Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja dojenček – driska pri 5. tednih?

dojenček – driska pri 5. tednih?

Pozdravljene!

Ravno sem prebrala vse zapise na to temo, a bi kljub temu rada opisala še svoj primer in vas prosila za nasvet.

Sinko je star 5 tednov in kaka zelo pogosto – plenica je vedno pokakana, pa še ko ga previjam, se pokaka. Blato je bilo vedno redko in zlato-rumene barve, včasih zelene (ko ga je zvijalo). Danes pa se je blato že nekajkrat kar vlilo iz njega. Je zelo redko, zlato-rumene barve in kaka še pogosteje kot ponavadi. Vprašala sem pediatrinjo, če gre za drisko, pa je rekla, da je pri dojenih otrocih to zelo redek pojav, da je normalno, če je blato redko in da ni panike. No, ampak mene vseeno malce grabi panika. Kar naprej ga gladim po glavici in tipam mečavo – se mi ne zdi vdrta, vendar se bojim, da tega ne znam oceniti. Ali je vdrta mečava zelo očitna ali jo lahko spregledaš?
Sinek sicer nima povišane temperature, je tako pogosto kot ponavadi, vendar me vseeno skrbi, saj je blato resnično čisto vodeno – le obarvano.
Naj grem k zdravniku na urgenco ali naj počakam, da vidim, če se bo blato kaj spremenilo? Tudi stehtala sem ga danes že večkrat in ni videti, da bi izgubljal na teži. Saj vem, da sem panična, a je le moj prvi otrok, jaz pa sem čisto brez izkušenj – teorija je namreč nekaj čisto drugega kot praksa. Prosim za vaše mnenje. hvala.

Naš malček je tudi imel takšno drisko pri 3 mesecih (starejša dvojčka sta iz vrtca prinesla neko trebušno virozo, ki se je pri vsakem manifestirala drugače). Bil je polno dojen, pil ni niti čaja. Telefonirala sem v ZD, pa mi je sestra svetovala, naj poskusim z dieto in če ne bo bolje pridem naslednji dan nazaj. Pred vsakim dojenjem sem mu dala 2-3 velike žlice korenjevega pireja. Korenje dalj časa kuhaš v vodi in potem čisto zmiksaš – lahko skuhaš malo več in shraniš v hladilniku ter potem pogreješ. To lahko otroci jedo po izpolnjenem 1 mesecu. Našemu se je po dobrih 12 urah ustavilo ampak ker sem nehala dajati korenje se je ponovilo. Po mojih izkušnjah je dobro dajati kakšen dan dalj, kot traja driska.
Našemu sem skuhala tudi čaj iz suhih borovnic (ampak ga je zelo malo popil), vendar ne vem, ali se ga lahko da mlajšim.

Potem, ko so že malo večji lahko ob driski daješ kašici Humana 9 in HN 25 od Milupe. Zelo pomaga tudi frutek korenje+jabolko.

Hitro se pozdravite! Lp, brina

Draga Meta, blato dojenega otroka je lahko precej redko (včasih kar vodeno); še zlasti če se otrok doji zelo pogosto. Če pa si opazila, da se je pogostnost odvajanja blata zelo spremenila in da je blato postalo popolnoma vodeno, smrdeče, penasto-zelenkasto, je blato potrebno poslati na mikrobiološko preiskavo.
Zaradi dvakratnega odvajanja bolj vodenega blata otrok NE bo dehidriral; še zlasti ne, če se ob tem popolnoma pormalno doji.
Čim bolj pogosto dojenje je glavni in edini ukrep, kako preprečiti dehidracijo pri dojenčku. V materinem mleku so namreč levkociti, protitelesa skupine A, ki zaščitijo dojenčkovo sluznico, in še mnoge duge obrambne snovi. Druga prehrana pri 5-tedenskem otroku še nikakor nima mesta.
Vdrto mečavo bi spoznala po tem, da koža ne bi gladko, elastično in enakomerno napeto prekrivala lobanjskih kosti, temveč bi bila tam plitka jamica (kot kotliček z vgreznjenim dnom). Otrok, ki je dehidridran, je mlahav, apatičen, se slabše odziva, joka brez solz ali sploh ne joka, jezik je suh, koža manj elastična; če jo malce nagubamo, se ne vrača /ali kasneje) v običajni položaj.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close