do kdaj lupinica
torej zanima me do katerega meseca se uporablja lupinica,imam namreč sposojeno in ker sem videla super avtosedeže maxi cosi za mal večje in podobne me zanima od kdaj se že lahko zamenja lupino za avtosedež do 18 kg oz.vaše izkušnje.se mi zdi lupino totalno ne funkcionalna.a se otroka lahko prinese domov v trdi košari?imam torej tudi trdo košaro prenatal in bi mi lupina rabila samo za pot.pozdrav
najbolje, da pogledaš kar navodila proizvajalca, od kdaj je avtosedež, ki si si ga ogledala primeren.
ampak mi iz tvojega pisanja ni čist nič jasno:
a ti imaš novorojenčka (oz. ga boš imela) in že razmišljaš o avtosedežu v katerem se sedi?!?!?!?
kakorkoli, predpostavljam, da si gledala maxi-cosi priori. ta je primeren od 9-18kg (oz. pribl. od 9 mesecev do 4ih let). za novorojenčka vsekakor neprimerno več kot pol leta.
kar se tiče nošenja domov v trdi košari, pa ne vem, kaj točno imaš v mislih:
da ga pripelješ v trdi košari ali da ga samo prineseš iz avta v stanovanje v trdi košari, pelješ ga pa v lupini?!?
Trda košara ni testirana ali drugače narejena za varno vožnjo v avtomobilu, ker se z varnostnimi pasovi ne da niti pripeti. Če se ti zdi, da je ne boš veliko uporabljala (vožnja), si jo poskušaj začasno izposoditi.
Kolikor vem, te že iz porodnišnice “ne izpustijo”, če nimaš zagotovljene varne vožnje. Zato si je v večini porodnišnic mogoče za pot do doma izposoditi lupinico.
Kolikor vem, jih večina uporablja lupinico vsaj nekaj prvih mesecev, nekateri, ki imajo večji model lupinice in manjšega otročka, pa celo do enega leta.
Jaz bi jo na tvojem mestu vsekakor nabavila, saj jo lahko potem tudi prodaš. Že najmanjši udarec ali hitro zaviranje je lahko usodno za malo bitje…
Mi smo šli iz lupine v večji sedež pri prb 8 mesecih, ker je bila zima in se tamala not ni več počutila dobro. Je nergala in težila, pa tud nogice je mela že čudno skrčene….. vem pa da še ni imela 9kg… no z bundo in vso tisto šaro je imela. Pa sva ji kupila sedež probala dat not in je brez joka zaspala na poti iz baby centra do city parka…. tko da 2min pa je spala.
Meni je lupina ena bolj uporabnih zadev….. otrok ti v avtu zaspi, ga prklopiš na voziček greš v trgovino, ga daš nazaj v avto greš domov, postaviš lupino v kot in maš mir. Čim otrok zraste in je v tavelkmu sedežu se zbudi takoj ko primem pasčke da bi jo odpela.
Košara pa ni primerna za prevoz otroka v avtu…. če se mal zaletiš oz nahitro zabremzaš ti bo otrok zletel ven iz košare, al pa s košaro vred nekam…. tko da ne vem kako sploh razmišljaš o tem da bi imela samo košaro.
Poleg tega mi ne rečt da 9m ne mislite iti nikamor z avtom, oz da boš 7m starega otroka vozila v košari, ker ti že pri 4m ne bo hotel ležat……
Tko da raje razmišljaj o lupini ali o sedežu 0-18!!!
oprosti ampak če bi prav prebrala moje vprašanje ne bi na to odgovorila stakim tonom,saj razumem da se ene pač ne znate pogovarjat oz.dat nasveta .sem lepo napisala da imam košaro in imam tud sposojeno lupinico,mi niti na pamet ne pade da otrok ne bi bil zvezan v avtu.zanimalo me samo če se otroka lahko pripelje tudi v košari pa ne tisti platneni od nekdaj pač pa v tanovih ker sem videla ko sem bila v bolnišnici da so po otroke hodili tud s temi košarami in mi ni bilo jasno al jih pol premestio v lupino ali kaj.z lupino ki jo imam je pa tako da je isposojena od chico in je mal starejši model ne vem mogoče 3 leta in se mi tanove zdijo boljše pa ne vem ali bi kupila novo peg perego ali bi vseeno počakala na tisto od 6 mesecev naprej se pravi od 0 do 18 kg in do takrat uporabljala tole,konec koncev se v prvih mesecih ne voziš okoli vsak dan.samo tole sem želela vedeti vaše izkušnje ne pa odgovora da naj ga s špago gor vežem.hvala ti vseeno.
Alina
tvoje vprašanje niti ni bilo tako zelo jasno.
Poglej, na tržišču obstajajo avtosedeži glede na kilograme otrok. Lupinice so običajno označene z 0+, kar pomeni od rojstva do 13kg. Naslednji avtosedež je od 9kg dalje in sicer eni od 9-15kg (običajno dražji in boljši) ter kombinirani od 9-36kg. Seveda obstajajo tudi od 15-36kg. Če misliš, da rabiš lupinico 0+ za malo manj kot 6 mesecev se motiš. Otrok mora imet za naslednji sedež po specifikacijah proizvajalca 9kg, minimalno 8 mesecev in samostojno sedeti – da ne bo nesporazuma otrok se mora znat sam vsest in sedet. Veliko 0trok je krepko starejših od 8 mesecev pa se še vedno vozijo v lupinici. Vse nadaljne skupine sedežev so namreč obrnjene v smer vožnje kar pomeni v primeru trka neprimerno večje obremenitve za vrat, prsni koš itd.
Tako da, razmisli!
Košare (tudi trde) pa v SLO niso dovoljene za prevoz otrok v avtu.
No, vidiš marsikaj. Tudi nekje 3/4 mam pridno oblizuje dude otrokom in jim s tem servira herpes, bakterijo zobne gnilobe in bakterijo za rano na želodcu. Potem se pa čudijo, kaj imajo otroci kar naprej neke razjede v ustih!
NOBENA torba ni primerna za vožnjo v avtu! Čeprav boš kar veliko ljudi videla, da bodo otroka vozili v njej.
Jaz imam sedaj 4 leta staro lupinico od prvega sina, vmes jo je pa še sestrična imela za svojo hčero. Res so nove bolj simpatične, ampak je brezveze denar stran metati, če je vredu. Meni je zelo uporabna. Spečega otroka lepo nosiš s sabo po opravkih, v trgovini ga kar z lupinico postaviš v voziček,….
V smeri vožnje lahko otrok sedi po dopolnjenem 8 mesecu (ali celo kasneje). Tu moraš upoštevati in kilažo in predpisano starost (doseči mora obe).
Torej bi bil moj nasvet, da lepo uporabljaj sposojeno lupinico, potem pa pri primerni starosti kupi kvaliteten sedež. Torbo pa imej res za prenašanje otroka ali pa za spanje kje na obisku.