Najdi forum

Ali je dioptrija + – 0,50 že za očala ali ne? Oziroma od katere dioptrije naprej oftamatologi predpisujejo očala?

Mojca

Jaz jih ob tej dioptriji še nisem nosila, čeprav mi jih je zdravnik zapisal, je pa to začetna dioptrija. Morda pri “+”, torej kratkovidnosti to le nekaj pomeni, pri “-“, daljnovidnosti pa meni ni ta dioptrija nič pomenila, razen seveda, da gre za varovanje oči pred slabšanjem vida, to pa čisto zagotovo. Vendar …

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

marija (1), kaj ni (- kratkoviden) in (+ daljnoviden) ?

Mojca

Jaz imam očala za na blizu in imam “+”, kar pomeni, da sem kratkovidna, imela pa sem očala -50, kar je po izjavi zdravnika pomenilo, da sem daljnovidna.

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Pravzaprav imaš pa prav:

Kratkovidnost oz. miopija je motnja vida, ki nastane zaradi nepravilne oblike zrkla. Po vzdolžni (horizontalni) osi je zrklo predolgo (leča je predebela), zato se slika, ki jo vidi oko, izostri pred mrežnico.

Prizadeto oko normalno vidi sliko bližnjih predmetov, zato pa ne more izostriti slike oddaljenih predmetov.

Težavo se odpravlja z divergentno oz. razpršilno (tudi minus) lečo. Dioptrija očal, ki jih nosijo, je negativna.

Daljnovidnost oz. hipermetropija (latinsko Hyperopia) je motnja vida, ki nastane zaradi nepravilne oblike zrkla. Slednjo je namreč po vzdolžni (horizontalni) osi prekratko in posledica tega je, da se slika, ki jo oko vidi, izostri za mrežnico.

Prizadeto oko ne more fokusirati (izostriti) slike bližnjih predmetov, v redkih primerih pa oko ni sposobno izostriti slike na kakršnikoli razdalji.

Težavo odpravimo z bikonveksno oz. zbiralno (tudi plus) lečo.

Očitno je, da sem jaz narobe razumela oz. narobe do zdaj interpretirala tale “+” in tale “-” . Tako je, mojca, kot praviš. Sem poiskala razlago.

Hvala Marija(1)…

Kaj mogoče veš od katere dioptrije naprej priporočajo očala?

Lp

Doktor sicer priporoči že prva očala, ki jih zapiše, to je + ali – 0,50 dalje, vendar se moraš o tem sama odločiti. Jaz jih za daljavo nisem nosila, za na blizu pa sem jih pač morala, ker sem imela drugače probleme. Sama pri sebi preveri, kaj potrebuješ!

Marija(1), hvala…..

Sprašujem zato ker sem bila na laserski operaciji, pred operacijo sem imela – 4.00 in – 4.50 + cilindre.Sedaj je minilo dva meseca od operacije, in je na enem očesu + 0.25 na drugem – 0.25.Mogoče jih ne bo treba nosit?

LP
Mojca-

Po vsej verjetnosti ne, Mojca, je pa najbolje, da se o tem posveetuješ z okulistom, vendar mislim, da ne bo potrebe po tem, da bi nosila očala.

Hvala Marija(1)

Bom prašala.
LP

New Report

Close