Najdi forum

DUDA DA ALI NE ???

dRAGE MAMICE

prosim za en velik nasvet. Duda ali ne dude?????

Sva starša 15 dni starega fabtka in sva se že v nosečnosti odločila, da če bo šlo ne bova uporabljala dude. Poznava starše, ki so zmogli brez, pa še razmišljava malo bolj na široko, kako pa zmorejo v onih državah, kjer si dude ne morejo privoščit? Skratka, misliva, da dojenček joka z razlogom, drugače ne joka.

In do sedaj je bilo tako. Hitro sva pokapirala, kaj ga teži, pa tudi drugače je priden. Vendar pa zadnje dni zvečer zelo težko zaspi, pa čeprav poskusiva vse, da je nahranjen, previt, potolažen….skratka nič mu ne manjka, a on bi bil samo na prsih. Samo to ga potolaži in hitro uspava.

Zakaj je tako, kako naj si pomagava? Kaj je s tem, da imajo eni dojenčki zelo močan sesalni refleks in bi bili na dojkah, čeprav niso lačni? Je kaj na tem ali smo si to mi izmislili, da imamo izgovor da mu potisnemo dudo v usta?

No, piševa pa zato, ker me včasih krepko prime, da bi mu dudo dala, pa še vedno vztrajava. Skratka vaše mnenje za ali proti, vaše izskušnje, kaj pa če najde prstek, kako je potem z zobki…..???

Hvala že v naprej

Veliko dobrih živcev z otročki. Naša babica pravi korajža velja :)!!!

Mi imamo dudo,ki je antomsko oblikovana.Žal je zelo zelo težko zaspal in se je zbujal ponoči.Smo mu dali dudo in je takoj zaajal in tudi ponoči nismo imeli težav,ko je imel dudo.
prstki pa niso za v usta ,saj dolgoročno gledano zobki nepravilno rastejo.Naš nima prstkov v ustih.dudo večinoma uporabljamo samo za spanje,podnevi jo bolj redko hoče
Dojenčki se zelo radi cartajo na prseh ja,nam je pomagala tukaj tudi duda

Jaz tudi pri prvem otroku nisem dajala dude 1 mesec(po nasvetih iz porodnišnice) in sem bila kar malo nervozna.Hotel se je skoz dojit,jokal je,bil je po rokah…Ko sem začela uporabljati dudo in lupinico,je bilo veliko,veliko lažje.Kasneje je dudo imel le za spat in je bil brez že pri letu in pol in mi sedaj pri petih letih zelo lepe zobe.
Za drugega otroka imam pripravljenih že več vrst dud,ki jih bom vzela že v porodnišnico.

Veliko sreče in lepih trenutkov še naprej z vašim dojenčkom!

Lp,D
29t

Mi smo pri prvem imeli dudico. S seboj sem jo imela že v porodnišnico. Naš fantič je imel obdobja ko jo je želel imeti skoz v ustih in obdobja, ko jo je imel samo za zaspat. K sreči ni pogruntal, da se lahko tudi s prstki potolaži, ker je dudico veliko lažje odvadit kot prstke. Ko je bil star malo manj kot 2 leti, smo jo izgubili in od takrat je nima več.

Tudi za našo drugorojenko jo bomo vzeli sabo že v porodnišnico.

<http://sandrcap.moj-album.com/>

Tudi naša jo je imela že v porodnišnici. Pa naslednji otrok jo bo tudi imel.
Sem mnenja, da je otroku velikokrat v uteho.
Od kolegice sin je ni maral, pa je imela veliko več opravit z njim pri tolažbi in uspavanju. Pa če bi rada 5 min. kasneje dojila, ker pač recimo iz določenih razlogov tisti trenutek ne moreš, pa ti prav pride.

Če vidiš da se z dudo pomiri, mu jo daj.
lp

Pri nas nismo mogli ne prve ne druge deklice prinesti okoli z dudo. Če smo poskusili vtakniti dudo v usta, je bil potem jok še hujši… Seveda smo zmogli brez nje, prav lahko pa prve mesece ni bilo. Ampak gre samo za nekaj mesecev.
Mlajša je pogosto tlačila rokico v usta in me je skrbelo, da bo začela sesati palček. Nekdo mi je rekel, da če tlači celo pest ali več prstov v usta, ni problema, če pa sesa že od samega začetka palček, pa je bolje navaditi na dudo (ki ni vedno pri roki in imaš kasneje možnost, da jo odstraniš).

Tudi sama sem se pri prvem otroku odločila, da ne bo imel dude. Ker je bilo potem tako, kot praviš ti Patricija (zaspali smo vedno le na prsih), smo poskusili s 5 različnimi dudami, pa ni bila nobena dobra. Takrat sem si rekla, da bom pri drugem otroku raje tiho, tako glede dude kot drugih zadev, zarečenega kruha sem se že dodobra najedla…

Eni otroci imajo pač močan sesalni refleks in mislim, da če se jih z dudo da potolažiti, je to kvečjemu olajšanje za mamice, sicer jim visijo na joških cele dneve.

LP!

Jaz bi pa zelo rada da bi naš imel dudo pa je noče in kar naprej deva rokice v usta in jih sesa da so čisto rdeče.Prvi sin je imel veliko dudo in to tisto ki je za flaško,ko so še bile brez luknic,pa nima problemov z zobmi. Bi jo dala tudi tamalemu ker anatomske noče,pa se brez luknic ne dobijo več.

