driska pri dojenčku?
Jaz sem ravno prejšnji teden pediatrinjo spraševala, kako je s hidracijo (dodajanjem čaja) v teh vročih dneh če otročka polno dojim. Mi je rekla, da če je mali zadovoljen (ne joka) naj ne skrbim, da pa naj ne bom presenečena, če se bo v vročih dneh hotel pogosteje dojiti. No, na koncu pa je zaključila, da zaradi boljšega občutka mu sicer lahko ponudim navadno prekuhano vodo (NE čaja) in da bom videla, da ga ne bo veliko popil, ker ne bo rabil.
Nisem ti sicer odgovorila direktno na tvoje vprašanje, ampak vseeno upam, da sem kaj pomagala.
Ojla!
Moj otrok je bil dojen samo 3 mesece. Po tem je bil na Aptamilu in seveda je bil poleti bolj žejen oz. je večkrat pil.
Če je ša mali, mu dajaj po žlički prekuhano vodo.
Če čaja noče- NI PANIKE, pač je pameten, ker mu je čaj zanič in bi pil mleko, ker jer seveda bolje po okusu. Torej mu daj mleko, samo da pije, to je važno.
Tako smo mi prakticirali tudi na morju. Ne se bat, da bi se preveč zredil, zaradi preveč mleka 🙂
Srečno!
Karmen
@sj@, pozdravljena!
Vaše vprašanje nikakor ni smešno, kajti večina prvič doječih mamic se enako sprašuje, ali je s tekočim blatom njenega dojenega otroka vse vredu in ali ga bo znala ločiti od morebitne driske.
Polno dojen otrok do 6t praviloma kaka vsaj 2-krat na dan ali pogosto kar po vsakem hranjenju, kasneje pa lahko redkeje, tudi na nekaj dni, a tedaj mora biti blato obilno. Normalno blato je na pogled tekoče in redko (vse do uvajanja goste hrane bo tako), kremasto, lahko z večjimi ali manjšimi koščki sesirjenega mleka, po vonju ni smrdeče, po barvi pa vse od svetlo rumene, rumenkasto zelene, do temno rumene in oranžne (odvisno tudi od materine hrane). Nekateri dojenčki s kolikami oz. črevesnimi težavicami imajo lahko občasno zeleno-rumeno ali povsem zeleno blato, taka barva je včasih tudi znak, da otrok popije preveč prednjega bolj vodenega mleka in premalo zadnjega bolj kaloričnega.
Driska pri dojenem otroku je pogosto močno zeleno blato, redkejše kot ponavadi, zelo vodeno odvajanje, včasih tudi penasto ali zelo sluzasto. Otrok odvaja verjetno bistveno pogosteje, kot smo vajeni pri njem, blato lahko izjemno smrdi (rotavirusna driska npr.) in ob driski pogosto blato dobesedno “izstreljuje” iz ritke.
Pozdravljeni!
Imam malo daljše vprašanje za vas povezano z drisko (sluzasto blato) in krvjo v blatu in groznim napenjanjem.
Naš malček je star 3,5 meseca in večkrat se mu pojavljajo delci krvi v blatu. Pred dieto (mojo – brez jajc in kravjega mleka) je bilo blato tudi zelo sluzasto (včasih samo sluz) in večkrat zelo temno zeleno. otrok se tudi zelo napenja, ampak ne tako kot prej pri krčih.
Po testiranjih na alegijo na jesenicah (prick testi), kjer se je pokazala alergija na beljak, na kravje mleko je bil test negativen, sem jaz na dieti brez jajc, kravjega (in tudi sojinega) mleka. Ta dieta zdaj traja 1 teden, otrok pa se še vedno zelo napenja (in se ponoči stalno zbuja zaradi tega), danes pa sm spet opazila kri v blatu (na treh plenicah). Sicer je blato zdaj manj sluzasto in ”lepe” rumene barve in tudi nekaj dni ni bilo opaziti delcev krvi. ampak danes pa spet ta kri :-((
Naj še omenim, da so mu vzeli vzorec blata zaradi testa na rota in alano virus, ki sta bila oba negativna.
