dojenček in laringitis
Pozdravljeni!
Moj mali je star 2 meseca in danes ponoči ko se je podojil,je začel z takim čudnim kaslljem.Takoj se mi je zdelo da bi lahko bil laringitis čeprav ga starejsa otroka nista imela nikdar.Bila sva pri zdravniku kjer so potrdili da je laringitis.Pljučka so čista naj bi izviralo iz grla.Vročine nima.Ker je bila guzva nisem imela časa vprasat vse kar me je zanimalo.Rekla nam je samo da greva lahko ven če bo toplo za 15 min in da naj doma naredimo v kopalnici paro da bo lazje dihal.Tam pa je dobil inhalacijo nekega zdravila. Zdaj pa me zanima.Kdaj greva lahko spet normalno ven na sprehod? Na kaj moram biti pozorna če se stanje slabsa? Je tudi pri tem potrebno steti vdihe in spremljati saturacijo? Imam doma oksimeter.Kdaj naj gremo nazaj ,v katerem primeru? Zdravnica je samo rekla da če bo slabse se oglaismo da ga dajo se v laboratorij.En teden nazaj sva bila oba nahodna vendar se mi je zdelo da je stanje bolse zdaj pa to.Naj mu se vedno nosek pucam z fiziolosko ali samo v primeru če bo smrkel? Hvala
Laringitis je nenaden pojav otekline glasilk, zaradi česar slišimo značilen lajajoč kašelj z ali brez piskanja pri vdihu. Nastane na začetku prehladnega obolenja in običajno traja le nekaj prvih ur, nato pa kašelj psotane bolj sočen in otrok ima izražebe prehladne znake z ali brez vročine.
Če je otrok torej v redu, ni izrazito prehlajen in nima vročine, lahko greste tudi ven. Pozorni ste na slabšanje prehladnega obolenja, saj gre lahko tudi za okužbo, ki v svojem poteku povzroča bronhiolitis, torej vnetje malih dihalnih poti s težkim dihanjem.