Dojenje – povezava s Fragminom
Lepo pozdravljeni g.Pušenjak,
Nekaj časa nazaj sem vam postavil par vprašanj glede venske tromboze v nosečnosti. Še enkrat hvala za vse vaše odgovore.
Punca je v bolnici že od 22.12.2003 zaradi “suma” venske tromboze, nikoli niso pa čisto potrdili. A vendar že ves ta čas dobiva vsakodnevno injekcije Fragmin (5000 I.E.). Rok je imela 11.1.2004, rodila pa je 12.1.2004, dali so ji umetne popadke in sicer preko vaginalnega gela. Rodila je zdravo punčko.
Sedaj me zanima, ker prvo injekcijo Fragmina so ji dali že 8 ur po porodu in ji dajejo še naprej vsakodnevno vsakih 24 ur, ali te injekcije vplivajo kaj na tvorjenje mleka in dojenja? Včeraj je punca že sicer “dojila”, vendar je punčka kar naprej jokala in jo je hranila vsako uro. Danes so punčko stehtali preden jo je punca dojila, in po dojenju spet stehtali in ugotovili, da ima isto težo, torej ni dobila nič mleka, zato so ji dali nadomestek.
Vem, da pri nekateri ženskah traja en čas da dobi mleko, a me vseeno zanima vaše mnenje? Danes je sicer že opazila, da ji iz bradavičke teče rumeno-zlato obarvano mleko, a zelo malo, na tehtnici se punčki ni nič poznalo. Do sedaj je
Prosim, kakšno je vaše mnenje….ali je razlog za skrb, ali pa samo “prehitevamo” dogodke? HVALA in lep pozdrav!
Zaskrbljeni očka,
Robi
Spoštovani,
mislim, da ste lahko brez skrbi. Mlečnost se prične pojavljati šele 4, dan po porodu, včasih kasneje, da mleko povsem “dozori” iz prvih gostejših kapljic v redko obilno mleko pa potrebuje včasih celo 2 – 3 tedne. Verjamem pa, da stres ubija mlečnost in če vaše dekle skrbi vse mogoče vprašanj na katera ne dobi ustreznih, pomirjujočih odgovorov, potem to prav mogoče tudi negativno vpliva na mlečnost. Če do 6. dneva po porodu ne bi bilo mleka, bi lahko poskusili s Tametilom, tabletkami, ki pospešijo tvorbo mleka, ker deluje na limbični sistem v možganih, kjer je center tudi za “vplive na mleko” preko vseh mogočih mehanizmov, preko hormonov in preko živčevja.
Pozdravljeni,
na mestu (v roku pod komolcem), kjer mi je ob vstavljanju metuljčka pred cr počila vena, je en mesec po porodu nastal 5cm strdek (kljub temu, da sem po operaciji jemala Fragmin).
Sedaj polno dojim, ponovno so mi predpisali Fragmin. Zanima me ali lahko 6 tedensko dnevno apliciranje Fragmina škodi otroku? Je bolje, oz. manjše zlo, da neham dojiti?
Manjšo zatrdlino sem opazila ze 2 tedna po porodu, vendar je zdravnica rekla, da je samo poskodba zile. Menite, da ce mi ze takrat zaceli s sanacijo strdka, da bi bila manjsa verjetnost za zaplete?
Sedaj se namvrec zelo bojim, da bi mi strdek povzocil zivljenjsko ogrozujoce stanje.
fragmin otroku ne more škoditi, tisti “strdek” v veni na roki pa je zaplet poškodbe vene in nima z globoko vensko trombozo nobene zveze. Gre za tromboflebitis (vnetno trombozo površne vene). zakaj vam dajejo ponovno Fragmin torej ne razumem ali pač iz vašega dopisa ne vem vsega, kar je za oceno stanja potrebno.