Bi me zelo zanimalo vaše mnenje o naši težavi oz. kakršenkoli predlog, kako bi to rešili.
No, naj še povem, da sm mu poskušala dati tudi allernovo, da bi videla, če bo kaj boljše, ampak je nikakor noče pit (kar se niti ne čudim ;-D).
najlepša hvala & lp. Živa
Po mojem si malo falila forum, poskusi na Pediatrii pri pediatrinji – ampak vseeno. 1 teden diete ne pomeni nič ali skoraj nič. Pri nas so se prvi učinki diete pokazali po 4 tednih, da pa je stanje res bistveno boljše, je trajalo 9 tednov. Če otroka napenja, bi jaz kljub negativnemu testu vseeno ostala na dieti brez KM-pogosto so testi “lažno” negativni. Sama osebno sem pri svojem otroku naredila tako, da sem prehrano povsem osiromašila (kuhan riž, kuhan piščanec – pač tisto strogo dietno prehrano, z olivnim oljem in brez vseh drugih maščob, brez svinjine, čokolade, svežega sadja in zelenjave…), potem pa po malem dodajala živila nazaj v prehrano, po eno naenkrat. Tako sem počasi ugotovila, česa absolutno ne smem, kaj lahko pogojno, kaj lahko b.p. jem… tega ti ne bo nihče ugotovil tako natančno, kto lahko to narediš sama, rabila pa boš veliko časa, potrpljenja, doslednosti. Upoštevaj npr., da pride sveže sadje in zelenjava v parih urah v mleko, medtem ko npr. soja, čokolada, meso rabijo tudi po 8-12 ur, da v melko pridejo in se iz njega spet izločijo.
Krvave nitke niso tako redek pojav, če otroka driska, kdaj pa je treba ukrepat – to se posvetuj s pediatrom.
Pozdravljeni.
Ne vem,če je najbolj primerna tema,pa vendar…
Imam 1-letnika, ki sicer hodi že v vrtec (in jaz v službo),kljub temu pa se še doji (včasih popoldne, bolj redno pa zvečer in ponoči, ob vikendih pogosteje).
Že nekaj dni ima bolj redko blato. V povprečju kaka dvakrat na dan in zadnje dni je zelo tekoče, tako da po večini tudi plenica popusti in pride vse čez. Sama se s tem nisem pretirano obremenjevala, saj sicer nima vročine, dobro je in je zelo živahen.
Včeraj pa so bile vzgojiteljice v vrtcu zelo zaskrbljene, da je dvakrat kakal (imel drisko) in da se je enkrat skoraj vso blato vpilo v plenico (razen nekaj posameznih nepredelanih koškov hrane), naj bi bila prav plenica obarvana rumenkasto. Ritka naj bi bila popolnoma rdeča, ko pa sem gačez par urc prinesla domov in odvila je bila že popolnoma lepa. Svetovale so mi, da kakšen dan ostane doma, da vidimo, kaj bo (verjetno se bojijo,da je kakšen virus).
Zvečer mi je ponovno kakal zelo tekoče, ritka je bila ob previjanju rdeča s pikicami…
Naj povem, da mu pa rastejo zobki – jaz celo sumim, da mu bo ena dvojkica vsak čas ven pogledala in da to vpliva na njegovo izločanje.
Zanima me vaše mnenje.
Kdaj naj bi bila pri 1-letniku,ki že normalno je gosto hrano, poleg tega pa se doji, driska?
Kaj narediti v takem primeru, ko ima zelo redko blato (lahko traja že kakšen teden), pa je drugače ok?
Je možno, da je samo zaradi zobkov?
Je možna kakšna alergija?
