato mi tudi ni nič kaj jasno…
S-prosti beta hcg – 144,4 IU/L
S-papp-a – 0,80 IU/L
Stara sem 31 let, težka 67 kg. Koliko sem razumela, je slabo, če je hcg visok, papp-a pa nizek. Ne vem pa, kaj je nizko in kaj visoko. 🙂
Zato bi vas lepo prosila če bi lahko pokomentirali moj izvid, da ne bom živčna in na trnih še skoraj 3 tedne.
Hvala lepa za odgovor že vnaprej in lep pozdrav!
MoM-e izračuna program, ko se vrednosti vstavijo, kajti MoM je odvisen od trajanja nosečnosti v času, ko se je kri vzela in se stalno spreminja, torej “peš” interpretacija vrednosti ni možna. Izvid boste torej dali tistemu, ki bo vnašal podatke o NS in Uz izvidih in se bo takrat vse skupaj interpretiralo. To še vedno pomeni, da je 2HT izvid iz krvi, odvzeti pri 9 ali 10 tednih višjo napovedno vrednost stanja kot ga ima izvid testa krvi, odvzete pri npr. 12 ali 13 tednih. ßhCG in PAPP a nista primerljiva med seboj, saj imata vsak svoje vrednosti, tipično pa je, da se PAPPa vrti nekje okrog enomestne številke, ßhCG pa 2 do 3 mestne. Izvid lepo pospravite v MK in pozabite nanj. Njegova vrednost bo prišla na dan ob NS in nič prej.
Pozdravljeni!
Kolikor berem, je dobro kri za 2HT oddati čimprej. Naslednji pregled pri ginekologinji imam ko bom noseča 10t2d pa me zanima, bi bilo dovolj zgodaj (da bi bila vrednost testa čim večja) tudi takrat dati kri ali bi bilo bolje iti prej – okoli 9. tedna? In še to: je dovolj da izrazim to željo ob pregledu pri zdravnici in me pošlje v laboratorij ali pa jo moram na to opozoriti prej?
Hvala!
Spoštovani,
če je NS samoplačniška (do 35. leta in po 37. letu), potem morate itak sami poskrbeti za odvzem krvi v laboratoriju na polikliniki v Ljubljani ali v ZD, če tam sicer tudi jemljejo in v laboratorijh pošiljajo kri za npr. dvojni in/ali četverni test. Če vam NS pripada z napotnico pa žal kri jemljemo šele ob NS. Če boste za 2HT poskrbeli sami, lahko kri oddaste čim prej po doseženih 9 tednih nosečnosti.
Bila na AC, po 17 dneh razpok ovojev, plodovnica rumenkasta, amnionitis, infekt rodil, splav……..spet sva ostala brez otročka….v lab. vidni povišani parametri vnetja.Delana abrazija zaradi adherentne placente.
CRP 65
k-Lkci 20,5
k-Hb 112
k-Erci 3,4
k-ht 0,310
MCV 91,1
MCH 33,00
RDV 12,6%
MCHC 354
k-trombociti 190
k.limfociti 6,0%
limfociti 1,2 10E9/L
monociti 4,0%
nevtr.segmentirni 17,4
nevtr.segmentirani 85%
SR 20mm/h
nevt.nesegmentirani 5,0%
nevtr.nesegmentirani 1,0
Kaj pomenijo te vrednosti? Tega mi niso razložili, pa bi vas prosila.
Mislim, da je vse to posledica AC,da sem sprejela napačno odločitev…..žal. Tako je tudi moja 12 nosečnost ostala brez otroškega joka in se je v porodni slišal samo jok mame…..
škratek
Res se vas drži smola….izvidi kažejo na vnetje, to pa je verjetno posledica infekcije. Razpok ovojev 17 dni po AC je nekoliko pozno, saj se ob neposrednem vnosu bakterij v plodovnico zaplet pričakuje že po 7 do 8 dneh. Torej ni nujno, da je vse skupaj bilo posledica AC, možno pa je. Sicer pa vnaprej nikoli ne moremo vedeti, katera odločitev je prava. Lahko bi plod imel DS.