Najbrž sta se že odločila, kaj bosta naredila, pa vendar še moja izkušnja. Sem bila zelo proti dudi, potem pa je tudi naš otrok kakšen mesec po porodu zvečer težko zaspal, takoj ko sem jo “odklopila”, se je začel jokat, pa spet priklop nazaj, trikrat podudat, koma, odklop, jok, priklop, 3x podudat… Sem bila kar malo obupana in mi je patronažna svetovala dudo. In sva jo kupila, pa je bilo še slabše, ker otrok ni in ni znal dudat. Šlo je, če sva mu dudo tiščala v usta, ko sva jo spustila, je letela v loku par metrov po zraku, dretje pa še hujše. In sva obupala. Čez nekaj tednov je postal aktualen palček in potem ni bilo več problemov. Sicer pravijo, da je s palčkarjii še večji problem glede odvajanja, saj palček težko vzameš, skriješ, vržeš v smeti… Ampak smo imeli “srečo v nesreči”, da je naš otrok pri enem letu neprevidno pritisnil svoj Palček na vročo svečo na pokopališču, nastal je mehurček, palček pa ni šel nikdar več v usta. Ne bi priporočala kot moteodo za odvajanje od palčka, ampak saj pravim, bila je nesreča, ki pa je imela drugo, pozitivno plat. Palček je sicer OK in normalno funkcionira. Samo v usta ne gre več :-). Zdaj sem v drugo noseča in če se bo dalo, ne bo dude. Je par es, da so otroci zelo različni. Eni imajo zelo močan sesalni refleks, pa tudi pri posameznem otroku se lahko nekaj, kar je veljalo danes, jutri pokaže v čisto drugiačni luči, zato… Če si utrujena, če ne moreš več, poskusita. Mogoče bo ratalo, mogoče pa itak ne, tako kot tudi pri nas ni…

Odlomek iz priloge Znanost (časopis Delo, 9. januar 2006):

Sindrom nenadne smrti dojenčka
DUDA ZMANJŠUJE TVEGANJE ZA SMRT V ZIBELKI

Od drugega meseca do prvega rojstnega dne naj bi dojenček spal z dudo, priporoča Ameriška pediatrična akademija

Ameriška pediatrična akademija je sredi lanskega oktobra sprejela priporočila za preprečavanje sindroma nenadne smrti dojenčka. Ta so precej drugačna od tistih, ki so bila objavljena pred dobrimi petimi leti. V slovenščini je za to uveljavljen izraz “smrt v zibki” in pomeni nepričakovano smrt glede na zdravstveno stanje otroka, ki ostane nepojasnjena tudi po temeljiti analizi……
……………
Raziskave kažejo, da se tveganje za nenadno smrt otroka zmanjša, če ima med spanjem v ustih dudo.
Po novem strokovnjaki priporočajo njeno uporabo v prvem letu otrokovega življenja med dnevnim in nočnim spanjem,
Dokazi za to, da duda ovira dojenje, pa tudi tisti o poznejših zapletih z zobmi niso zadosten razlog, da bi odvzeli veljavo temu priporočilu, poudarjajo v ameriški pediatrični akademiji.
Dude otroku ni treba dajati v prvem mesecu življenja, ko še ni navajen na dojenje.
Če jo zavrača, mu je ni trebe vsiljevati.
Omeniti je treba tudi, da obstajajo dokazi za to, da duda povečuje tveganje za vnetje ušes, a so ta v prvem letu življenja manj pogosta kot pozneje. Tveganje za vnetje ušes je v prvih šestih mesecih življenja zelo majhno, takrat pa je tveganje za nenadno smrt največje.
…………..
Čeprav so že več let prej v Nemčiji, na Nizozemskem in v drugih državah priporočali, naj starši dajo dojenčkom med spanjem dodo, so se šele na nedavna priporočila Ameriške pediatrične akademije odzvali po vsem svetu………..
….
Tudi dude morajo biti varne. Vrhunske dude pa ni lahko izdelati. Tako je novi model dud, kot je na primer MAM Active, posledica novih tehnologij in novih spoznanj. Tisti del dude, ki pride v usta dojenčka, ni gladek, ampak je strukturiran tako, da masira nebo, spodbuja sesalni refleks in povečuje izločanje sline.

Mnenja si pa ustvarite same!!

Mi smo jo uspeli prepričat, da je vzela dudo pri 3,5 mesecih. Ker si je tlačila v usta prste, pa ni mogla zaspati, pa dojit se ni hotela, pa v naročju tudi ne .. no, potem je sprejela majhno Nukovo dudo in takoj zaspala. Ker je spala po 5-6 x na dan, sem vsakič rabila eno uro za jo uspavat – praktično kar naprej. Potem je bilo v redu, zdaj pa razmišljamo, kako jo ukinit.

Aja v krajih, kjer nimajo denarja za dude, jih pa naredijo iz blaga, pa dajo kaj sladkega gor ali kaj podobnega.

Naša hči je zrasla brez dude in brez flaške. Prav tako njena sestrična in oba otroka moževe sestrične. Po mojem mnenju je dude sodoben nadomestek starševske pozornosti za katerega se odločajo starši, ki so preveč živčni in raje izberejo “ekspresen” način pomirjanja otroka.

Verjamem, da se marsikatera ne strinja z mano, ampak mogoče le zato, da se globoko v duši prepriča, da ni otroku porinila dude v usta samo zaradi lastnega miru.

Če vprašate mene, jenočno prebujanje in umirjanje otroka osnovni del starševstva. In če otroka karkoli muči, mu je veliko lažje, če je ob njem oseba z vsem svojim bitjem in ne z dudo v rokah.

sEM ZA DUDO!!!

Ojoj to pa je bilo zelo radikalno…

New Report

Close