Charles pozdravljena,
zelo me zanima odgovor na tvoja vprašanja. Namreč imamo podoben problem 14 mesečne malčice, ki prav tako hodi v vrtec in so se pred mesecem dni pojavile iste težave, odvajanje tekočega smrdečega blata, včasih z neprebavljenimi deli hrane in vmesnimi nitkami krvi , kasnej večjimi izcedki krvi. Po prepričevanju pediatrinje, da traja stvar predolgo sva vendarle ostali na opazovanju in testiranjih v bolnišnici. Izvid je bil kampilobakter jejuni, bakterija. Po enotedenski domači negi se je prebava uredila, jemali sva tudi Lineks Limbi.
Po domači negi, sva zopet vstopili v vrtec in še isti teden proti koncu tedna se je stvar ponovila, zopet se boriva z drisko, rdečico, krči. Tokrat brez krvi, hvala bogu!
Kaj svetujete, ni alergik po prick testih?
Zivijo.
Tudi mi imamo doma 15mesecnika. Odkar obiskuje vrtec imamo tudi mi te probleme.
Decek je zivahen, hrane ne zavaraca, pediatrinja nam je najprej rekla, da ima pac tako peristaltiko,
to pa naj bi ga s casom minilo. Ker se zadeva v mesecu dni ni izboljsala, smo spet in spet sli na pogovor
k pediatrinji. Nato je to pripisovala stresu, novemu okolju…naj povem, da je vrtec zelo dobro sprejel, nikoli jokal, se z veseljem vracal.
Dobili smo spricevalo za prilagojeno prehrano v vrtcu in sum na alergijo na mleko.
Opazili smo tudi, da se nas fantic pogosto po obroku spoti, malce je siten, nato pa driska.
Z njegovega jedilnika smo crtali vse mlecne izdelke in opazili razliko. Ko je ponovno zacel obiskovat vrtec
se je stvar ponovila kljub prilagojeni prehrani v vrtcu.
To se vlece ze od meseca septembra. Sedaj cakamo na datum za pregled na intoleranco na kravje mleko, do takrat pa bomo ocitno morali dat cez se obilo driske, zazgane ritke in krcev…kljub uporabi Linex linbi praskov.
lp
pozdravljeni!
imam nekaj vprašanj. moj sin str 2 meseca je dobil astrovirus in adenavirus, preboleval ju je dva tedna. ker so v bolnišnici sklepali da gre še zraven za laktozno intoleranco sva pristala na AM, prej sva se samo dojila. po dveh tednih smo bili 2 dni doma, ko smo se ponovno vrnili v bolnišnico. po preiskavah so ugotovili da je dobil še rotavirus. po nekaj dneh so nama menjali mleko saj so zraven ugotovili še alergijo na kravje mleko. jaz sem šla takoj na dieto brez kravjega mleka v primeru da bi se kdaj dojila…blato se je popravilo, ni bilo več driske. po enem tednu so naredili test za laktozno intoleranco in ugotovili da sploh nima laktozne intolerance…začela sva se dojiti, vendar ima zdaj spet drisko oziroma pol pol…njegovo blato je zeleno in ima nekaj sluzi, kaj bi to lahko pomenilo? kdaj se bo driska nehala, oziroma tisti del ki je še tekoč. a mislite da je moje mleko po takih močnih obolenjih slabo za njega? po am je bilo blato že čist ok. hvala za pomoč
zdravo,
imam eno vprašanje, ki bo mogoče slišati čudno.
Doma imam sinčka in je sedaj star sedem dni. Se dojiva a zaradi premalo mojega mleka, mu dodajam aptamil. Dva dni je bil zaprt in ni nič kakal – včeraj je imel majhen kakec ki je bil trd in zelene barve, danes pa je trikrat kakal zelo tekoče in zeleno rumene barve in imel kar močan vonj. Sedaj me pa zanima ali je to v redu ali je to že bolj nagnjeno k driski. Ali me ima kaj za skrbeti?
Hvala za vsak nasvet oz. odgovor.
Lp