Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Drastično nihanje krvnega tlaka

Drastično nihanje krvnega tlaka

Pozdravljeni

V zadnjih dveh mesecih se mi dogaja, da drastično niha krvni tlak. Star sem 32 let.
Prvo merjenje je vedno tlak povišan okrog 150/90 včasih tudi okrog 160/94, čez minutko ali dve so pa vsa naslednja merjenja normalna okrog 125/80. Če se malce sprehodim po hiši in ponovno merim, je spet prvo merjenje povišano, vsa naslednja pa normalna. Opažam pa, da vedno ko merim krvni tlak v stoječem stanju je le ta povišan, predvsem diastolični.
Zavedam se, da je merjenje tlaka ustrezno takrat, ko se umirimo in šele po nekaj minutah mirovanja merimo, vendar tudi po rahlem sprehodu mislim, da ne bi smelo priti do takega povišanja.
Tega najbrž ne bi opazil, če se mi ne bi pojavljale občasne rahle omotice in občutek prazne glave (blodnje).
Z osebnim zdravnikom sva naredila vse preiskave, tudi ščitnice in vsi izvidi so BP. Sumim, da mi te težave povzroča to nihanje tlaka, saj ko sedim ali ležim se počutim v redu. Stanje oz. počutje se tudi spreminja iz dneva v dan, veliko slabše je ko sem bolj utrujen.
Kaj mi svetujete? Zakaj taka odstopanja v krvnem tlaku?

Hvala za vaš odgovor.

Pri mnogih bolnikih, pri katerih pri treh meritvah tlaka, opravljenih v presledkih vsaj 2 minut, ugotovimo velike razlike med prvo in tretjo meritvijo sistoličnega tlaka priporočamo, da pri zdravljenju upoštevajo višino tlaka polovične vrednosti seštevka druge in tretje meritve. Morda bi bilo pri vas še bolj prav, če bi pri zdravljenju bolj upoštevali vrednosti spodnjega tlaka, ki manj nihajo kot vrednosti zgornjega tlaka (zgornja meja normalnega diastoličnega tlaka je 85 mm Hg). Napisali ste, da vas v zadnjem času spremlja

Pri mnogih ljudeh, ko sumimo, da imajo visok krvni tlak, na začetku zdravljenja priporočamo, da pri vsaki kontroli tlaka opravijo 3 meritve v presledkih 2 – 3 minut. Pomembno je, da “bolnik” opravi vse tri meritve v relaksaciji, v pravilni drži telesa. da ni vznemirjen, da je manšeta aparata v višini srca, itd. Pri oceni višine tlaka upoštevamo predvsem seštevek polovičnih vrednosti druge in tretje meritve. Če so nihanja zgornjega tlaka prevelika upoštevamo vrednosti spodnjega tlaka (zgornja normalna vrednost RR 85 mm Hg). Napisali st, da vas v zadnjem času več krat spremlja neprijetno počutje. Težko bi pripisal te dogodke nihanju tlaka. Bolj bi posumil, da je navedena ugotovitev (slabo počutje in nihanje tlaka) posledica stresnih vplivov (čezmerno delo, nove telesne li duševne obremenitve, itd.). Srečno.

slabo počutje

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za vaš hiter odgovor. Da je nihanje krvnega tlaka krivec za tako počutje sem posumil zato, ker se stanje vedno izboljša ko sedim ali ležim, takrat se tudi tlak normalizira. Ko sem pa v stoječem stanju se tlak dvigne in prav tako poslabša počutje. Pa tudi to ne vedno, veliko je odvisno od dneva in obremenitve.

Odgovor ni potreben.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close