driska pri triletnem otroku
Spoštovani,
moj triletni sinček že teden dni driska, in sicer ponoči po 3x, čez dan pa tudi 5x. Blato pa je kdaj zelo tekoče in penasto, spet drugič malo bolj “kompaktno” – kolikor je lahko, glede na dano situacijo. Vsakokrat pa se potoži, da ga boli trebušček, saj ga napenja. Na prehrano pazimo, pije nesladkan borovničev čaj, je riž, prepečenec, dobiva linex … Še pred dvema dnevoma je imel telesno temperaturo do 38. Kolikor sem brala na forumih, gre torej za infekt. Sama pa se bojim, da je stvar že preveč dolgotrajna. Sam namreč tudi večkrat potoži, da ga pred odvajanjem zvija po trebuščku, potem pa odvaja tri dni po nekajkrat na dan tekoče blato in to se dogaja že par mesecev skoraj vsak drugi teden. Ne vem, če ima to kakšno povezavo, vendar pa bi me vaše mnenje zelo razveselilo, saj bi vedela, kako naprej.
Najlepša hvala za odgovor.
Kot je razbrati, ima deček sedaj neko črevesno virozo (na novo), vendar ima tudi kronične težave zaradi ponavljajoče driske.
Najprej trenutna okužba: skrbite, da pije, nobene diete!!, kajti znano je, da otroci, ki imajo dieto, mnogo počasneje pridejo k sebi kot otroci, ki jim takoj po prenehanju bruhanja ponudimo normalno otroško hrano. Torej riž, prepečenec, samo čaj, to je že daleč preživelo. Normalno, zdravo otroško hrano naj dobiva, pa probiotike. Seveda so vedno ob črevesni okužbi, ki traja lahko 5-7 dni (povprečno, torej lahko traja tudo 10 dni, pa je še vedno normalno, pomembno pa je splošno otrokovo stanje) prisotne bolečine v trebuhu, slabost. Bolečina, ki jo otrok pokaže skorajda po vsem trebuhu, ni nevarna. Bolečino, ki jo otrok točno lokalizira, vedno zahteva razjasnitev, pregled.
Kar se tiče kronične driske, bi najprej pomislili na laktozno intoleranco, potem ostale kronične motnje (šprehranske alergije, celiakija).
Spoštovani.
Zahvaljujem se vam za odgovor. Malo me je le pomiril. Stanje je sicer podobno prejšnjim dnem, še vedno nočno odvajanje, vendar se vsaj ne odpravi na straniščno školjko takoj, ko kaj spravi vase, ampak traja tudi tri ure, kar najverjetneje pomeni, da telo nekaj le posrka vase, za svoje potrebe. Pije tudi veliko in je zelo razposajen, tako da …
Kar se tiče alergije, je pa tako, da je kot dojenček imel potrjeno intoleranco na KM in jajca, vendar je to prešlo. No, mogoče pa se je sedaj stvar obnovila, kar me ne prav nič razveseljuje, obenem, pa ima dedek tudi celiakijo. Bom pozorna.
Še enkrat hvala in lep pozdrav.
Želim vam, da bi bilo vse v dnevu, dveh, dobro.